Bagaimana untuk Mematikan Pengesahan Dua Faktor di Instagram

115

Pengesahan dua faktor ialah kaedah pengesahan identiti yang popular untuk pelbagai halaman web dan aplikasi dalam talian. Ia adalah lapisan keselamatan tambahan yang melindungi anda dan akaun anda daripada penyamar. Instagram menambah pengesahan dua faktor pada 2018. Dengan begitu ramai pengguna di seluruh dunia, platform itu perlu memberi perhatian kepada keselamatan akaun. Sudah tentu, sesetengah orang mungkin telah menghidupkan pengesahan dua faktor sahaja untuk mengubah fikiran mereka – ia menambah beberapa langkah lagi.

Bagaimana untuk Mematikan Pengesahan Dua Faktor di Instagram

Apakah Pengesahan Dua Faktor (2FA)?

Anda mungkin biasa dengan pengesahan faktor tunggal (SFA), yang memerlukan pengguna melalui satu langkah keselamatan untuk log masuk, selalunya kata laluan.

Pengesahan dua faktor menambah satu lagi lapisan keselamatan, yang boleh datang dalam beberapa bentuk. Ini sangat meningkatkan keselamatan akaun anda dengan menjadikannya lebih sukar bagi penjenayah siber untuk mendapatkan akses kepadanya. Ini bermakna walaupun penggodam mendapat kata laluan seseorang, mereka masih perlu melalui lapisan keselamatan tambahan, sebaik-baiknya dalam bentuk maklumat yang tidak dapat mereka perolehi.

matikan dua faktor

Faktor Kedua

Walaupun langkah keselamatan pertama hampir selalu kata laluan, faktor kedua boleh menjadi beberapa perkara. Tetapi satu perkara yang pasti. Ia sepatutnya sesuatu yang tidak boleh diakses oleh penggodam. Seperti yang anda ketahui, 2FA biasa untuk akaun bank dan kewangan lain ialah mempunyai kod keselamatan yang dihantar melalui teks ke telefon anda. Andaian adalah bahawa anda mempunyai telefon dalam simpanan anda, dan oleh itu penggodam tidak akan dapat mendapatkan semula teks itu (sekurang-kurangnya tidak semudah itu).

Berikut ialah semua faktor pengesahan yang mungkin (dalam susunan penerimaan biasa):

 • Faktor pengetahuan – Berdasarkan pengetahuan pengguna (seperti kata laluan, PIN atau maklumat peribadi), SFA biasanya berdasarkan faktor pengetahuan.
 • Faktor pemilikan – Seperti yang diterangkan, ini adalah bentuk 2FA yang paling biasa. Selain kata laluan, pengguna memerlukan akses kepada sesuatu dalam simpanan mereka, seperti teks ke telefon bimbit mereka, token keselamatan, kad ID, dsb.
 • Faktor inheren – Ini adalah bentuk 2FA yang lebih kompleks. Ia biasanya dirujuk sebagai faktor biometrik, seperti dalam sesuatu yang khusus secara fizikal kepada pengguna. Ini termasuk cap jari, retina, muka dan ID suara dan sehingga dinamik ketukan kekunci, biometrik tingkah laku dan corak gaya berjalan/pertuturan.
 • Faktor lokasi – Lokasi percubaan log masuk digunakan sebagai faktor pengesahan.
 • Faktor masa – Tetingkap masa tertentu yang dibenarkan boleh digunakan.

2FA Instagram

2FA Instagram ialah mesej teks yang dihantar ke telefon anda, di dalamnya terdapat kod yang anda perlu masukkan untuk mengakses akaun Instagram anda. Ini, sudah tentu, faktor pemilikan, di mana anda perlu membawa telefon anda bersama anda. Jika anda tidak lagi mahu menggunakan 2FA untuk Instagram, atau jika anda perlu memberikan nombor telefon lain kepadanya, berikut ialah perkara yang perlu dilakukan:

 1. Pergi ke profil anda dengan mengetik gambar profil anda di penjuru kanan sebelah bawah apl Instagram.
 2. Kemudian, ketik ikon tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Pergi ke Tetapan.
 4. Dari sana, navigasi ke Keselamatan.
 5. Ketik Pengesahan Dua Faktor.
 6. Sekarang, lumpuhkan kedua-dua pilihan yang telah anda dayakan, kemungkinan besar pilihan Mesej Teks.

Tapak Desktop

Anda boleh melakukan ini di laman Instagram juga.

 1. Klik ikon profil di penjuru kanan sebelah atas skrin.

 2. Klik pada Profil dalam menu lungsur.
 3. Klik pada Privasi dan Keselamatan dalam menu di sebelah kiri.

 4. Tatal ke bawah halaman ke bahagian Pengesahan Dua Faktor dan nyahpilih tanda semak di sebelah nombor telefon anda.
 5. Jika pilihan apl Pengesahan mempunyai tanda semak, alih keluar pilihan itu juga.

Menggunakan Apl Pengesahan

Apl pengesahan selalunya lebih selamat daripada menggunakan mesej teks terbina dalam Instagram 2FA. Ini kerana mesej teks lebih mudah untuk digodam berbanding apl pengesahan yang dibina dengan mengambil kira keselamatan dan keselamatan yang lebih canggih. Jika akaun Instagram anda mempunyai ramai pengikut dan nisbah pengikut/pengikut yang sangat baik, anda lebih baik menggunakan kedua-dua pilihan Mesej Teks dan Apl Pengesahan dalam Tetapan Pengesahan Dua Faktor anda.

Soalan Lazim

Bahagian ini termasuk jawapan kepada soalan yang paling kerap ditanya anda!

Bagaimanakah saya boleh masuk ke akaun Instagram saya jika saya tidak boleh mendapatkan kod 2FA?

Kadangkala kami tidak mempunyai akses kepada nombor telefon atau apl pengesahan yang digunakan untuk menerima kod. Apabila ini berlaku, sukar untuk kembali ke akaun anda. Nasib baik, pembangun Instagram menawarkan cara untuk membantu anda masuk semula ke akaun anda.

Apabila anda meminta kod, klik pilihan Saya Tidak dapat mengakses nombor telefon ini. Instagram akan meminta alamat e-mel yang boleh anda akses. Kemudian, anda akan menerima e-mel daripada syarikat dalam masa 24 jam.

Instagram boleh meminta ID foto atau video yang membuktikan identiti anda. Kemudian anda boleh mendapatkan akses ke akaun Instagram anda untuk menetapkan semula kata laluan dan membetulkan parameter 2FA anda.

Adakah saya memerlukan 2FA?

Akaun Instagram menarik kepada penggodam kerana penceroboh boleh menjalankan penipuan dan mengakses akaun rakan anda. Jadi, ya. Adalah lebih baik untuk memastikan 2FA didayakan.

Tetapi, 2FA boleh menyebabkan masalah log masuk untuk pengguna yang jujur. Jika anda tidak mendayakan 2FA, sebaiknya elakkan daripada mengklik mana-mana pautan dalam apl sambil turut menetapkan kata laluan yang sangat selamat.

Kekal Selamat di Instagram

Menggunakan pengesahan dua faktor Instagram sepanjang masa boleh menjadi sedikit gangguan, tetapi ada yang mungkin mengatakan bahawa lebih baik untuk selamat daripada menyesal. Selain itu, anda tidak perlu log masuk ke Instagram anda terlalu banyak kali kerana apl itu tahu cara memastikan anda tetap log masuk.

Adakah anda menggunakan 2FA di Instagram? Adakah ia berbaloi dengan masalah? Bincangkan pendapat anda tentang menggunakan 2FA di Instagram dalam ulasan di bawah.