Bagaimana untuk mematikan lokasi tepat di Instagram (dan mengapa anda perlu)

101
Bagaimana untuk mematikan lokasi tepat di Instagram pada iPhone

Kami berkongsi foto, gulungan dan video langsung berkualiti tinggi di Instagram dengan ramai orang. Tetapi banyak kali, anda menambah tanda lokasi juga. Walaupun ini adalah ciri yang jelas, maklumat yang anda kongsikan melangkaui senarai atau sebutan rakan anda. Anda tidak boleh memberitahu siapa yang mungkin melihatnya.

Jadi jelas bahawa Instagram ialah salah satu daripada banyak aplikasi yang berkongsi lokasi tepat anda jika dibiarkan. Dan seperti yang anda tahu, terdapat banyak stalker dalam talian. Ramai pengguna Instagram takut berkongsi lokasi masa nyata mereka mungkin meningkatkan peluang mereka untuk dicederakan. Itu tidak jauh dari kebenaran.

Syukurlah, seperti banyak apl, Instagram hanya berkongsi perkara yang anda benarkan. Begini cara anda boleh mematikan lokasi tepat anda di Instagram pada iPhone untuk kekal lebih selamat dalam talian.

Bagaimana untuk melumpuhkan perkhidmatan lokasi untuk Instagram pada iPhone

Instagram tidak mempunyai ciri terbina dalam untuk mematikan lokasi tepat anda. Tetapi seperti yang saya nyatakan sebelum ini, menafikannya kebenaran lokasi pada iPhone atau iPad anda berfungsi.

 1. Buka Tetapan iPhone → Privasi & Keselamatan.
 2. Pergi ke Perkhidmatan Lokasi.
 3. Ketik Instagram.

  Ketik Instagram daripada Tetapan iPhone

 4. Matikan Lokasi Tepat.

  Matikan perkhidmatan lokasi untuk Instagram

Pada peranti Android:

Pergi ke Tetapan → Lokasi → Kebenaran apl → cari dan ketik pada apl yang ingin anda ubah → ketik togol Lokasi Tepat dan matikannya.

Mengapa anda perlu mematikan lokasi tepat anda di Instagram

Internet adalah ruang bebas di mana semua orang melakukan sesuka hati. Lebih teruk ialah peluang yang direbut oleh penguntit melalui pemegang media sosial anda untuk memantau anda dalam talian. Nah, kita tidak boleh melakukannya tanpa internet. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah melindungi diri anda dalam talian.

Mematikan lokasi tepat anda menghalang Instagram daripada menemui dan berkongsi geolokasi masa nyata anda. Jadi apabila anda berkongsi foto, video, gelendong atau cerita, orang tidak akan tahu di mana anda berada. Ini benar untuk apl dan apl sosial lain pada iPhone anda.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin melanjutkan tetapan ini merentas beberapa apl lain pada iPhone atau iPad anda, anda mungkin mahu mematikan perkhidmatan lokasi. Untuk melakukan ini, pergi ke tetapan iPhone → Privasi & Keselamatan → Perkhidmatan Lokasi. Kemudian matikan Perkhidmatan Lokasi.

Itu sahaja! Instagram kini kurang mengetahui lokasi anda jika anda telah mengikuti arahan di atas. Dengan itu, ramai pengguna juga melaporkan bahawa perkhidmatan lokasi terus muncul walaupun selepas melumpuhkannya; semak penyelesaian ini untuk membetulkannya.

Ada sebarang soalan atau komen? Beritahu saya dalam kotak komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk menghidupkan Mod Gelap Instagram pada iPhone
 • 5 apl siaran semula Instagram terbaik untuk iPhone
 • Bagaimana untuk memulihkan akaun Instagram yang digodam pada iPhone atau Mac