Bagaimana untuk mematikan Autocorrect pada Mac

12

Autocorrect pada Mac anda akan mengesan dan membetulkan kesilapan ejaan secara automatik semasa anda menaip. Walaupun autocorrect mudah, ia kadangkala boleh membawa kepada pengalaman yang mengecewakan, terutamanya apabila menaip dalam bahasa asing. Nasib baik, anda boleh mematikan autocorrect dengan mudah pada Mac anda, termasuk untuk apl tertentu.

Bagaimana untuk mematikan Autocorrect pada Mac

Bagaimana untuk mematikan Autocorrect pada Mac

Autocorrect membantu anda membetulkan ralat ejaan dan tatabahasa secara automatik. Ia juga membandingkan perkataan yang anda taip dengan kamus dalaman dan menggantikan sebarang ralat yang dilihat dengan apa yang diandaikan sebagai ejaan yang betul. Walaupun ini boleh menjadi rahmat tersembunyi, ia boleh menjadi gangguan bagi orang lain, terutamanya jika ia terus menukar nama, singkatan dan ejaan alamat jalan yang betul. Ciri ini didayakan secara automatik tetapi boleh dilumpuhkan dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Klik logo Apple dari bar menu Mac, diikuti dengan Keutamaan Sistem.
  Memilih Tetapan Sistem... daripada menu Apple dalam macOS
 2. Pilih Papan Kekunci.
  Memilih Papan Kekunci dari bar sisi dalam Tetapan Sistem dalam macOS
 3. Cari input Teks di bahagian atas dan pilih Edit.
  Mencari bahagian Input Teks dalam tetapan Papan Kekunci dalam macOS
 4. Matikan ciri Autocorrect dengan menogol ejaan Betul secara automatik.
  Menogol Ejaan yang betul secara automatik dalam tetapan Papan Kekunci dalam macOS

Anda boleh mengikuti langkah yang sama untuk menghidupkan autocorrect pada Mac anda seperti yang diperlukan. Mac anda juga boleh menggunakan huruf besar kata nama khas seperti nama tempat atau orang dan perkataan pertama dalam ayat secara automatik. Ini dicapai dengan mendayakan pilihan Permodalan perkataan secara automatik.

Semasa anda menaip pada Mac, anda boleh mengakses perkataan yang dicadangkan dengan menekan F5. Dalam sesetengah kes, anda mungkin perlu menekan Fn + F5, bergantung pada Mac yang anda miliki. Jika Mac anda mempunyai Touch Bar, cadangan menaip ditunjukkan terus padanya.

Cara Melumpuhkan Autocorrect pada Mac untuk Apl Tertentu

Apple membenarkan anda mematikan autocorrect secara individu pada Mac untuk apl pihak ketiga dan bukannya melumpuhkannya pada peringkat sistem.

Anda boleh mematikan ciri autopembetulan untuk apl tertentu dengan langkah berikut:

 1. Buka apl yang anda sasarkan.
  Membuka Google Chrome dalam macOS
 2. Pilih Edit daripada bar menu di bahagian atas.
  Membuka menu Edit dalam bar menu macOS
 3. Pergi ke Ejaan dan Tatabahasa.
  Memilih Ejaan dan Tatabahasa daripada menu lungsur turun Edit dalam macOS
 4. Klik Semak Ejaan Semasa Menaip untuk mematikan autopembetulan.
  Menyemak pilihan Semak Ejaan Semasa Menaip dalam menu Ejaan dan Tatabahasa dalam menu lungsur Edit dalam macOS

Jika anda menavigasi ke menu edit apl dan pilihan ejaan atau tatabahasa tidak dipaparkan, semak menu atau tetapannya. Kemungkinan apl tersebut mempunyai penyemak ejaan dan tatabahasa sendiri. Sebagai contoh, terdapat pilihan yang berasingan untuk mematikan autocorrect dalam Microsoft Word.

Matikan Autocorrect pada Mac untuk Lebih Kawalan Input

Ciri AutoCorrect pada Mac boleh mencipta hasil yang lucu, kadangkala tidak terlalu lucu, dalam teks anda. Walau bagaimanapun, mungkin lebih baik untuk melumpuhkannya sepenuhnya untuk mengelakkan kemungkinan memalukan dan isu yang berkaitan dengan AutoCorrect. Jika itu bukan pilihan, anda boleh menyesuaikan ciri untuk lebih kawalan ke atas pembetulannya.

Seterusnya, anda mungkin ingin mengetahui cara mematikan autocorrect pada iPad anda.

Soalan Lazim

Adakah terdapat cara untuk melumpuhkan autocorrect buat sementara waktu tanpa mematikannya sepenuhnya?

Tidak. Anda boleh menghidupkan atau mematikan autopembetulan, tetapi tiada cara untuk menetapkannya supaya dihidupkan semula selepas masa tertentu. Perkara paling dekat yang anda boleh dapatkan ialah mematikannya untuk apl tertentu.

Adakah mematikan autopembetulan menjejaskan cadangan teks ramalan?

Tidak. Mematikan autopembetulan tidak menjejaskan cadangan teks ramalan. Anda juga boleh mematikan teks ramalan, tetapi itu adalah tetapan yang berasingan.