Bagaimana untuk Mematikan iPhone 13

35

Mungkin ada kalanya iPhone 13 anda terlalu panas, terkunci pada skrin tertentu atau prestasi bateri anda di bawah purata. Mematikan dan menghidupkan iPhone anda sekali lagi akan memuatkan semula iOS, menyegarkan memori telefon anda dan keluar dari semua apl yang terbuka. Ini membetulkan penggunaan bateri, kebimbangan perisian dan prestasi keseluruhan.

Bagaimana untuk Mematikan iPhone 13

Jika anda baharu dalam keluarga Apple atau langsung tidak perlu mematikan peranti anda, maka anda mungkin tidak pasti bagaimana untuk berbuat demikian. Lebih-lebih lagi, mematikan iPhone agak berbeza daripada cara telefon Android dimatikan.

Sama ada iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro atau iPhone 13 Pro Max, berikut ialah tiga cara berbeza untuk mematikan iPhone anda:

Mematikan iPhone 13 atau iPhone 13 Pro Anda Melalui Butang Perkakasan

Untuk mematikan iPhone 13 anda, anda perlu:

 1. Tekan butang sisi (butang kuasa) dan salah satu daripada butang kelantangan secara serentak.
  • Nota: Jika anda hanya menekan butang sisi pada iPhone 13 anda, ia akan mendayakan Siri.
 2. Tetingkap penutupan akan muncul, memberi anda pilihan untuk mematikan iPhone anda. Lepaskan butang yang anda tekan.
 3. Pada skrin, slaid pada pilihan untuk menutup iPhone anda. Tindakan penutupan biasanya mengambil masa kira-kira 30 saat.

Anda juga boleh mematikan iPhone anda menggunakan butang kelantangan:

 1. Tekan butang “Kelantangan Naik” dan kemudian butang “Kelantangan Turun”, sambil menahan butang kuasa sebelah.
 2. Lakukan ini sehingga anda melihat logo Apple muncul.

Proses ini menghentikan semua apl yang terbuka dan memaksa iPhone anda dimulakan semula. Ini adalah langkah yang baik untuk diikuti sekiranya iPhone anda membeku.

Mematikan iPhone 13 atau iPhone 13 Pro Melalui Tetapan

Anda boleh mematikan iPhone 13 atau iPhone 13 Pro anda secara alternatif tanpa sebarang butang perkakasan. Ini berfaedah jika butang anda tidak berfungsi.

 1. Pergi ke Tetapan pada iPhone anda (ikon gear kelabu), dan pilih pilihan “Umum.”
 2. Tatal ke bawah ke pilihan Matikan, dan pilihnya. Tetingkap baharu akan muncul membenarkan anda pilihan untuk menutup iPhone anda.
 3. Luncurkan widget ke kanan untuk menyelesaikan tindakan.

Menggunakan Siri untuk Mematikan iPhone 13 atau iPhone 13 Pro anda

Pembantu suara Apple, Siri, boleh mematikan telefon anda melalui arahan suara.

 1. Katakan, “Hei Siri, matikan iPhone saya.”
 2. Sahkan permintaan ini dengan mengatakan “Ya” atau dengan memilih pilihan Matikan Kuasa.

Kaedah ini juga berfungsi jika iPhone anda berada dalam mod kapal terbang, atau anda tidak mempunyai akses kepada sambungan Internet.

Sekiranya iPhone 13 anda tidak bertindak balas kepada sebarang butang perkakasan serta sebarang arahan suara, anda perlu menunggu sehingga bateri habis sepenuhnya. Setelah dicas dan dihidupkan, masalah itu harus diselesaikan. Jika masalah berterusan, anda perlu melakukan mulakan semula secara paksa pada iPhone anda dan pergi ke mod pemulihan untuk menyandarkan data anda pada komputer.

Sebab Mengapa Anda Perlu Mematikan iPhone 13 Anda Lebih Kerap

Kebanyakan kita hanya cuba memulakan semula atau menutup iPhone apabila terdapat masalah seperti telefon anda membeku, aplikasi ranap atau prestasi keseluruhan iPhone anda tidak optimum. Walaupun mematikan dan memulakan semula dalam senario ini adalah penting, ia juga berfaedah untuk memulakan semula iPhone anda dari semasa ke semasa apabila ia tidak mengalami masalah. Inilah sebabnya:

 • Pertama, memulakan semula iPhone anda dengan lebih kerap akan membantu mengelakkan isu di atas daripada berlaku.
 • Prestasi umum iPhone anda jauh lebih pantas dan lebih lancar apabila dimulakan semula secara lebih kerap. Ini disebabkan fakta bahawa memulakan semula mengosongkan cache pada peranti anda dan menyegarkan memorinya. Anda dinasihatkan untuk mematikan iPhone anda sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk mencapai perkara di atas.
 • Ramai orang cuba mengelak daripada memulakan semula iPhone mereka memikirkan bahawa ia mengurangkan hayat bateri. Walau bagaimanapun, tindakan ini sebenarnya meningkatkan penggunaan bateri. Selain itu, apl yang anda gunakan mempunyai lebih banyak kesan pada hayat bateri iPhone anda berbanding yang lain. Untuk meningkatkan hayat bateri anda, anda boleh mematikan pilihan muat semula apl latar belakang pada apl yang tidak digunakan sekerap.
 • Isu rangkaian dapat diselesaikan dengan lebih cepat. Banyak isu rangkaian boleh timbul apabila anda disambungkan ke berbilang peranti serentak. Selain itu, anda mengalami muat turun yang lebih perlahan, dan ia mengambil masa yang lebih lama untuk menghantar serta menerima mesej dan panggilan telefon. Mula semula pantas akan menyelesaikan masalah ini.
 • Mematikan kuasa meningkatkan keselamatan peranti anda. Apabila iPhone anda dihidupkan untuk tempoh yang lama dan berpanjangan, ia mungkin boleh meningkatkan kelemahan daripada perisian yang sudah lapuk. Apabila anda kerap mematikan iPhone anda dan memulakannya semula, ia membenarkan sebarang kemas kini yang belum selesai dipasang sepenuhnya untuk meningkatkan keselamatan.
 • Mematikan iPhone anda dari semasa ke semasa juga meningkatkan kesejahteraan keseluruhan anda serta meningkatkan kesihatan mental. Adalah penting untuk mengambil rehat digital dari semasa ke semasa, oleh itu, walaupun masa singkat yang diperlukan untuk but semula telefon anda atau hanya membiarkannya dimatikan seketika pasti membantu menenangkan anda.

Kelebihan Powering Down

Kami telah pun menetapkan bahawa mengambil rehat teknologi hanya boleh memberi manfaat kepada anda, namun, berikut ialah beberapa cara khusus yang anda akan perolehi:

 • Otak anda berfungsi lebih baik. Apabila anda sentiasa menggunakan telefon anda di antara tugasan lain, otak anda terlalu dirangsang, yang membuatkan anda berfikir bahawa anda sangat produktif. Walau bagaimanapun, ini menjadikan anda bertentangan dengan produktif kerana otak anda sebenarnya tidak boleh melakukan pelbagai tugas. Perlahan hanya akan memberi manfaat kepada anda dalam hal ini dan membolehkan anda menyelesaikan tugas dengan lebih sengaja dan membina.

 • Anda akan beraksi lebih baik. Sama ada kerja atau berkaitan pelajar, sangat mudah untuk terganggu pada media sosial pada peranti anda apabila anda sepatutnya menumpukan perhatian pada pelajaran anda atau kerja yang sedang dijalankan. Ini boleh menghalang anda daripada menjawab soalan penting atau mengalihkan perhatian anda daripada maklumat penting yang boleh menjadi bantuan besar. Dengan mematikan kuasa, anda akan menunjukkan prestasi pada kadar optimum anda dan menampilkan diri anda sebagai lebih dipercayai kepada rakan sebaya anda.

 • Anda meningkatkan kecekapan. Apabila telefon anda dimatikan, ia secara automatik akan membuat kebanyakan gangguan yang mungkin hilang. Anda tidak akan mendapati keperluan untuk membalas serta-merta atau sentiasa menyemak kemas kini di media sosial. Ini akan membantu anda bekerja dengan lebih pantas dan lebih cekap untuk menyelesaikan tugasan.

 • Anda mengalami tidur yang lebih tenang dan bangun dengan rasa segar. Anda dinasihatkan untuk tidak mendedahkan diri anda kepada sebarang cahaya biru sejurus sebelum anda tidur, kerana ia boleh merangsang anda terlalu banyak sehingga anda boleh mengalami kesukaran tidur. Selain itu, apabila bangun tidur, dinasihatkan supaya tidak melihat telefon anda dengan segera kerana ia boleh melambatkan produktiviti untuk hari itu. Mengurangkan kuasa dalam hal ini akan membolehkan anda mendapat tidur yang berkualiti dan bangun dengan lebih kesedaran dan niat.

Sekarang, Tutup

Sangat mudah untuk melihat banyak kelebihan berbeza yang datang dengan mematikan iPhone anda dari semasa ke semasa. Lebih daripada peningkatan prestasi keseluruhan, kebimbangan perisian dan penggunaan proses yang lebih pantas dan lancar, terdapat banyak faedah yang datang dengan berada di luar talian untuk seketika. Ia membolehkan anda memberi tumpuan kepada tugas yang lebih produktif dan memberi anda masa untuk menyelesaikan aktiviti dan matlamat.

Bilakah kali terakhir anda mematikan iPhone anda dan jika ya, adakah ia kekal dimatikan untuk sekian lama? Komen di bawah.