Bagaimana Untuk Memadam Kuki pada iPhone

101

Kuki ialah paket kecil data yang disimpan pada peranti anda yang mengandungi maklumat tentang lawatan tapak web anda. Menyimpan data ini boleh menjadi mudah kerana tapak mengingati keutamaan anda untuk meningkatkan lawatan anda. Walau bagaimanapun, pemadaman kuki akan melindungi maklumat peribadi anda daripada pengiklan dan mengosongkan ruang untuk mempercepatkan prestasi peranti anda.

Bagaimana Untuk Memadam Kuki pada iPhone

Teruskan membaca untuk mengetahui cara memadam kuki daripada pelbagai pelayar web pada iPhone anda.

Padamkan Kuki dalam Chrome pada Iphone

Kuki dicipta oleh halaman web yang anda lawati. Tujuan mereka adalah untuk mengingati anda dan pilihan anda untuk memberi anda kandungan yang disesuaikan dan berkaitan setempat. Walau bagaimanapun, kuki mengambil ruang pada telefon anda dan boleh menyebabkan lebih banyak iklan yang tidak diingini apabila anda melawati tapak web popular. Ikuti langkah ini untuk memadamkan kuki dalam penyemak imbas Chrome pada iPhone atau iPad anda:

 1. Buka Chrome.
 2. Tekan menu “Lagi” tiga titik, kemudian ikon “Tetapan”.
 3. Pilih “Privasi dan keselamatan,” kemudian “Kosongkan data penyemakan imbas.”
 4. Semak pilihan “Kuki, data tapak” dan nyahtandai item lain.
 5. Tekan pilihan “Kosongkan data penyemakan imbas” dan “Kosongkan data penyemakan imbas”.
 6. Ketik “Selesai.”

Padamkan Kuki dalam FireFox pada iPhone

Kuki disimpan pada peranti anda setiap kali anda melawati halaman web. Maklumat ini digunakan untuk mempersembahkan kandungan pilihan anda dan meningkatkan lawatan anda. Walau bagaimanapun, pembentukan kuki akhirnya akan mengambil ruang pada telefon anda. Berikut ialah cara untuk memadamkan kuki dalam Firefox pada iPhone atau iPad anda:

 1. Buka Firefox, dan ketik pada menu hamburger.
 2. Pilih “Tetapan.”
 3. Pilih “Pengurusan Data.”
 4. Pastikan togol “Cache” didayakan. Pilih “Kosongkan Data Peribadi”, kemudian ketik sekali lagi untuk mengesahkan.

Padamkan Kuki dalam Safari pada iPhone

Kuki dicipta oleh halaman web yang anda lawati dan kemudian disimpan pada peranti anda. Maklumat ini digunakan untuk mengingati pilihan anda dan memahami produk dan perkhidmatan yang anda mungkin suka. Walau bagaimanapun, akhirnya, kuki boleh mengambil banyak ruang pada peranti anda dan menjejaskan prestasinya. Jika anda menggunakan iPhone atau iPad dengan Safari, berikut ialah cara untuk memadamkan kuki:

 1. Buka “Tetapan”, kemudian ketik “Safari.”
 2. Pilih “Safari”, “Lanjutan”, kemudian “Data Tapak Web.”
 3. Pilih “Alih Keluar Semua Data Laman Web.”

Padamkan Kuki dalam Opera pada iPhone

Setiap kali anda melawati tapak web, penyemak imbas menyimpan beberapa maklumat peranti sebagai kuki untuk kegunaan masa hadapan. Salah satu niat adalah untuk mengingati butiran dan pilihan anda untuk menyampaikan kandungan kegemaran anda dan berkaitan tempatan. Walau bagaimanapun, kuki akhirnya akan mengambil sebahagian besar ruang pada telefon anda dan menghantar iklan yang agak lapuk kepada anda. Ikuti langkah ini untuk mengalih keluar kuki daripada penyemak imbas Opera pada iPhone atau iPad anda:

 1. Buka Opera Touch, dan ketik pada menu hamburger.
 2. Pilih “Tetapan.”
 3. Ketik pada “Kosongkan Data Penyemak Imbas.”
 4. Pastikan “Kuki dan “Data Tapak” ditandakan, kemudian untuk memadamkan kuki, ketik “Kosongkan”.

Apakah Kebaikan dan Keburukan Kuki?

Berikut ialah beberapa positif dan negatif kuki pelayar web.

Kebaikan

 • Keselesaan. Sebagai contoh, kuki secara automatik boleh mengingati maklumat yang berkaitan dengan borang untuk melengkapkan maklumat alamat. Maklumat sulit, seperti maklumat kad kredit, tidak akan disimpan sebagai kuki, tetapi sesetengah penyemak imbas mempunyai borang yang berasingan untuk itu.
 • Pilihan konfigurasi. Semua pelayar datang dengan peluang untuk mengosongkan sejarah kuki dan menyekatnya. Kuki juga boleh dikonfigurasikan untuk tamat tempoh sebaik sahaja tab penyemak imbas ditutup atau untuk tempoh masa yang tepat.
 • Pemasaran tertumpu. Cookies akan mengumpulkan maklumat untuk membentangkan anda dengan produk dan perkhidmatan yang berkaitan.
 • Khusus domain. Setiap domain mempunyai kukinya dan domain tidak berkongsi kuki dengan domain lain; mereka berdikari.

Keburukan

 • Kesan penyemak imbas. Kuki terkumpul apabila anda melayan web; melainkan dipadamkan, ia akan mengambil ruang pada telefon anda. Akhirnya, ini melambatkan atau melambatkan penyemak imbas.
 • Had saiz. Kuki adalah terhad kepada jumlah maklumat yang mereka simpan; kebanyakannya dibenarkan menyimpan sehingga 4kb. Kebanyakan penyemak imbas mengehadkan bilangan kuki. Selain daripada Internet Explorer, semua pelayar lain membenarkan sehingga 20 kuki setiap tapak web.
 • Risiko keselamatan. Kuki disimpan sebagai fail teks pada peranti anda dan boleh menimbulkan risiko keselamatan yang serius, dan maklumat fail kuki boleh diambil dan dilihat dengan mudah. Selain itu, bukan semua tapak yang mengumpul maklumat kuki adalah sah, dan sesetengahnya menggunakan kuki untuk melakukan jenayah siber.
 • Kebimbangan privasi. Selain keselamatan, privasi boleh menjadi kebimbangan lain. Setiap kali anda melawati tapak web yang didayakan kuki, aktiviti anda di tapak tersebut akan direkodkan. Ramai pengguna tidak sedar bahawa maklumat ini disimpan pada peranti mereka. Data yang dikumpul boleh diakses oleh pihak ketiga, termasuk perniagaan dan agensi kerajaan.
 • Sukar untuk menyahsulit. Kuki boleh disulitkan dan dinyahsulit. Walau bagaimanapun, ia memerlukan pengekodan tambahan dan boleh menjejaskan prestasi aplikasi kerana masa yang diperlukan.

Soalan Lazim

Apa yang berlaku apabila anda memadamkan kuki pada iPhone anda?

Setelah anda mengosongkan kuki, beberapa maklumat tetapan anda akan dipadamkan. Contohnya, jika anda telah log masuk ke akaun, anda perlu memasukkan semula butiran log masuk anda untuk log masuk semula.

Patutkah saya mengosongkan sejarah iPhone saya?

Adalah baik untuk sekali-sekala memadamkan sejarah penyemakan imbas anda daripada iPhone anda, kerana ia melindungi privasi anda dan meningkatkan prestasi telefon anda.

Apakah kuki pihak ketiga?

Kuki pihak ketiga dicipta oleh domain yang bukan tapak web atau domain yang anda lawati. Kuki ini biasanya digunakan untuk pengiklanan dalam talian dan diletakkan di tapak web melalui skrip atau tag. Kuki pihak ketiga boleh diakses di tapak web yang memuatkan kod pelayan pihak ketiga.

Adakah membenarkan kuki pihak ketiga selamat?

Seperti kuki pihak pertama, kuki pihak ketiga tidak mempunyai kesan yang besar. Kuki tidak berbahaya dan tidak akan menjangkiti peranti anda dengan perisian hasad atau virus yang berbahaya. Sebaliknya, kuki pihak ketiga boleh dilihat sebagai pencerobohan privasi.

Bolehkah kuki pihak ketiga menjejaki lokasi anda?

Dari masa ke masa, kuki penjejakan boleh mengumpulkan banyak maklumat peribadi dan data tingkah laku untuk mengetahui tentang lokasi anda. Ia mengumpulkan maklumat peranti anda, pertanyaan carian, sejarah pembelian dan banyak lagi.

Bagaimana untuk melumpuhkan kuki dalam Safari?

Ikuti langkah ini untuk melumpuhkan kuki melalui penyemak imbas Safari pada iPhone anda:

1. Navigasi ke “Tetapan,” dan tatal ke bawah untuk menyemak “Safari.”

2. Tatal ke bawah ke “Privasi & Keselamatan.”

3. Dayakan pilihan “Sekat Semua Kuki”.

Bagaimanakah cara saya melumpuhkan kuki pada Firefox?

Ikuti langkah ini untuk melumpuhkan kuki dalam penyemak imbas Firefox pada iPhone anda:

1. Buka apl Firefox.

2. Di penjuru kanan sebelah bawah skrin, ketik menu tiga garisan mendatar.

3. Tekan “Tetapan,” kemudian “Pengurusan Data.”

4. Ketik pada suis togol “Kuki” untuk melumpuhkan kuki.

Bagaimanakah saya mengosongkan kuki secara automatik?

Berikut ialah cara mengosongkan kuki anda secara automatik selepas melawati tapak web dalam Chrome:

1. Buka Chrome dan akses titik tiga ke arah kanan atas.

2. Pilih “Tetapan,” kemudian “Keselamatan dan Privasi” daripada menu kiri.

3. Pilih “Kuki dan data tapak lain.”

4. Pilih “Kosongkan kuki dan data tapak apabila anda menutup semua tetingkap” untuk mendayakannya.

Mengeluarkan Kuki Dari Balang Peranti Anda

Kuki membantu tapak web mengingati anda setiap kali anda melawat, jadi anda boleh melakukan perkara seperti log masuk terus dan menerima pengalaman yang diperibadikan jika berkenaan. Mengosongkannya boleh menyelesaikan masalah tapak web seperti isu pemformatan atau pemuatan halaman. Setiap penyemak imbas mempunyai pilihan untuk mengalih keluarnya dan adalah amalan yang baik untuk mengosongkannya dengan kerap.

Adakah anda berjaya mengosongkan kuki daripada penyemak imbas anda? Adakah anda melihat sebarang perbezaan dalam pengalaman menyemak imbas anda? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.