Bagaimana Untuk Memadam Semua Mesej dalam Telegram

94

Ia adalah masa soalan pembaca sekali lagi, dan kali ini ia mengenai Telegram. Soalan penuh ialah, ‘Saya mendengar bahawa mesej disimpan pada pelayan Telegram, dan saya tidak mahu itu. Bagaimanakah saya boleh memadam semua mesej saya dalam Telegram?’

Telegram ialah aplikasi pemesejan selamat untuk mudah alih dan desktop. Ia mempunyai berjuta-juta pengguna, dan syarikat itu berbangga dengan perkhidmatan itu untuk perkhidmatan pemesejan yang mudah digunakan dan disulitkan. Ini bermakna mereka yang menggunakannya banyak menggunakannya bermakna pengemasan mungkin teratur. Itulah sebabnya hari ini kami akan menyemak pilihan pemadaman anda dalam Telegram. Saya juga akan berkongsi beberapa helah Telegram yang telah saya pelajari sejak menggunakan aplikasinya.

Salah satu sebab Telegram begitu popular adalah kerana penyulitan hujung ke hujung. Perkhidmatan ini bermakna anda boleh menghantar mesej kepada orang lain apa sahaja yang anda mahu sambil melindungi kandungan anda daripada pembaca yang tidak diingini. Walaupun anda tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan, privasi adalah hak yang dihargai dalam masyarakat digital hari ini. Jika anda tinggal di wilayah di mana kebebasan bersuara disekat atau bimbang tentang privasi anda, anda akan menyukai Telegram.

Adakah mungkin untuk memadam semua mesej dalam Telegram?

Nasib baik, Telegram akhirnya memberi pengguna untuk mengembangkan pilihan privasi mereka sejak dua tahun lalu. Anda boleh mengingat semula sebarang mesej pada bila-bila masa atas sebarang sebab. Sebelum kemas kini yang lebih baharu tersedia, pengguna hanya boleh memadamkan mesej jika mereka berumur lebih muda daripada 48 jam.

Untuk memadam semua mesej dalam Telegram:

 1. Pilih mesej yang telah anda hantar.
 2. Pilih ikon tong sampah di bahagian atas sebelah kanan skrin sembang.
 3. Anda mempunyai pilihan untuk memadamkan mesej pada bahagian kenalan anda juga. Hanya ketik pada “Padam juga untuk [Contact]” sebelum memilih Padam.

Bergantung pada pilihan yang anda pilih, sejarah sembang anda akan hilang daripada sembang pengguna lain juga.

Jika anda ingin memadamkan keseluruhan urutan dengan pengguna lain, hanya leret perlahan pada utas (dari senarai mesej) dan ketik pilihan ‘Padam’ merah pada iPhone. Pengguna Android boleh menekan panjang benang untuk mengalih keluar semua kandungan.

Sembang Kumpulan

Sebelum anda membalas mesej Kumpulan, anda perlu memahami bahawa anda mungkin tidak mempunyai pilihan untuk memadamkannya. Menurut Telegram, hanya pentadbir Kumpulan boleh mengalih keluar dan memadam sejarah sembang.

Jika anda menyertai sembang kumpulan, berhati-hati dengan apa yang anda katakan, kerana maklumat itu mungkin di luar kawalan anda sebaik sahaja anda menekan ‘Hantar.’

Telegram mengambil pemesejan dalam talian lebih jauh daripada sekadar memadamkan sembang. Anda boleh membuat ‘Sembang Rahsia’ dalam apl.

Sembang Rahsia dalam Telegram

Sembang rahsia berfungsi secara berbeza daripada sembang biasa dalam Telegram. Sembang biasa menyimpan salinan pada pelayan supaya anda boleh menyegerak antara peranti dan sentiasa mengekalkan perbualan. Sembang rahsia ialah rakan ke rakan, jadi salinan hanya disimpan pada peranti yang anda dan orang yang anda sedang bercakap dengannya.

Sembang rahsia juga merosakkan diri sendiri. Anda boleh menetapkan pemasa kemusnahan dalam Telegram supaya mesej akan hilang apabila kedua-dua pihak membacanya. Untuk memulakan sembang rahsia dalam Telegram, pilih ‘Sembang rahsia baharu’ daripada menu.

Tukar Nombor Telefon Anda di Telegram

Jika anda mempunyai beberapa telefon atau tukar nombor anda apabila anda menukar kontrak, anda boleh menukarnya dalam Telegram untuk menyimpan semua sembang anda.

 1. Pilih Tetapan dalam Telegram dan kemudian Tukar Nombor.
 2. Tambahkan nombor baharu anda dalam kotak dan pilih Simpan.
 3. Semua sembang anda akan dipindahkan dan dimuat turun ke peranti baharu anda (jika ada).

Gunakan Berbilang Akaun Telegram

Sesetengah pengguna mempunyai berbilang akaun Telegram. Nasib baik, platform pemesejan dengan senang hati dapat menampung mereka yang ingin menyimpan dan terus menggunakan berbilang akaun.

 1. Ketik pada ikon Menu (tiga baris bertindan) dalam Telegram.
 2. Pilih anak panah ke bawah mengikut nama anda.
 3. Pilih Tambah Akaun daripada senarai.
 4. Tambahkan nombor anda dan ikut wizard persediaan akaun.

Setelah ditambahkan, anda menggunakan anak panah ke bawah yang sama untuk bertukar antara akaun. Anda boleh melakukan ini seberapa banyak yang anda perlukan.

Kunci Sembang Anda

Keselamatan adalah titik jualan besar untuk Telegram. Penyulitan hujung ke hujung adalah faedah yang serius, tetapi keupayaan untuk mengunci sembang adalah lebih baik. Ia menambah satu lagi tahap keselamatan yang merahsiakan perbualan anda.

 1. Pilih Tetapan dalam apl Telegram.
 2. Pilih Privasi dan Keselamatan.
 3. Pilih Kunci Kod Laluan dan dayakannya.
 4. Tambahkan PIN dan anda boleh pergi.

Telegram telah mendapat banyak akhbar buruk sepanjang tahun lalu atau lebih. Sebahagian daripadanya wajar, dan sebahagian daripadanya tidak. Sama ada cara, ia kekal sebagai aplikasi sembang yang sangat baik yang melindungi perbualan anda dalam pelbagai cara. Untuk itu sahaja, ia berbaloi untuk digunakan.

Menghalang Mesej daripada Dimajukan

Untuk melindungi privasi anda lagi, anda boleh menukar tetapan untuk menghalang sesiapa daripada memajukan mesej anda. Lawati tetapan privasi dan ketik pilihan untuk ‘Mesej Dimajukan’ untuk memastikan tiada sesiapa kecuali penerima yang dimaksudkan mendapat akses.

Untuk mengelakkan penghantaran semula:

 1. Buka aplikasi Telegram dan ketik ‘Tetapan’ di sudut kiri bawah.
 2. Ketik pada ‘Privasi dan Keselamatan.’
 3. Tatal ke bawah dan ketik ‘Mesej Dimajukan.’
 4. Tukar daripada ‘Semua orang’ (lalai) kepada sama ada ‘Kenalan Saya’ atau ‘Tiada sesiapa.’

Aplikasi ini juga membolehkan anda menetapkan keupayaan pemajuan untuk memilih kenalan. Bergantung pada keperluan pemesejan anda, apl itu agak boleh disesuaikan.

Padamkan Akaun Telegram Anda

Menariknya, jika anda memadamkan akaun Telegram anda, semua sejarah sembang anda akan menyertainya. Jika anda tidak lagi merasakan keperluan untuk menyimpan akaun Telegram anda atau menghadapi masalah dengan proses pemadaman, pemadaman akaun anda ialah penyelesaian yang drastik tetapi berkesan untuk mengekalkan kerahasiaan nama.

Untuk memadam sepenuhnya akaun anda ikut arahan ini:

 1. Lawati laman web Telegram dan masukkan nombor telefon anda – Anda perlu menggunakan kod negara anda serta 10 digit standard nombor telefon anda, jadi untuk AS, itu ialah +1 (kod kawasan) – (tujuh digit terakhir nombor telefon anda)
 2. Ikuti langkah pengesahan.
 3. Sahkan pemadaman akaun anda.

Akaun Telegram anda akan dipadamkan secara automatik selepas beberapa ketika tanpa sebarang aktiviti.

 1. Anda boleh pergi ke ‘Tetapan’ dalam apl dan ketik pada ‘Privasi dan Keselamatan.’
 2. Sebaik sahaja di sana, cari pengepala ‘Padam Akaun Saya’.
 3. Ketik pada pilihan ‘Jika Jauh Untuk’ dan tetapkan akaun anda untuk dipadamkan selepas satu bulan, tiga bulan, enam bulan atau satu tahun.

Jika anda mengalami kesukaran memadamkan akaun anda atau menggunakan ciri lain, anda boleh menghubungi pada bila-bila masa Pasukan Sokongan Telegram.

Walaupun pasukan sokongan penuh dengan sukarelawan, halaman Soalan Lazim yang terdapat dalam menu ‘Tetapan’ apl sebenarnya juga sangat membantu.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang Telegram.

Jika saya memadamkan akaun Telegram saya, adakah semua mesej saya akan hilang?

Sudah tentu! Jika anda ingin memulakan semula dengan catatan yang bersih, anda boleh memadamkan akaun Telegram anda. Semua mesej anda yang terdahulu akan hilang apabila akaun anda tidak lagi wujud.

Bolehkah saya menyimpan semua sembang Telegram peribadi saya?

Jika anda ingin menyimpan beberapa sembang sebelum memadamkan semuanya, anda boleh mengeksport sembang Telegram anda menggunakan komputer. Muat turun aplikasi Telegram dan log masuk ke akaun anda. Ketik pada tiga baris di penjuru kiri sebelah atas, kemudian ketik ‘Tetapan.’

Klik pada pilihan ‘Lanjutan’ dan ‘Eksport Data Telegram.’ Ikut gesaan pada skrin dan dapatkan semula mesej anda.