Bagaimana untuk mematikan Live Photos pada iPad

33

Foto Langsung ialah beberapa saat bunyi dan video yang dirakam sebelum dan selepas imej diambil. Video ini mengambil lebih banyak ruang daripada tangkapan pegun, yang memakan storan anda. Selain itu, anda hanya boleh berkongsi Foto Langsung dengan pengguna iOS yang lain, yang merupakan satu kesulitan yang besar.

Bagaimana untuk mematikan Live Photos pada iPad

Tidak semua orang menikmati ciri Live Photo lalai pada iPad atau iPhone. Jika anda termasuk dalam kategori ini dan ingin melumpuhkannya, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan cara untuk mematikan ciri Foto Langsung dan menukar tangkapan anda menjadi pegun.

Matikan Live Photos pada iPad

Berikut ialah langkah untuk mematikan ciri Live Photo secara kekal pada iPad anda:

 1. Buka “Tetapan” iPad anda.
 2. Ketik pada “Kamera.”
 3. Pilih “Kekalkan Tetapan.”
 4. Hidupkan “Foto Langsung”.

Anda juga boleh mematikan ciri Live Photo daripada apl Kamera anda pada iPad anda. Untuk melumpuhkan Live Photos, lakukan perkara berikut:

 1. Buka apl “Kamera”.
 2. Tekan lama ikon bulatan.

Mesej akan memberitahu anda bahawa ciri Foto Langsung kini dilumpuhkan. Ikon ini juga akan memaparkan garis miring melaluinya.

Ketik ikon bulatan sekali lagi untuk menghidupkan semula ciri Foto Langsung.

Mengapa Lumpuhkan Foto Langsung pada iPad atau iPhone Anda?

Walaupun mempunyai Foto Langsung ialah cara terbaik untuk meningkatkan ingatan anda, terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin ingin menempahnya untuk majlis-majlis khas. Berikut ialah sebab sesetengah pengguna memilih untuk mematikannya.

Foto Langsung Mempunyai Kadar Bingkai yang Rendah

Kadar bingkai pada Live Photos terlalu rendah. Mereka ditangkap pada 15 bingkai sesaat, yang menjadikan pergerakan pantas kelihatan buruk. Merakam gerakan lancar memerlukan sekurang-kurangnya 24 bingkai sesaat.

Anda Tidak Boleh Menyegerakkan Foto Langsung Ke Mac

Malangnya, anda tidak boleh menyegerakkan Live Photos anda ke Mac melalui iCloud. Jika anda memuat turun Live Photos daripada iCloud ke Mac anda menggunakan Apple Photos, ia tidak akan dipaparkan sebagai Live Photos tetapi sebagai foto pegun. Untuk melihat Live Photos pada Mac anda, anda perlu mengimportnya terus daripada iPhone anda dan anda hanya boleh melihatnya dalam Apple Photos.

Foto Langsung Makan Ke Storan Anda

Setiap kali anda mengambil Foto Langsung, dua fail disimpan. Satu fail ialah foto biasa, dan satu lagi ialah video. Yang terakhir disimpan dalam kualiti tinggi dan mengambil dua kali ganda ruang foto biasa. Oleh sebab itu, Live Photos menggunakan storan yang besar pada iPad atau iPhone anda. Anda tidak boleh memasukkan kad memori ke peranti Apple anda dan storan Apple adalah mahal.

Foto Langsung Mungkin Mengganggu

Apabila anda mengambil foto biasa, biasanya terdapat bunyi daripada butang pengatup, yang menunjukkan masa untuk bergambar. Bunyi yang dibuat oleh kamera semasa mengambil Foto Langsung, bagaimanapun, adalah berbeza dan boleh mengganggu.

Foto Langsung Memalukan

Foto Langsung boleh menjadi menyeronokkan apabila digunakan untuk mengambil gambar keluarga dan rakan, tetapi jika ada orang yang tidak dikenali di sekeliling, anda boleh merakam detik peribadi atau memalukan. Ini boleh menjadi janggal.

Foto Langsung Hanya Boleh Dilihat pada Peranti Apple

Hanya pengguna Apple boleh melihat klip video Live Photo dan jika anda menghantarnya kepada pengguna Android, mereka akan melihatnya sebagai foto pegun. Anda perlu menukar Foto Langsung kepada klip filem atau GIF, yang menyusahkan ramai pengguna.

Anda Tidak Boleh Menyesuaikan Foto Langsung

Apple tidak menawarkan pilihan penyesuaian untuk Live Photos, yang tidak sesuai untuk orang yang suka mengedit video untuk disesuaikan dengan pilihan mereka. Setiap Foto Langsung mempunyai panjang 3 saat dan pada kualiti serta peleraian yang sama, mengehadkan orang yang lebih suka merakam foto yang lebih panjang pada peleraian yang lebih tinggi.

Cara untuk Menyimpan Foto Langsung Anda sebagai Foto Pegun

Jika anda ingin menyimpan Foto Langsung anda sebagai foto pegun atas mana-mana sebab di atas, di bawah ialah beberapa cara anda boleh melakukannya.

Salin Foto Langsung sebagai Foto Pegun

Memandangkan Live Photos menggunakan banyak storan, anda mungkin mahu menduplikasinya sebagai foto pegun dan memadamkan versi video. Proses ini membolehkan anda berkongsi gambar anda dengan pengguna bukan Apple dan berkongsi foto anda pada pelbagai platform.

Anda boleh memilih Foto Utama apabila anda menjadikan Foto Langsung anda menjadi foto pegun. Foto Utama ialah bingkai yang boleh anda gunakan sebagai foto pegun. Sebagai contoh, jika anda mempunyai gambar seseorang melompat dan anda ingin berkongsi imej pegun semasa mereka berada di udara, anda boleh menjadikan bingkai sebagai Foto Utama. Kemudian tukarkan bingkai kepada foto pegun untuk dikongsi.

Untuk menduplikasi Foto Langsung anda menjadi imej pegun, lakukan ini:

 1. Buka “Foto Langsung” dan ketik pada lebih banyak pilihan.
 2. Pilih “Pendua.”
 3. Pilih “Salin sebagai Foto Pegun.” Imej pegun akan dibuat, tetapi Foto Langsung akan kekal.
 4. Untuk mengosongkan ruang pada peranti anda, padamkan Live Photo.

Untuk membuat Foto Utama daripada Foto Langsung anda yang juga boleh anda kongsi, lakukan ini:

 1. Cari Live Photo dalam pustaka Apl Photos anda.
 2. Pilih “Pendua.”
 3. Ketik pada “Edit.”
 4. Klik pada “Foto Langsung”, kemudian pilih bingkai dan pilih “Buat Foto Utama.”
 5. Ketik pada “Selesai,” dan bingkai yang anda pilih daripada Foto Langsung akan dijadikan foto pegun.

Gunakan Nota untuk Menukar Foto Langsung kepada Foto Pegun

Anda boleh berkongsi atau menyimpan foto terus daripada apl Foto pada iPad atau iPhone ke Nota. Begini cara untuk meletakkan Foto Langsung ke dalam Nota dan menyimpannya sebagai imej untuk mendapatkan versi pegun Foto Langsung anda.

 1. Buka Foto Langsung anda dalam “Foto.”
 2. Klik pada “Kongsi.”
 3. Daripada senarai apl, pilih “Nota”.
 4. Klik pada “Simpan.”
 5. Pilih foto, kemudian klik pada “Kongsi” Ketik pada “Simpan Imej” Foto Langsung anda akan disimpan dalam Foto sebagai foto pegun.

Gunakan Pilihan Kongsi dalam Foto Google

Jika anda berkongsi Foto Langsung anda dalam Foto Google dan kemudian menyimpannya pada fail, ia akan disimpan sebagai foto pegun. Begini cara melakukan ini:

 1. Pada iPad atau iPhone anda, buka “Foto Google”.
 2. Cari Foto Langsung dan pilih “Kongsi.”
 3. Klik pada “Kongsi ke,” kemudian “Simpan ke Fail.” Pilih destinasi, kemudian simpan foto.
 4. Buka “Fail” dan buka imej yang baru anda simpan.
 5. Klik pada “Kongsi.”
 6. Pilih “Simpan Imej,” dan imej akan disimpan ke galeri anda.

Foto Langsung Dimatikan

Ciri Live Photos ditetapkan sebagai lalai pada iPad dan menambahkan pergerakan pada foto anda, menghidupkannya. Menggunakan ciri ini, anda boleh membuat imej pendedahan panjang yang hebat. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak mahu foto anda menjadi Foto Langsung dan lebih suka mencipta imej pegun. Mujurlah, anda boleh menukar Foto Langsung sedia ada kepada gambar pegun dalam pelbagai cara atau hanya mematikan ciri itu mengikut keperluan.

Adakah anda lebih suka Foto Langsung atau imej pegun? Pernahkah anda cuba menukar Live Photos? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.