Bagaimana untuk melihat siapa yang menyahkawan anda di Facebook pada iPhone

24

 • Anda boleh melihat dengan cepat siapa yang menyahkawan anda di Facebook pada iPhone anda dengan melawati profil rakan itu atau mencari senarai rakan Facebook anda.
 • Terdapat beberapa apl pihak ketiga seperti Who Deleted Me dan Who Unfriended Me untuk mengetahui senarai “nyahkawan” anda.

Menyahkawan di platform media sosial telah menjadi sama dengan memutuskan persahabatan atau, dalam beberapa kes, hubungan sama sekali. Jika seseorang telah meninggalkan anda di penyangkut tebing, jangan risau! Artikel ini akan membantu anda melihat siapa yang menyahkawan anda di Facebook menggunakan iPhone, Mac atau peranti lain.

 1. Gunakan garis masa Facebook untuk melihat sama ada seseorang menyahkawan anda
 2. Cari senarai rakan Facebook anda
 3. Semak profil Facebook orang itu
 4. Cuba tapak web pihak ketiga (atas risiko anda)

1. Gunakan garis masa Facebook untuk melihat sama ada seseorang menyahkawan anda

Mengetahui sama ada seseorang menyahkawan anda agak mudah. Perhatikan siaran orang itu. Jika berbilang siaran yang kelihatan kepada anda mempunyai ikon glob kecil di bawah nama orang itu, siaran itu terbuka dan sesiapa sahaja boleh melihatnya.

Sebagai alternatif, jika anda boleh melihat siaran dengan ikon yang menunjukkan dua orang pada garis masa anda, anda masih berkawan dengan orang itu. Memandangkan ia adalah siaran peribadi, dan hanya rakan boleh melihatnya.

Gunakan garis masa Facebook untuk melihat sama ada seseorang menyahkawan anda di Facebook

Walau bagaimanapun, kaedah ini boleh menjadi sukar untuk mengetahui siapa yang menyahkawan anda kadangkala, kerana ada kemungkinan seseorang hanya menyekat anda untuk seketika. Sekatan bermakna anda tidak akan dapat melihat siaran peribadi mereka tetapi masih akan berkawan dengan mereka.

Jadi, jika ini membuatkan anda tertanya-tanya, teruskan ke kaedah berikut.

2. Cari senarai rakan Facebook anda

Facebook juga menunjukkan kepada anda senarai rakan anda, menunjukkan setiap akaun yang anda berkawan. Anda boleh mencari nama mereka dalam senarai ini untuk menyemak sama ada seseorang masih rakan anda. Begini cara melakukannya:

 1. Buka Facebook → Ketik Lagi di bahagian bawah sebelah kanan.
 2. Ketik nama atau gambar profil anda.
 3. Tatal ke bawah dan ketik Rakan.

  Cari senarai rakan Facebook anda pada iPhone

 4. Sekarang, taip nama orang itu dalam bar carian.
  Jika nama mereka ada, anda masih berkawan dengan mereka!

Kaedah ini mudah dan tepat!

3. Semak profil Facebook orang itu

Daripada menunggu seseorang menyiarkan pada garis masa anda, anda boleh melompat terus ke profil mereka. Jika anda melihat siaran peribadi, anda masih berkawan dengan orang itu!

Selain itu, anda juga boleh melihat sama ada butang Tambah rakan aktif. Jika anda melihat ikon dengan manusia dan tanda tambah di sebelahnya pada profil mereka, ini bermakna anda bukan kawan. Oleh itu, orang itu telah menyahkawan anda.

4. Cuba tapak web pihak ketiga (atas risiko anda)

Aplikasi pihak ketiga juga tersedia untuk menyemak data ini untuk anda. Walau bagaimanapun, aplikasi ini tidak boleh dipercayai dan mungkin menyimpan data Facebook anda tanpa kebenaran anda.

Walaupun apl seperti Who Deleted Me dan Who Unfriended Me dinilai tertinggi, kami mengesyorkan agar tidak menggunakannya. Kelemahan utama dengan apl ini ialah mereka hanya boleh memberitahu anda siapa yang menyahkawan anda selepas memasangnya.

Jika seseorang menyahkawan anda sebelum anda memasang apl itu, anda tidak akan mendapat sebarang data mengenainya!

Perbezaan antara menyahkawan, menyahikut dan menyekat

Facebook sangat pelbagai, dan ia memberi anda banyak pilihan. Menyahkawan, menyahikut dan menyekat ialah tiga tindakan utama yang boleh anda ambil terhadap pengguna tertentu, dan walaupun mereka mungkin kelihatan serupa, mereka mempunyai perbezaan yang besar antara mereka.

Menyahkawan bermakna orang itu telah mengalih keluar anda daripada senarai rakan mereka. Oleh itu, anda tidak boleh melihat siaran dan foto peribadi mereka. Anda masih boleh melihat profil awam mereka, DM di Facebook Messenger, mencari profil mereka dan menambahkan mereka sebagai rakan sekali lagi.

Berhenti berhenti: Ia serupa dengan platform lain seperti Twitter dan Instagram. Jika anda menyahikut seseorang, siaran mereka tidak akan dipaparkan pada garis masa anda. Sesuatu yang istimewa di Facebook ialah walaupun seseorang menyahikut anda, anda masih boleh berkawan dengan mereka.

Anda masih dapat melihat profil mereka dan berinteraksi dengan mereka, cuma bukan dalam garis masa anda. Untuk menyemak sama ada seseorang mengikuti anda, pergi ke tab Lagi → ketik Pengikut. Anda boleh melihat semua orang mengikuti anda.

Menyekat adalah langkah yang paling melampau. Ia benar-benar memisahkan anda daripada seseorang. Anda secara automatik akan dialih keluar sebagai rakan dan tidak dapat melihat atau berinteraksi dengan profil awam mereka. Selain itu, anda tidak akan dapat bersembang dengan mereka sama ada.

Walau bagaimanapun, jika anda suka merahsiakan perkara, anda boleh menyemak panduan kami tentang cara menyembunyikan suka di Facebook.

Bolehkah anda menyahkawan dan kemudian berkawan semula di Facebook?

ya. Sebaik sahaja seseorang menyahkawan anda, anda akan sentiasa mempunyai pilihan untuk berkawan semula dengan mereka melainkan anda telah disekat! Walau bagaimanapun, setelah tidak berkawan, anda mesti menghantar permintaan kepada mereka sekali lagi dan tunggu sehingga mereka menerimanya.

Itu sahaja!

Melalui kaedah di atas, adalah mudah untuk melihat sama ada seseorang telah menyahkawan anda di Facebook menggunakan iPhone atau Mac. Perkara yang sukar ialah mengatasi fakta bahawa seseorang menyahkawan anda kerana perkara ini berlaku secara rahsia!

Jika anda mempunyai sebarang soalan atau keraguan, sila tinggalkan di bahagian komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk memulihkan akaun Facebook anda daripada iPhone dan Mac
 • Pulihkan mesej yang dipadam pada Facebook Messenger untuk iPhone
 • Cara memuat turun video Facebook pada iPhone, iPad dan Mac
 • Bagaimana untuk menyahpaut akaun Facebook anda dari Instagram

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.