Bagaimana untuk Mematikan iPhone 14

34

Seperti kebanyakan kemas kini model telefon, iPhone 14 mempunyai beberapa pengubahsuaian yang menjadikannya berbeza daripada model lama. Apabila anda tidak biasa dengan telefon, anda mungkin menghadapi masalah cuba menavigasi cara anda melalui beberapa fungsi telefon, seperti mematikan peranti.

Bagaimana untuk Mematikan iPhone 14

Jika anda menghadapi masalah mematikan iPhone 14 anda, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Bagaimana untuk Mematikan iPhone 14

iPhone 14 boleh dimatikan dengan cara yang berbeza: melalui butang atau daripada menu Tetapan.

Mematikan iPhone 14 dengan Butang

Ini ialah cara paling popular untuk mematikan telefon – menggunakan butang sisi. Ia tidak jauh berbeza daripada model iPhone lain. Begini cara ia berfungsi:

 1. Tekan dan tahan butang “Sisi” dan butang “Kelantangan Naik atau Turun” serentak.
 2. Lakukan ini sehingga “Slade to Power Off” muncul pada skrin. Seret peluncur ke kanan.

Mematikan iPhone 14 daripada Tetapan

 1. Lancarkan apl “Tetapan”.
 2. Pergi ke “Umum” dan pilih “‘Tutup.”
 3. Seret peluncur pada butang “Slaid to Power Off” ke kanan.

Cara Menghidupkan iPhone 14

 1. Tekan dan tahan sama ada butang “Kuasa Sisi” atau “Kunci” sehingga logo Apple muncul pada skrin.
 2. Tunggu sehingga telefon dimuatkan sepenuhnya.

Kaedah Penyelesaian Masalah Jika iPhone 14 Anda Tidak Muncul

Kadangkala, anda mungkin mahu menghidupkan semula iPhone anda selepas mematikannya, dan ia hanya enggan berbuat demikian. Ini selalunya merupakan isu mudah yang boleh diselesaikan dengan mudah.

Kaedah 1: Cas Telefon Anda

Jika telefon anda tidak dihidupkan dan anda mempunyai skrin kosong, ini mungkin tidak bermakna terdapat masalah besar. Ia mungkin hanya bateri lemah. Dalam kes itu, cas telefon dan tunggu sekurang-kurangnya 30 minit sebelum cuba menghidupkannya semula. Biasanya, telefon dihidupkan secara automatik apabila dicas.

Jika itu nampaknya tidak berlaku, anda boleh mencuba mulakan semula secara paksa.

Kaedah 2: Paksa Mulakan Semula iPhone 14

Mematikan dan menghidupkan semula telefon anda dirujuk sebagai mulakan semula lembut, tetapi anda juga mungkin perlu memulakan semula iPhone anda secara paksa untuk menyelesaikan masalah tertentu. Sesetengah masalah mungkin diselesaikan dengan cara ini. Walau bagaimanapun, jika isu itu berterusan, anda harus memaksa mulakan semula iPhone anda.

Paksa memulakan semula telefon anda melibatkan menekan butang kelantangan dan sisi dalam susunan tertentu:

 1. Tekan dan lepaskan butang “Naikkan Kelantangan” dengan cepat.
 2. Tekan dan lepaskan butang “Kurangkan Kelantangan” dengan cepat.
 3. Kemudian, tekan dan tahan butang “Sisi” sehingga logo Apple muncul pada skrin.

Ambil perhatian bahawa paksa memulakan semula iPhone anda disyorkan sebagai kaedah pilihan terakhir. Melakukannya secara kerap boleh membahayakan iPhone anda dari semasa ke semasa.

Jika permulaan paksa masih tidak memulihkan telefon, anda perlu mencuba kaedah yang lebih rumit.

Kaedah 3: Pulihkan Telefon

Fail pemasangan tertentu mungkin rosak dan anda perlu memasang semula iOS. Malangnya, anda akan kehilangan semua fail anda apabila anda berbuat demikian. Atas sebab itu, anda dinasihatkan untuk membuat sandaran fail anda pada iCloud kerana anda tidak tahu bila anda memerlukannya.

Anda memulihkan telefon anda dengan memasangkan telefon ke dalam komputer dan memasuki mod pemulihan melalui iTunes untuk memulihkan telefon.

Kaedah 4: Bawa kepada Pembaiki

Jika anda tidak pasti tentang memulihkan telefon sendiri, anda boleh berunding dengan juruteknik untuk membantu anda menyelesaikannya. Contohnya, jika skrin iPhone anda berwarna hitam, tetapi ia mengeluarkan bunyi atau getaran, masalahnya mungkin bukan perisian tetapi perkakasan; skrin mungkin rosak atau rosak. Seorang juruteknik akan berada pada kedudukan yang lebih baik untuk membantu anda menangani masalah tersebut.

Cara Menyandarkan Telefon Anda ke iCloud

Sebelum mematikan telefon anda, anda disyorkan agar menyandarkan fail anda kerana banyak perkara yang boleh berlaku apabila anda mematikannya atau menghidupkannya semula. Anda boleh membuat sandaran sama ada secara manual atau automatik. Melakukannya secara manual memerlukan anda menjadualkan masa untuk membuat sandaran dengan kerap, tetapi sandaran automatik akan mengendalikan sandaran apabila telefon anda disambungkan ke sambungan Wi-Fi. Berikut ialah cara untuk membuat sandaran telefon anda secara manual dan automatik

Cara Menyandarkan iPhone Anda ke iCloud Secara Manual

Adalah disyorkan agar anda menyambungkan iPhone anda ke Wi-Fi sebelum cuba membuat sandaran ke iCloud. Jangan sandarkan iPhone anda ke iCloud dengan rangkaian selular kerana ia tidak stabil dan rangkaian stabil diperlukan untuk sandaran iCloud.

 1. Buka apl “Tetapan” pada iPhone anda.
 2. Ketik pada ID Apple anda atau nama anda di bahagian atas menu Tetapan.
 3. Pilih “iCloud” dan kemudian “Sandaran iCloud.”
 4. Klik “Sandarkan Sekarang.”

Proses sandaran akan dimulakan. Ia biasanya mengambil sedikit masa, tetapi itu bergantung pada bilangan atau saiz fail. Sepanjang proses, pastikan telefon anda disambungkan ke sambungan Wi-Fi dan sumber kuasa sehingga sandaran selesai.

Cara Menyandarkan iPhone Anda ke iCloud Secara Automatik

Sandaran automatik mungkin merupakan pilihan terbaik jika iPhone anda mengalami masalah tanpa amaran. Dalam kes itu, jika anda terlupa untuk membuat sandaran fail anda secara manual, anda akan kehilangannya Tetapi dengan sandaran automatik, anda tidak perlu risau kerana telefon anda mengendalikannya untuk anda. Jadi, ikuti langkah ini untuk menyediakan sandaran automatik:

 1. Buka apl “Tetapan” pada iPhone anda.
 2. Ketik pada ID Apple anda atau nama anda di bahagian atas menu Tetapan.
 3. Klik “iCloud” dan kemudian “Sandaran iCloud.”
 4. Dayakan suis togol “Sandarkan iPhone Ini.”

Ambil perhatian bahawa telefon anda mesti disambungkan kepada sambungan Wi-Fi dan sumber kuasa untuk proses sandaran awal. Selepas itu, iPhone anda akan membuat sandaran secara automatik ke iCloud setelah disambungkan ke sambungan Wi-Fi.

Cara Mematikan Paparan Sentiasa Hidup iPhone 14

Siri iPhone 14 Apple datang dengan ciri yang dipanggil Paparan Sentiasa Hidup. Ciri ini membolehkan pengguna melihat widget tertentu pada skrin mereka, walaupun dengan telefon berkunci. Widget ini dipaparkan dalam mod cahaya malap untuk menjimatkan bateri.

Matikan iPhone Anda Tanpa Kerumitan

Mematikan iPhone anda adalah proses yang agak mudah. Tidak kira mengapa anda mahu berbuat demikian, anda tidak sepatutnya menghadapi sebarang masalah. Lebih baik lagi, terdapat banyak kaedah berbeza yang boleh anda gunakan.

Pernahkah anda cuba mematikan iPhone 14 anda? Jika ya, apakah kaedah paling berkesan yang telah anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.