Bagaimana untuk melihat siaran yang disukai sebelum ini di Instagram

85

Berapa kali anda mengetik dua kali pada siaran Instagram dan melihat hati kecil muncul pada skrin? Anda mungkin salah seorang daripada orang yang murah hati dengan suka mereka, atau mungkin anda seorang yang hanya menawarkan kasih sayang sedemikian kepada beberapa siaran.

Bagaimana untuk melihat siaran yang disukai sebelum ini di Instagram

Sama ada cara, Instagram mengingati suka yang telah anda keluarkan dan membolehkan anda melawati semula pada bila-bila masa anda mahu. Mungkin anda telah menyukai siaran pada mulanya dan kini ingin kembali dan meninggalkan ulasan yang bernas.

Atau mungkin anda mahu membatalkan beberapa suka. Ia adalah proses yang mudah, dan kami akan membimbing anda melaluinya.

Cara Melihat Catatan Anda Sendiri yang Disukai Sebelum Ini daripada Apl iPhone Instagram

Jika anda seorang pengguna iPhone, mengetik jalan anda ke siaran yang disukai sebelum ini adalah pantas dan mudah. Adakah terdapat siaran yang anda suka dan kini mahu lihat semula? Tiada masalah, cuma ikut langkah ini untuk melihat siaran yang anda sukai di Instagram:

 1. Lancarkan apl Instagram pada iPhone anda.
 2. Ketik pada gambar profil anda di sudut kanan bawah skrin.
 3. Sekarang, ketik pada tiga garisan mendatar di sudut kanan atas skrin.
 4. Pilih Tetapan > Akaun.
 5. Tatal ke bawah dan pilih Siaran yang Anda Suka.

Anda boleh pergi ke profil orang itu, menatal dan menatal sehingga anda menemui siaran yang dipersoalkan, dan membaca kapsyen, tetapi kaedah ini lebih pantas.

Selain itu, ingat bahawa Instagram hanya menyimpan 300 siaran terakhir yang anda suka. Bagi sesetengah orang, itu mungkin beberapa hari siaran suka. Bagi yang lain, ia mungkin lebih lama daripada itu.

Cara Melihat Siaran Yang Disukai Anda Sendiri Sebelum Ini daripada Apl Android Instagram

Terdapat banyak sebab mengapa anda ingin menyemak siaran yang anda sukai sebelum ini. Ia mungkin mengandungi maklumat yang berguna seperti pengumuman dan jadual penting.

Anda mungkin mahu kembali dan membaca semua ulasan yang masuk kerana ia memberikan penglibatan yang bermakna. Walau apa pun keadaannya, jika anda pengguna Android, berikut ialah cara anda boleh melihat siaran yang anda suka pada masa lalu:

 1. Buka apl Instagram pada peranti Android anda.
 2. Pergi ke profil anda dan ketik pada tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Ketik pada Tetapan > Akaun.
 4. Di bahagian bawah halaman, anda akan menemui pilihan Siaran yang Anda Sukai.

Anda akan melihat senarai siaran yang disukai sebelum ini. Sekali lagi, ingat bahawa anda hanya mempunyai akses kepada 300 siaran yang disukai sebelum ini, jadi jika anda mencari siaran yang lebih lama daripada itu, anda tidak bernasib baik.

Bolehkah saya Melihat Siaran Yang Saya Suka Sebelum Ini daripada PC?

Menyemak Instagram pada PC mempunyai faedahnya. Anda mungkin tidak dapat menyiarkan gambar, video dan cerita, tetapi anda boleh mengikuti apa yang disiarkan oleh orang yang anda ikuti.

Walau bagaimanapun, terdapat batasan lain juga. Walaupun anda boleh menyukai siaran di Instagram untuk web, anda tidak boleh menyemak siaran yang anda sukai pada masa lalu. Ciri ini tidak wujud jika anda menggunakan Instagram melalui penyemak imbas.

Itu adalah satu lagi had yang telah dikenakan oleh Instagram kepada penggunanya, bersama-sama dengan hanya dapat melihat 300 siaran yang disukai dalam aplikasi. Selain itu, jika anda tertanya-tanya sama ada anda boleh melihat ulasan yang anda buat sebelum ini, jawapannya adalah tidak.

Cara Melihat Catatan Orang Lain yang Disukai Sebelum Ini daripada Apl iPhone Instagram

Sudah menjadi fitrah manusia untuk tertanya-tanya apa yang rakan-rakan kita lakukan dan apa yang mereka suka. Kadangkala, anda mungkin ingin melihat sama ada rakan baik anda menyukai siaran yang sama yang anda lakukan. Malangnya, anda tidak dapat menjejaki suka orang lain di Instagram lagi.

Ciri ini tersedia sehingga 2019, apabila Instagram memutuskan untuk mengalih keluarnya, menjelaskan bahawa mereka mahu melindungi privasi pengguna. Walaupun ramai yang meraikan perubahan ini, yang lain tidak, seperti ibu bapa kanak-kanak bawah umur yang ingin mengikuti aktiviti mereka.

Jadi, adakah terdapat sebarang pilihan untuk orang yang ingin melihat siaran disukai orang lain sebelum ini? Sesetengahnya bergantung pada apl penjejak pihak ketiga, tetapi ia tidak sah dan biasanya tidak tepat.

Terdapat pilihan, tetapi ia mempunyai had dan boleh memakan masa yang agak lama. Katakan anda ingin melihat sama ada orang yang anda ikuti telah menyukai siaran tertentu. Berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan jika anda seorang pengguna iPhone:

 1. Buka apl dan cari halaman profil orang yang suka anda ingin lihat.
 2. Ketik pada bahagian Mengikuti pada profil mereka.
 3. Pilih mana-mana akaun yang mereka ikuti.
 4. Semak imbas siaran dan jika orang itu menyukai siaran tertentu, nama mereka akan dipaparkan di bawah siaran itu.

Seperti yang dinyatakan, ini boleh memakan masa dan hanya akan berfungsi jika anda mencari sesuatu yang khusus. Seseorang mungkin menyukai semua siaran seseorang yang mereka ikuti, tetapi mereka juga mungkin menyukai satu sahaja.

Cara Melihat Catatan Orang Lain yang Disukai Sebelum Ini daripada Apl Android Instagram

Apl mudah alih Instagram berfungsi dengan cara yang sama pada sistem pengendalian iOS seperti pada Android. Oleh itu, menyemak siaran orang lain yang disukai sebelum ini adalah sama tidak cekap seperti untuk pengguna iPhone.

Jika anda ingin memburu kesukaan seseorang di Instagram sambil menggunakan peranti Android, berikut ialah perkara yang anda lakukan:

 1. Lancarkan Instagram dan cari akaun yang ingin anda siasat.
 2. Kemudian, ketik pada bahagian Mengikuti mereka dan pilih orang yang mereka ikuti daripada senarai.
 3. Cari akaun yang ingin anda semak dan cari siaran yang anda fikir mereka mungkin suka.
 4. Jika ada, nama mereka akan dipaparkan betul-betul di bawah siaran.

Anda mungkin melihat sesuatu seperti “Disukai oleh John Smith dan 10,000 yang lain.” Dan itu akan muncul di bawah setiap siaran yang anda lihat yang mereka suka.

Cara Melihat Catatan Orang Lain yang Disukai Sebelum Ini di Instagram pada PC

Anda boleh melihat suka orang lain di Instagram dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan pada apl mudah alih. Anda masih tidak dapat melihat senarai kemas semua siaran yang disukai sebelum ini.

Walau bagaimanapun, anda boleh menyemak siaran tertentu dan melihat sama ada mereka menyukainya. Sebagai contoh, jika anda hanya mahu melihat sama ada orang yang anda ikuti telah menyukai siaran yang sama yang anda miliki, nama mereka akan berada betul-betul di bawah siaran tersebut.

Walau bagaimanapun, jika lebih daripada seorang telah menyukai siaran yang sama yang anda lakukan, anda perlu mengetik pada senarai “suka” untuk melihat sama ada nama mereka juga ada. Jika anda ingin meneroka siaran orang lain yang disukai sebelum ini, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. melawat Instagram.com melalui penyemak imbas dan pergi ke halaman profil orang yang anda mahu lihat.
 2. Klik pada tab Mengikuti untuk melihat senarai akaun yang mereka ikuti.
 3. Pilih akaun dan semak imbas siaran untuk melihat sama ada nama mereka muncul di bawah siaran tertentu.

Sekali lagi, ini mungkin kaedah yang tidak cekap tetapi boleh mencapai hasil dalam situasi tertentu.

Soalan Lazim

Baca bahagian ini untuk mendapatkan jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang suka Instagram.

Saya perlu mencari pautan yang saya klik. Adakah terdapat cara yang lebih cepat untuk mencarinya?

Sudah tentu! Instagram sedar bahawa banyak pemasaran berlaku di platform. Jika anda telah melihat siaran yang anda klik pada pautan, platform memudahkan untuk mencari pautan itu semula. Apa yang anda perlu lakukan ialah ikuti langkah di atas dan pergi ke Tetapan Aktiviti.

Kemudian, ketik pada Pautan yang anda lawati. Di sini, anda akan melihat pautan yang telah anda klik baru-baru ini.

Bagaimanakah cara saya menjejaki suka pada siaran saya sendiri?

Jika anda ingin melihat siapa yang menyukai siaran anda, anda perlu menavigasi ke siaran itu dan ketik pada pilihan untuk melihat suka, atau jika ia adalah siaran terbaharu, pergi ke pemberitahuan Instagram anda.

Walau bagaimanapun, jika anda cuba membina pengikut yang lebih besar dan mendapatkan lebih banyak interaksi, sebaiknya tukar akaun Instagram peribadi anda kepada akaun profesional. Akaun profesional memberi anda analitis supaya anda boleh melihat gambaran keseluruhan penglibatan.

Mengikuti Suka Instagram

Secara keseluruhannya, terdapat had yang ketara apabila menyemak siaran yang disukai sebelum ini di Instagram. Anda dapat melihat 300 siaran suka terakhir profil anda, dan itu sahaja. Selain itu, anda tidak boleh mengakses ciri ini melalui web.

Keadaan menjadi lebih rumit mengenai siaran yang disukai orang lain. Anda tidak mempunyai akses kepada semua suka mereka seperti yang anda lakukan pada masa lalu, dan mereka juga tidak dapat melihat anda. Perkara yang boleh anda lakukan ialah menyemak sama ada mereka menyukai siaran tertentu dan memberi perhatian kepada perkara yang mereka minati dengan cara itu.

Adakah anda sering menyemak siaran yang anda suka sebelum ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.