Bagaimana untuk Mematikan atau Mulakan Semula Samsung Galaxy S24

47

Jika anda baru sahaja membeli Samsung Galaxy S24 dan bergelut untuk mematikan atau memulakannya semula, kami sedia membantu anda. Di bawah ialah beberapa cara untuk mematikan dan memulakan semula Samsung Galaxy S24 anda dengan selamat. Ikuti panduan ini untuk mengetahui caranya.

Bagaimana untuk Mematikan atau Mulakan Semula Samsung Galaxy S24

Cara Mematikan atau Mulakan Semula Samsung Galaxy S24 Anda

Mematikan atau memulakan semula telefon Android biasanya mudah tetapi tidak begitu dengan peranti Samsung. Akibatnya, anda mungkin akhirnya mencetuskan pembantu maya Samsung Bixby pada Galaxy S24, semasa cuba menutup atau but semula telefon menggunakan butang kuasa/sisi.

Gunakan Butang Fizikal

Seperti telefon pintar Android lain, Samsung menawarkan menu kuasa khusus untuk membantu anda mematikan atau but semula peranti anda. Anda boleh mengaksesnya dengan menekan gabungan butang fizikal di sisi peranti anda. Inilah yang perlu anda ikuti:

 1. Tekan kelantangan turun dan butang kuasa/sisi secara serentak selama beberapa saat pada Galaxy S24 anda untuk memaparkan menu Kuasa.
  Membuka Menu Kuasa pada S24
 2. Ketik Matikan Kuasa daripada menu yang muncul untuk menutup Galaxy S24 anda.
  Mematikan Peranti Samsung
 3. Sahkan tindakan anda dengan menekan butang Matikan sekali lagi. Anda juga boleh mengetik lama pada pilihan Matikan Kuasa untuk memulakan semula peranti anda dalam Mod Selamat.
 4. Setelah dimatikan, tekan lama butang kuasa sekali lagi untuk but peranti.
 5. Sebagai alternatif, ketik butang Mulakan Semula untuk but semula Galaxy S24 anda dengan cepat daripada menu kuasa.
  Mulakan semula Peranti Samsung Anda

Petakan semula Kekunci Kuasa

Menekan lama butang kuasa fizikal pada Galaxy S24 akan mencetuskan Bixby. Ini dikonfigurasikan secara lalai pada kebanyakan peranti Samsung dan boleh mengganggu anda dengan mudah. Nasib baik, anda boleh memetakan semula kekunci sisi untuk mengakses menu kuasa seperti pada telefon Android lain.

 1. Tekan lama kelantangan turun dan kekunci sisi secara serentak selama beberapa saat untuk memaparkan Menu Kuasa.
 2. Ketik Tetapan Butang Sisi. Anda juga boleh mengakses menu ini daripada Tetapan > Ciri Lanjutan > Butang Sisi.
  Konfigurasikan Tetapan Butang Sisi pada Samsung S24
 3. Seterusnya, tukar Tekan dan Tahan untuk memaparkan menu Matikan kuasa.
  Tetapkan Butang Kuasa kepada Matikan telefon Samsung
 4. Setelah dikonfigurasikan, tekan lama butang sisi fizikal untuk memaparkan menu kuasa dari mana anda boleh mematikan atau memulakan semula Galaxy S24 anda.
  Matikan atau mulakan semula S24

Jika anda telah memutuskan untuk berpisah dengan pembantu Samsung, anda boleh melumpuhkan Bixby pada telefon Samsung anda untuk selama-lamanya.

Daripada Panel Tetapan Pantas

Selain kekunci sisi fizikal, anda boleh membuka menu kuasa daripada panel Pantas untuk mematikan atau memulakan semula Galaxy S24 anda dengan mudah.

 1. Leret ke bawah pada teduh pemberitahuan untuk memaparkan panel Pantas.
 2. Ketik butang Kuasa di bahagian atas sebelah kanan (kiri ke ikon Tetapan) untuk mengakses menu kuasa.
  Matikan daripada Panel Pemberitahuan
 3. Tekan butang Matikan atau Mulakan Semula untuk mematikan atau but semula peranti anda, masing-masing.
  Matikan atau mulakan semula S24

Tanya Bixby

Ia mungkin mengejutkan tetapi menggunakan Bixby, anda boleh mematikan atau memulakan semula Galaxy S24 dengan arahan suara. Mula-mula, sediakan Bixby pada telefon anda. Kemudian, panggil pembantu suara dengan menekan lama atau dengan menyebut “Hai Bixby,” diikuti dengan “matikan telefon” atau “mulakan semula telefon saya” untuk mematikan atau memulakan semula Galaxy S24 anda, masing-masing.

Cara Paksa Mulakan Semula Samsung Galaxy S24

Mungkin terdapat keadaan apabila Galaxy S24 anda membeku dan tidak bertindak balas kepada input butang. Dalam kes sedemikian, paksa memulakan semula telefon adalah satu-satunya pilihan anda. Selepas but semula paksa, Galaxy S24 anda sepatutnya berfungsi seperti biasa.

 1. Tekan dan tahan kelantangan turun dan kekunci kuasa/sisi secara serentak pada Galaxy S24 anda selama 20-30 saat.
 2. Skrin telefon harus bertukar hitam dan logo Samsung akan muncul. Lepaskan butang sekarang.
 3. Tunggu beberapa saat untuk Galaxy S24 anda dimulakan semula. Masukkan kod laluan peranti anda untuk membuka kuncinya.

Kata Akhir

Mematikan atau memulakan semula Galaxy S24 anda bukanlah sains roket. Dengan kaedah berbeza yang disenaraikan dalam penjelasan ini, anda boleh mematikan, but semula atau paksa mulakan semula telefon anda dengan mudah.

Jika anda baru mengenali ekosistem Android, anda mungkin ingin mengetahui cara memulihkan mesej yang dipadam pada telefon Samsung anda.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara saya mematikan atau memulakan semula Samsung Galaxy S24 saya?

Tekan lama Kelantangan Turun dan butang fizikal Kuasa di sisi S24 anda untuk mengakses menu kuasa. Ketik Matikan atau Mulakan Semula untuk mematikan atau but semula.

Di manakah butang Matikan pada Telefon Samsung saya?

Butang Kuasa terletak di sebelah kanan peranti Samsung anda dan membangunkan Bixby Assistant secara lalai. Anda boleh, walau bagaimanapun, memetakannya semula untuk menunjukkan menu kuasa menggunakan kaedah yang dibincangkan dalam panduan ini.

Bagaimanakah cara saya menghentikan Bixby daripada membuka dengan butang Kuasa pada S24?

Buka apl Tetapan, ketik Ciri Lanjutan dan tekan tetapan Butang Sisi. Tetapkan ciri Tekan dan Tahan kepada Menu Matikan Kuasa.