Bagaimana untuk melindungi telefon pintar anda daripada sejuk pada musim sejuk

96
Androidpit Ira Efremova Menggunakan telefon pintar pada musim sejuk
© Ira Efremova,NextPit

Dengan cuaca beku, ais dan salji, musim sejuk bukanlah masa terbaik dalam setahun untuk telefon pintar. Terdapat banyak bahaya untuk alat mahal ini, terutamanya jika anda tinggal di kawasan yang mengalami suhu melampau seperti Chicago. Walau bagaimanapun, petua dan kiat berguna kami akan membantu anda mendapatkan telefon pintar anda sepanjang musim sejuk tanpa sebarang kecederaan.

Musim sejuk sudah tiba. Bukan setakat peminat Game of Thrones yang rasa menggigil di tulang belakang mereka apabila mendengar ini; ramai orang tidak menyukai musim sejuk – dan begitu juga dengan alat teknologi. Tetapi seperti yang ditunjukkan oleh penjelajah Ben Saunders dengan Galaxy A5nya semasa mengembara ke Kutub Selatan, telefon pintar anda tidak perlu mengalami kerosakan pada musim sejuk apabila digunakan dengan betul.

Pintasan:

Sentiasa letak dekat dengan badan anda

Perkara penting dalam cuaca segar, sejuk, di bawah sifar ialah melakukan yang terbaik untuk memastikan telefon pintar anda tidak menjadi sejuk. Oleh itu, anda tidak sepatutnya meletakkan telefon pintar anda di dalam beg tangan atau beg galas anda, tetapi sedekat mungkin dengan badan anda – pada poket dalam jaket anda atau dalam poket seluar anda, sebagai contoh. Walau bagaimanapun, peminat sukan musim sejuk harus sedar bahawa telefon pintar boleh menjadi bahaya keselamatan tambahan dan menyebabkan kecederaan jika anda terhempas, jadi pastikan semuanya berlapik dengan baik apabila melakukan pengembaraan berani.

Paparan berasaskan LCD, khususnya, terdedah kepada kesejukan. Hablur cecair mampu membeku. Itu, sekurang-kurangnya, akan mengehadkan paparan buat sementara waktu dan merosakkannya secara kekal apabila terdedah kepada suhu yang melampau untuk tempoh masa yang berpanjangan. Panel OLED tidak mempunyai masalah ini tetapi tidak direka untuk kesejukan yang melampau sama ada. Oleh itu, jika anda ingin melindungi paparan anda, hanya gunakan telefon anda dalam keadaan sejuk semasa kecemasan dan secepat mungkin.

Bateri tidak suka suhu di bawah sifar

Selain daripada paparan, bateri, khususnya, adalah komponen telefon pintar yang sangat terdedah kepada kesejukan, dan kapasiti berkurangan dengan ketara dalam persekitaran yang sejuk. Tambahan pula, menyambungkan bateri ke pengecas apabila ia membeku adalah berbahaya. Oleh itu, anda hanya perlu mengecas telefon pintar apabila ia telah mencapai suhu biasa semula. Jika anda menggunakan peranti anda sebagai GPS semasa memandu kereta anda, fikirkan tentang membawanya bersama anda jika anda meninggalkan kereta anda diparkir seketika. Kereta menjadi sejuk dengan cepat apabila enjin tidak hidup, menjadikannya peti sejuk telefon pintar pada musim sejuk.

model press06 x belakang tiga suku dengan pembawa aksesori

Meninggalkan telefon pintar anda di dalam kereta sejuk bukanlah idea yang baik. / © Tesla

Selain sejuk, masalah kedua terbesar ialah kelembapan. Hujan turun dan salji semasa musim sejuk dan lumpur, lopak air ada di mana-mana. Jika anda tidak mahu mengambil risiko merosakkan telefon pintar anda dengan menjatuhkannya, anda boleh melindunginya dengan sarung kalis air dengan secukupnya. Namun, terdapat bahaya tersembunyi: kelembapan daripada pemeluwapan. Ia cepat terbentuk apabila anda tiba-tiba memanaskan objek sejuk – orang yang memakai cermin mata akan mengetahui semua tentangnya. Oleh itu, anda sepatutnya memberi masa telefon pintar anda untuk mencair beku dan tidak semestinya membiarkannya di atas pemanas atau mencairkannya dengan pengering rambut – kaca paparan juga boleh retak. Kami mengesyorkan menunggu sekurang-kurangnya setengah jam sehingga menggunakan telefon pintar anda semula selepas menerokai ais dan salji.

Kejutan, kejutan: kes memberi perlindungan

Sarung pelindung boleh dikatakan wajib pada musim sejuk, kerana ia secara mendadak mengurangkan kemungkinan kerosakan sekiranya anda menjatuhkan telefon anda. Jika anda tergelincir di atas salji dan ais, anda biasanya menjatuhkan telefon pintar anda juga. Tambahan pula, sarung tangan tebal tidak memastikan cengkaman yang ketat. Dengan sarung yang betul, telefon pintar lebih terlindung daripada terjatuh, tetapi, dalam banyak kes, ia juga lebih terlindung daripada kelembapan. Kesalahpahaman biasa: tidak seperti sarung tangan dan stoking pada orang, sarung telefon pintar tidak terus memastikan peranti sentiasa hangat, kerana untuk berbuat demikian, telefon pintar itu sendiri perlu mengeluarkan haba yang boleh dipantulkan oleh bahan. Pada satu ketika, walaupun dengan sarung, telefon pintar anda akan menjadi sama sejuk seperti tanpanya.

sarung galaxy s8 2 keping dibesarkan

Sarung pelindung sepatutnya memberikan perlindungan yang lebih sedikit daripada bampar Samsung baharu. / © Samsung

Bercakap tentang sarung tangan: Banyak telefon pintar kini menawarkan mod sarung tangan untuk operasi, yang boleh dihidupkan dan dimatikan terutamanya dalam tetapan, dan yang bagus untuk dimiliki dalam cuaca musim sejuk. Walau bagaimanapun, ini secara amnya menjejaskan ketepatan input sentuhan, dan anda juga tidak boleh menggunakan penderia cap jari untuk membuka kunci. Jika anda mempunyai telefon pintar dengan buka kunci muka, itulah pilihan yang lebih baik untuk digunakan pada musim sejuk.

Aksesori musim sejuk pintar

Jika anda seorang peminat sukan musim sejuk atau anda tidak boleh menggunakan telefon pintar anda untuk masa yang lama, terdapat beberapa aksesori, yang boleh menjadikannya lebih mudah untuk menggunakannya dalam suhu bawah sifar.

Sarung tangan skrin sentuh

Pertama sekali, anda harus tahu bahawa terdapat banyak sarung tangan yang direka untuk berfungsi dengan skrin sentuh. Tiada lagi merendah diri atau kehilangan panggilan kerana anda tidak boleh mengetik butang terima. Sudah tentu, harga dan kualiti berbeza-beza, tetapi terdapat banyak yang berharga kurang daripada $10 dan berfungsi dengan baik.

Topi Bluetooth

Ya, anda membacanya dengan betul. Topi musim sejuk Bluetooth dipasangkan pada telefon pintar anda dan membolehkan anda menerima panggilan dan mendengar muzik tanpa perlu mengeluarkan tangan anda dari poket anda. Sudah tentu, mereka juga memastikan kepala anda hangat, manakala telefon pintar anda boleh disimpan dengan selamat di dalam jaket anda.

91Ax0Y vVEL.  SL1500

Dengan beanie Bluetooth, anda boleh menyimpan telefon pintar anda dengan selamat di dalam poket anda. / © Tenergy

Sesetengahnya, seperti The Tenergy Bluetooth beanie mempunyai Bluetooth 4, mempunyai julat wayarles yang mengagumkan sehingga 33 kaki dan hayat bateri selama 6 jam muzik atau bercakap. Anda boleh menjawab panggilan, melangkau lagu dan mengawal kelantangan dengan bantuan tiga butang yang terletak pada panel kecil berhampiran telinga anda. Sudah tentu, anda juga perlu mengecas topi anda, yang mungkin terdengar lucu dan pelik, tetapi jika anda tinggal dalam iklim sejuk, ia pasti berbaloi.

Apa yang perlu dilakukan jika telefon pintar anda sudah menunjukkan tanda-tanda kerosakan

Jika telefon pintar anda basah atau menunjukkan tanda-tanda kelembapan pada bahagian dalam kaca paparan, lebih baik anda bertindak cepat. Kami mengesyorkan agar anda mengeluarkan SIM dan kad memori dengan cepat dan biarkan slot terbuka supaya kelembapan dapat keluar. Jika telefon pintar anda mempunyai bateri boleh tanggal, anda juga perlu mengeluarkannya dengan cepat, tetapi memandangkan banyak telefon pintar tidak mempunyai bateri itu lagi, anda hanya boleh membetulkan keadaan pada mulanya dengan mematikannya. Telefon pintar perlu diberikan sekurang-kurangnya satu hari untuk kering. Walaupun ia berfungsi semula, kerosakan melalui kakisan boleh terbentuk, yang tidak akan ketara sehingga kemudian.

Adakah telefon pintar anda sudah menjadi mangsa musim sejuk yang sukar ini? Adakah anda mempunyai lebih banyak petua untuk bertahan dalam cuaca sejuk? Beritahu kami dalam ulasan.