Bagaimana untuk melumpuhkan Klik kertas dinding untuk mendedahkan desktop pada macOS Sonoma

13
Lumpuhkan Klik kertas dinding untuk mendedahkan desktop pada macOS Sonoma

Dikemas kini kepada macOS Sonoma? Anda mungkin telah menggaru kepala anda, melihat bagaimana tingkap anda meluncur ke tepi dengan cepat apabila anda mengklik desktop. Jangan risau; ini bukan satu kesilapan. Ia adalah ciri baharu yang disertakan dengan peningkatan macOS. Jika anda bukan peminat ini, kami akan membincangkan cara mematikan Klik kertas dinding untuk mendedahkan ciri desktop pada macOS Sonoma.

Mengapakah tetingkap saya bersembunyi apabila saya mengklik pada desktop Mac?

Apabila anda menaik taraf Mac anda kepada macOS Sonoma dan log masuk pada peranti anda buat kali pertama, anda mungkin telah melihat pada tetingkap pop timbul yang memperkenalkan ciri Klik Kertas Dinding untuk Menunjukkan Item Desktop. Atau mungkin anda pernah melihatnya tetapi tidak tahu cara mematikannya.

Klik kertas dinding untuk mendedahkan desktop

Sejujurnya, ciri ini bukan baharu sepenuhnya untuk Mac. Ia pada asasnya serupa dengan ciri Hot Corner yang mengalihkan semua tetingkap ke tepi untuk memberi anda paparan desktop yang lebih jelas. Satu-satunya perbezaan ialah ciri ini dihidupkan secara lalai dalam macOS Sonoma dan akan dicetuskan apabila anda mengklik mana-mana sahaja pada skrin dan bukannya mengklik pada sudut khusus.

Ciri ini boleh menjadi sangat berguna untuk mereka yang menyimpan fail penting pada desktop mereka atau hanya menikmati sekilas pada widget desktop mereka. Sementara itu, sesetengah orang boleh mendapati secara tidak sengaja mencetuskan ciri ini agak menjengkelkan.

Bagaimana untuk mematikan Klik Kertas Dinding untuk mendedahkan Desktop dalam macOS Sonoma

  1. Pergi ke menu Apple → Tetapan Sistem.
  2. Pilih Desktop & Dok pada bar sisi.
  3. Di bawah Pengurus Desktop & Peringkat, klik menu lungsur di sebelah Klik kertas dinding untuk mendedahkan desktop → Pilih Hanya dalam Pengurus Peringkat.

    Pergi ke Desktop dan Dok dan Pilih Sahaja dalam Pengurus Peringkat selain Klik kertas dinding untuk mendedahkan desktop

Mac anda tidak akan menunjukkan desktop anda lagi apabila anda mengklik padanya, kecuali apabila Pengurus Peringkat dihidupkan.

Alternatif untuk Klik Kertas Dinding untuk Mendedahkan Desktop

Jika anda perlu mengosongkan skrin anda daripada kekacauan untuk melihat perkara yang ada pada desktop anda, terdapat pintasan lain yang boleh anda gunakan.

Contohnya, anda boleh melakukan gerak isyarat merebak menggunakan ibu jari dan tiga jari pada pad jejak anda. Anda juga boleh mengklik Cmd + F3 untuk mendedahkan desktop anda.

Mengakhiri…

Itulah anda mempunyainya. Ciri ini, didayakan secara lalai dalam macOS Sonoma, mungkin telah menarik perhatian ramai pengguna. Adakah anda mendapati ciri itu mengganggu? Kongsi pendapat anda di bawah!

  • Ciri tersembunyi macOS Sonoma terbaik yang perlu anda ketahui!
  • Cara membuat profil Safari dalam iOS 17 dan macOS Sonoma
  • Cara menggunakan teks ramalan sebaris dalam macOS Sonoma

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.

Profil Pengarang


Rachel

Rachel suka apa sahaja Apple —daripada iPhone, kepada Apple Watches, hingga MacBook. Dia juga seorang penulis perubatan dan penulis hantu untuk pelbagai penerbitan.