Bagaimana untuk melindungi skrin peranti Android anda

96
androidpit rosak jatuh telefon pintar retak
© NextPit

Lima tahun yang lalu, menjatuhkan telefon anda dan memecahkan skrinnya adalah kebimbangan utama bagi ramai orang. Ketahanan telefon pintar telah bertambah baik sejak itu, tetapi itu tidak bermakna anda harus cuai. Jika anda ingin mengelakkan calar atau hanya berada di bahagian yang selamat, berikut ialah petua kami tentang cara melindungi skrin peranti Android anda.

Tutup perkara asas

Ia mungkin kelihatan sangat jelas, tetapi cara anda menggunakan dan membawa telefon pintar anda setiap hari boleh membuat perbezaan yang besar untuk ketahanannya. Walaupun pada masa kini kebanyakan peranti dilengkapi dengan Corning Gorilla Glass 6, yang telah diuji dengan penurunan ketinggian bahu dan kononnya kalis calar, paparan anda masih boleh rosak jika anda tidak berhati-hati.

Corning gorilla glass 5

Gorilla Glass 5 Corning digunakan pada kebanyakan telefon pintar Android pada masa kini. / © Corning

Salah satu cara yang paling mudah dan paling biasa orang menggaru skrin mereka adalah kerana mereka meletakkan telefon mereka dalam poket yang sama dengan kunci mereka atau menukar. Apabila anda berjalan, akan berlaku geseran di antara mereka, mengakibatkan calar mini – melainkan anda mempunyai pelindung skrin. Jika anda melakukan ini dan tidak mempercayai kami, lihat baik-baik skrin telefon anda apabila cuaca cerah di luar.

  • Apakah bahan terbaik untuk telefon pintar dan tablet?

Satu lagi nasihat, yang mungkin kelihatan jelas, tetapi ramai yang tidak mengikutinya, adalah untuk benar-benar menguji perasaan telefon pintar baharu anda di tangan anda sebelum membelinya. Bahan licin atau telefon pintar yang terlalu besar untuk tangan anda ialah resipi untuk menjatuhkan dan mungkin merosakkan peranti anda. Jadi jika anda mempunyai peluang, pergi ke kedai dan uji telefon anda sebelum anda memesannya dalam talian. Juga, berhati-hati semasa berbasikal, anda tidak mahu telefon anda menyelongkar poket seluar anda, sebagai salah seorang Editor kami yang berpengalaman dengan Huawei P30 Pro.

IMG 20190513 085920

Aduh! / © NextPit

Tutup skrin anda

Jika anda telah mengambil langkah di atas, tetapi anda masih mahu berada di bahagian yang selamat (atau anda kekok), pelindung skrin akan membantu. Walau bagaimanapun, apabila cuba membeli satu dalam talian, anda mungkin terharu dengan kepelbagaiannya. Inilah sebabnya kami akan menerangkan perkara yang ditawarkan oleh setiap pilihan.

plastik

Pilihan yang paling murah dan paling digemari ramai ialah pelindung skrin melekat pada plastik. Mereka ringan, tidak begitu ketara dan mudah digunakan. Walau bagaimanapun, mereka juga menawarkan perlindungan paling sedikit. Dua jenis yang sering anda temui dalam talian ialah Polyethylene Terephthalate (PET) atau Thermoplastic Polyreuthane (TPU).

Pelindung PET adalah kukuh dan selalunya tidak sesuai untuk telefon dengan skrin melengkung, tetapi ia sangat mudah digunakan. Sebagai perbandingan, TPU jauh lebih fleksibel, tetapi memerlukan lebih banyak usaha untuk memasang dan mungkin memberikan warna kuning kekuningan pada skrin anda. Buih antara pelindung TPU dan skrin juga mungkin akan muncul.

kaca

Pelindung kaca terbaja adalah satu langkah di atas plastik. Ia jauh lebih tahan lama dan melindungi bukan sahaja daripada calar dan pemakaian sehari-hari, tetapi juga kerosakan jatuh. Walau bagaimanapun, pelindung kaca terbaja bukanlah satu saiz yang sesuai untuk semua seperti kebanyakan sepupu plastik mereka – anda perlu berhati-hati untuk membeli yang dibuat khusus agar sesuai dengan telefon pintar anda.

pelindung skrin galaxy s8

Pelindung skrin kaca terbaja Galaxy S8/ © @DforDesign

Harga pelindung ini juga telah menurun dengan ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini – anda boleh mendapatkan yang boleh dipercayai dengan harga kurang daripada $10. Versi yang lebih mahal dengan kemasan matte, lapisan anti-UV dan pilihan menarik lain juga tersedia. Mereka mungkin pilihan terbaik untuk pengguna yang kekok.

Apa pendapat kamu? Adakah pelindung skrin perlu pada masa kini? Adakah anda menggunakan satu? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Nota: artikel ini telah ditulis semula sejak penerbitan pertamanya.