Bagaimana untuk melumpuhkan Instagram

90

Jika anda mendapati Instagram terlalu toksik atau hanya mahu meluangkan lebih banyak masa dengan orang yang anda sayangi dalam kehidupan sebenar, anda mungkin tertanya-tanya sama ada terdapat kaedah untuk melumpuhkan apl tersebut. Setiap orang perlu sekali-sekala berehat dari media sosial.

Bagaimana untuk melumpuhkan Instagram

Tanpa mengira puncanya, terdapat dua pilihan yang tersedia jika anda ingin berhenti menggunakan Instagram. Anda boleh sama ada menyahaktifkan akaun Instagram anda selama-lamanya dan tidak kembali, atau anda boleh berehat sebentar. Jika anda memilih untuk rehat, anda boleh mengaktifkan semula akaun anda kemudian.

Artikel ini akan mengajar anda semua yang anda perlu ketahui tentang melumpuhkan akaun Instagram anda.

Bagaimana untuk melumpuhkan Instagram

Instagram menasihati pengguna untuk melumpuhkan akaun mereka sebelum memadamkannya secara kekal. Jika anda melakukan ini, anda masih boleh mendapatkan semula profil anda dan semua data anda. Menyahaktifkan akaun anda buat sementara waktu adalah mudah. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh berbuat demikian daripada aplikasi Instagram. Anda mesti log masuk ke akaun anda menggunakan pelayar desktop.

Berikut ialah cara untuk melumpuhkan akaun Instagram anda buat sementara waktu:

 1. Log masuk dan klik pada imej profil anda di sudut kanan atas skrin.
 2. Pilih Edit Profil.
 3. Tatal ke bawah dan tekan “Nyahaktifkan Akaun Saya Buat sementara waktu” di sudut kanan bawah skrin.
 4. Jika anda digesa dengan sebab untuk melumpuhkan akaun, pilih jawapan.
 5. Masukkan kata laluan anda sekali lagi.
 6. Pilih “Nyahaktifkan Akaun Buat sementara waktu.”

Pengikut anda tidak akan melihat sebarang siaran anda jika anda mengikuti langkah ini. Tiada siapa yang akan dapat pergi ke profil anda sehingga anda mendayakan akaun anda dengan melog masuk semula.

Bagaimana untuk melumpuhkan gulungan Instagram

Kekili ialah video yang menarik dan mengasyikkan yang membolehkan anda menyampaikan cerita jenama anda secara artistik, memaklumkan khalayak anda dan menarik pelanggan baharu. Tiada cara mudah untuk melumpuhkan gulungan Instagram. Untuk menghilangkan gulungan, anda mesti mengubah cara anda menggunakan Instagram.

Gunakan Pelayar untuk Mengakses Instagram

Pendekatan terbaik untuk mengelakkan gulungan Instagram adalah menggunakan Instagram dalam penyemak imbas anda. Bertentangan dengan aplikasi Instagram, versi pelayar Instagram tidak mempunyai ciri ini (belum). Anda boleh log masuk menggunakan mana-mana penyemak imbas, termasuk Google Chrome, Mozilla dan lain-lain. Anda boleh menggunakan Instagram tanpa gulungan setelah anda berjaya melog masuk. Pengalaman penyemak imbas mungkin tidak secepat apl Instagram. Kemungkinan alternatif yang disenaraikan di bawah boleh dipertimbangkan jika anda terlepas aplikasi asal.

Gunakan Versi Instagram Lama pada Android Anda

Kerana tiada pilihan untuk melumpuhkan Instagram Reels dalam apl, satu-satunya cara untuk menghalangnya daripada dipaparkan dalam suapan berita anda ialah memasang versi lama Instagram pada peranti anda. Ikut langkah di bawah untuk mendapatkan versi apl yang lebih lama:

 1. Untuk bermula, gunakan penyemak imbas anda untuk mendapatkan ini APK Instagram fail dan muat turunnya. Versi lain yang lebih lama daripada ini juga harus berfungsi. Berhati-hati apabila memuat turun apa-apa daripada internet dan selidiki dengan teliti untuk memastikan anda tidak memasang program berniat jahat.
 2. Kemudian, pada skrin utama anda, ketik apl “Tetapan”.
 3. Pilih tab “Biometrik dan keselamatan” daripada menu “Tetapan”. Nama tab ini mungkin berbeza berdasarkan model telefon anda. Selepas itu, pilih “Pasang apl Tidak Diketahui.”
 4. Akhir sekali, pilih penyemak imbas tempat anda memuat turun fail APK dan pilih “Benarkan daripada Sumber Ini.”

Untuk memasang perisian, buka fail APK yang anda muat turun dan ikuti langkah pada skrin. Lancarkan semula Instagram untuk melihat sama ada kekili telah dialih keluar. Memasang versi lama Instagram berfungsi sebagai penyelesaian untuk mengalih keluar Reels. Atas sebab itu, anda mesti memastikan bahawa Gedung Play tidak menaik taraf aplikasi secara automatik, kerana ia akan memulihkan ciri tersebut.

Untuk menghalang Gedung Google Play daripada menaik taraf Instagram, ikut arahan di bawah:

 1. Buka gedung Play anda, cari dan klik pada apl Instagram.
 2. Di penjuru kanan sebelah atas halaman anda, pilih ikon “tiga titik”.
 3. Nyahpilih pilihan “Dayakan Auto-Kemas Kini”.

Kini, penyelesaian ini akan mengalih keluar Reels di Instagram selagi versi Instagram yang dimuatkan pada telefon anda masih boleh diakses oleh pelayan mereka. Anda tidak mempunyai pilihan selain menerima gulungan jika Instagram memilih untuk memaksa anda mengemas kini apl.

Malangnya, tidak seperti pada Android, sukar untuk memasang versi sebelumnya program pada peranti iOS. Ini melibatkan jailbreak, yang merupakan operasi yang kompleks dengan beberapa masalah yang mungkin berlaku jika anda tidak biasa dengannya.

Cuba Instagram Lite

Instagram Lite tidak menyokong gulungan pada masa ini. Fungsi ini mungkin akan ditambah tidak lama lagi, tetapi buat masa ini, tidak ada sebutan mengenainya. Instagram Lite tersedia untuk dimuat turun daripada Google Play Store dan Apple App Store, dan ia membolehkan anda menikmati Instagram tanpa gulungan.

Bagaimana untuk Melumpuhkan Panggilan Instagram

Mencari teknik untuk mengabaikan panggilan yang datang pada saat yang menyusahkan boleh menjadi agak menjengkelkan. Sesiapa sahaja yang boleh menghantar mesej kepada anda di Instagram juga mempunyai pilihan untuk menghubungi anda melalui suara atau video. Biasanya, mereka adalah orang yang mengikuti anda atau yang sebelum ini cuba berkomunikasi dengan anda tetapi tidak berjaya.

Selain itu, jika anda sedang dalam perjalanan, setiap panggilan yang anda terima akan menggunakan data mudah alih. Anda boleh menghalang perkara ini dengan menyekat panggilan suara dan video daripada pengikut tertentu, melumpuhkan pemberitahuan atau menggunakan “Jangan Ganggu”.

Lumpuhkan Panggilan Video

Tidak semua orang berpuas hati dengan ciri panggilan video yang dihidupkan. Jika anda salah seorang daripada individu yang mahukan lebih privasi, anda boleh mematikan panggilan video masuk di Instagram. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan apl Instagram.
 2. Navigasi ke profil anda di sudut kanan bawah.
 3. Pilih menu hamburger di sudut kanan atas.
 4. Pergi ke “Tetapan.”
 5. Pilih “Pemberitahuan.”
 6. Klik “Mesej dan Panggilan Langsung.”
 7. Cari “Sembang Video” dan ketik “Mati.”

Anda boleh memperibadikan pengalaman pemesejan Instagram anda dengan hanya beberapa klik, jadi anda tidak perlu risau tentang menerima mesej daripada orang yang tidak dikenali atau seseorang yang anda tidak ikuti. Ia adalah lapisan privasi tambahan yang mungkin dipilih oleh sesetengah orang untuk ketenangan fikiran.

Lumpuhkan Panggilan Audio

Ikuti langkah mudah ini untuk melumpuhkan ciri panggilan audio:

 1. Lancarkan apl Instagram.
 2. Navigasi ke “Tetapan.” Cari “Tetapan Panggilan”, dan matikannya.

Pilihan ini juga tersedia dalam bahagian “Suara dan Video” pada tetapan telefon anda. Ini akan melumpuhkan panggilan audio untuk keseluruhan apl Instagram.

Cara Melumpuhkan Catatan Cadangan Instagram

Instagram boleh membantu anda mencari perkara baharu dengan mengesyorkan siaran. Oleh itu, ada kemungkinan anda akan memilih untuk mengikuti akaun tersebut selepas melihat siaran daripada akaun berkaitan yang telah anda ikuti. Mengikuti siaran terbaharu daripada orang yang anda ikuti, cadangan untuk siaran akan dipaparkan dalam suapan anda.

Instagram mencadangkan kandungan berdasarkan akaun yang anda ikuti pada masa ini, serta kandungan yang berkaitan atau sama dengan kandungan yang anda suka atau simpan. Walaupun ramai orang mendapati siaran Instagram yang disyorkan pada suapan mereka berguna untuk meluaskan minat mereka, ada yang menganggapnya menjengkelkan.

Berikut ialah cara untuk melumpuhkan siaran cadangan Instagram:

 1. Lancarkan apl Instagram, kemudian tatal ke bawah sehingga Siaran mula dipaparkan.
 2. Klik tiga titik di sebelah siaran.
 3. Tekan “Sembunyikan.” Instagram tidak lagi akan memaparkan seberapa banyak siaran seperti ini.
 4. Anda boleh memilih untuk mengetik justifikasi untuk mengubah suai cadangan untuk siaran cadangan anda yang akan datang. Jika anda berubah fikiran, anda juga boleh mengetik “Buat asal”.

Terdapat juga butang yang berlabel “Tunda semua siaran yang dicadangkan dalam suapan selama 30 hari” bergantung pada lokasi anda. Jika anda tidak mahu melihat siaran yang dicadangkan Instagram selama sebulan, pilih pilihan ini.

Bagaimana untuk melumpuhkan Instagram daripada Facebook

Ikuti langkah ini untuk melumpuhkan atau menyahpaut akaun Instagram anda daripada akaun Facebook anda:

 1. Pergi ke halaman “Tetapan” Facebook.
 2. Pilih “Apl dan Tapak Web” di bawah “Keselamatan.”
 3. Pilih Instagram.
 4. Klik pada “Alih Keluar.” Pilih “Alih Keluar” sekali lagi apabila diminta.

Nikmati Instagram Tanpa Gangguan

Walaupun Instagram ialah apl yang hebat dan berkuasa, menavigasinya boleh menjadi mencabar. Anda boleh meningkatkan pengalaman Instagram anda dengan melumpuhkan beberapa pilihan yang tersedia atau bahkan melumpuhkan perkhidmatan untuk berehat daripada media sosial

Adakah anda fikir anda memerlukan rehat dari Instagram? Adakah anda pernah melumpuhkan perkhidmatan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.