Bagaimana Untuk Memadam Akaun Facebook Tanpa Kata Laluan

71

Menjaga jejak digital anda adalah wajib di internet pada masa kini. Mempunyai akaun Facebook yang sudah lama anda tidak gunakan tetapi masih wujud di internet adalah menjengkelkan dan tidak perlu. Anda mungkin mahu memadamkannya secara kekal dan mengalih keluar semua data lama anda daripada internet.

Bagaimana Untuk Memadam Akaun Facebook Tanpa Kata Laluan

Facebook memerlukan anda memasukkan kata laluan akaun anda untuk memadamkannya. Walau bagaimanapun, anda tidak mengingatinya, atau menulisnya di mana-mana. Syukurlah, terdapat jalan-jalan yang diuji untuk memadamkan akaun Facebook lama anda secara kekal tanpa kata laluan.

Mari kita mendalami penyelesaian masalah.

Pulihkan Kata Laluan Anda

Cara paling mudah untuk mendapatkan semula akses ke akaun Facebook lama anda supaya anda boleh memadamkannya ialah memulihkan kata laluan anda. Skrin utama Facebook menawarkan beberapa pilihan apabila anda mengklik pautan “Terlupa kata laluan anda”.

Membuat kata laluan baharu untuk akaun adalah mudah selagi anda mengetahui alamat e-mel akaun tersebut. Nombor telefon yang dikaitkan dengan akaun juga akan berfungsi. Jika anda bernasib baik dan masih mempunyai maklumat ini, berikut ialah langkah untuk menetapkan semula kata laluan:

 1. Klik pautan “Lupa kata laluan anda” pada halaman log masuk Facebook.
 2. Berikan alamat e-mel atau nombor telefon mudah alih yang dikaitkan dengan akaun.
 3. Klik “Cari.”
 4. Klik “Teruskan” untuk menghantar kod log masuk ke e-mel atau nombor telefon yang anda berikan.
 5. Anda akan menerima kod ke e-mel atau nombor telefon anda. Masukkan kod dan klik “Teruskan.”
 6. Masukkan kata laluan baharu dan klik “Teruskan.”

Anda kini telah menetapkan semula kata laluan anda dan mendapat semula akses kepada akaun tersebut. Sekarang, ke bahagian pemadaman akaun tugas:

 1. Log masuk ke akaun anda.
 2. Klik pada ikon profil di bahagian atas sebelah kanan panel Facebook.
 3. Pergi ke “Tetapan dan privasi.”
 4. Pergi ke “Tetapan” dan kemudian “Privasi.”
 5. Pilih “Maklumat Facebook anda.”
 6. Pilih “Penyahaktifan dan pemadaman” dan klik “Lihat” di sebelah kanan.
 7. Pilih pilihan “Padam akaun” dan teruskan dengan langkah.
 8. Klik “Teruskan ke pemadaman akaun.”
 9. Taip kata laluan dan lengkapkan pemadaman.

Perkara yang Perlu Dilakukan Jika Anda Tiada Maklumat Log Masuk

Dalam kes ini, mendapatkan semula akses kepada akaun mungkin menjadi lebih rumit, tetapi ia tidak mustahil. Jika anda tidak ingat alamat e-mel yang anda kaitkan dengan akaun tersebut, Facebook akan memberikan petunjuk untuk membantu anda meneka. Sebagai contoh, alamat e-mel yang anda sambungkan dengan versi lama mungkin dipaparkan sebagai k****[email protected] Cadangan ini mungkin memberi anda petunjuk untuk menghidupkan memori anda dan memulihkan kata laluan.

Anda juga boleh menggunakan https://www.facebook.com/login/identify pautan untuk mencari akaun anda. Jika anda mencari mengikut nama, anda mungkin tidak muncul dalam hasil carian. Jika ini berlaku, klik “Saya tiada dalam senarai”, masukkan nama rakan dan pergi untuk carian lain.

Laporkan Akaun sebagai Palsu

Mengikuti langkah untuk mendapatkan semula akses kepada akaun lama dan memadamkannya dengan betul mungkin tidak mudah. Walau bagaimanapun, terdapat jalan pintas yang tidak lazim untuk melakukan ini. Melaporkan akaun lama anda sebagai palsu boleh membantu anda memadamkannya dengan cepat. Memandangkan konsep jejak digital secara semula jadi menyumbang kepada kelahiran banyak akaun palsu, pemadaman akaun palsu dijangka dalam metaverse Facebook.

Berikut ialah langkah untuk melaporkan akaun anda sebagai palsu:

 1. Lawati profil akaun lama anda.
 2. Klik pada tiga titik di bahagian bawah sebelah kanan foto muka depan.
 3. Pilih “Cari sokongan atau laporkan.”
 4. Pilih “Berpura-pura menjadi seseorang,” kemudian pilih “Saya.”

Anda boleh memberitahu berbilang orang untuk melaporkan akaun jika ia tidak berfungsi pada kali pertama. Terdapat peluang yang lebih tinggi bahawa Facebook akan mengiktiraf akaun tersebut sebagai palsu dan memadamnya jika terdapat banyak laporan.

Hubungi Pusat Bantuan Facebook

Pergi terus ke sokongan pelanggan Facebook ialah laluan yang perlu anda lalui jika semuanya gagal. Dengan mengikuti langkah ini, anda boleh memadamkan akaun Facebook anda secara kekal tanpa kata laluan dan tanpa menunggu selama 14 hari.

 1. Pergi ke Pusat Bantuan Facebook.
 2. Ikut gesaan untuk menulis Facebook menyokong permintaan untuk memadamkan akaun lama anda.
 3. Facebook hanya membenarkan pemadaman akaun anda selepas memberikan maklumat yang dinyatakan sebelum ini dan mengakses akaun tersebut. Ia tidak membolehkan pihak luar mengakses akaun atas sebab keselamatan, yang munasabah.

Tiada Jalan Lurus

Anda mungkin mahu memadamkan akaun Facebook lama anda atas beberapa sebab. Tidak mempunyai maklumat yang diperlukan untuk memadamkannya merumitkan tugas ini, tetapi terdapat cara untuk mengatasinya.

Memadam akaun Facebook lama tanpa kata laluan adalah mudah selagi anda mempunyai maklumat mengenainya. Jika anda tidak mempunyai sebarang maklumat yang anda gunakan untuk membuat akaun, terdapat berita buruk: akaun lama mungkin akan kekal di sana selama-lamanya.

Bagaimanakah anda berjaya memadam akaun Facebook anda tanpa kata laluan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!