Bagaimana untuk mematikan penjejakan lokasi pada Android

106
androidpit google maps pengesanan lokasi gps 02
© NextPit

Kali pertama anda menyediakan peranti Android, anda akan ditanya sama ada anda mahu berkongsi data lokasi anda. Jika anda berkata ya, maka Google menambahkan pergerakan anda secara automatik pada Sejarah Lokasi anda, yang boleh anda lihat di bahagian Garis Masa Akaun Google anda.

Sejarah lokasi boleh memberikan maklumat berguna seperti ramalan ulang-alik automatik atau hasil carian yang lebih baik. Tetapi tidak semua orang selesa dengan setiap langkah mereka dijejaki. Walaupun anda mempercayai Google, jika anda kehilangan peranti anda maka data itu boleh dilihat oleh seseorang yang mempunyai niat jahat. Berikut ialah cara untuk mematikan penjejakan lokasi Android jika anda tidak mahukannya lagi.

Lompat ke:

Maklumat berguna lain:

Bagaimana untuk mematikan penjejakan lokasi

Dari telefon Android anda

Cuma ikut langkah mudah ini untuk mematikan penjejakan lokasi

 1. Buka Tetapan
 2. Tatal ke bawah ke Keselamatan & Lokasi, kemudian tekan Lokasi
 3. Anda akan melihat suis hidup/mati di bahagian atas sebelah kanan. Gunakan ini untuk menghidupkan atau mematikan perkhidmatan lokasi sama sekali.
 4. Ketik pada Lokasi > Sejarah Lokasi Google
 5. Sekali lagi terdapat butang di bahagian atas sebelah kanan yang membolehkan anda menghidupkan atau mematikan sejarah lokasi anda
lokasi

Bagaimana untuk mencari tetapan lokasi dalam Android 8.1. / © NextPit (tangkapan skrin)

Dari komputer anda

Pada komputer, pergi ke https://myaccount.google.com/activitycontrols > Kawalan Aktiviti > Urus Aktiviti dan kemudian togol bar pada Jeda Sejarah Lokasi; pop timbul memberitahu anda siapa anda dan tidak melumpuhkan, dan menyediakan pautan ke tempat anda boleh memadamkan sejarah lokasi anda sama sekali.

lokasi jeda

Google menerangkan perkara yang dilakukannya dengan data lokasi anda setiap kali anda menogolnya. / © NextPit

Pergi ke https://www.google.com/maps/timeline dan membuka ikon roda gigi tetapan di bahagian bawah sebelah kanan juga akan memberi anda pilihan untuk menjeda sejarah lokasi, memadamkannya atau memuat turun data anda.

Bagaimana untuk memadamkan sejarah lokasi anda pada Android

 1. Jika anda juga mahu memadamkan sejarah lokasi anda, anda juga boleh melakukannya di sini: di bawah Sejarah Lokasi ketik tiga titik di bahagian atas sebelah kanan, kemudian tekan Lihat/Urus.
 2. Tekan tiga titik sekali lagi, kemudian Tetapan
 3. Anda kini sepatutnya berada dalam bahagian bernama Kandungan peribadi
 4. Dari sini anda boleh Padamkan semua Sejarah Lokasi atau pilih Padam julat Sejarah Lokasi untuk memadam hanya sebahagian daripadanya. Setelah dipadamkan maklumat ini tidak boleh dipulihkan.

Cara mematikan penjejakan lokasi pada iPhone atau iPad

Jika anda mempunyai telefon Android dan tablet Apple atau tablet Android dan Telefon Apple, anda juga perlu menyemak tetapan lokasi iOS: Apple boleh menyimpan data lokasi anda dan memberikannya kepada apl juga. Untuk mematikannya, pergi ke Tetapan > Privasi > Perkhidmatan Lokasi.

Dengan mengandaikan Perkhidmatan Lokasi dihidupkan, kini anda sepatutnya melihat senarai apl dengan dua bit maklumat: butang yang menunjukkan sama ada akses kepada Perkhidmatan Lokasi dihidupkan atau dimatikan untuk apl itu dan anak panah kecil jika ia menggunakan data lokasi anda baru-baru ini.

 • Cara menggunakan Peta Google di luar talian
 • Cara melindungi diri anda daripada apl yang membocorkan data peribadi anda

Terdapat satu lagi skrin di sini, Perkhidmatan Sistem, dan itu membolehkan anda mematikan penggunaan peringkat sistem lokasi anda untuk ciri seperti iklan berasaskan lokasi, cadangan carian pelayar web, menetapkan zon waktu dan sebagainya. Hanya matikan mana-mana perkhidmatan yang anda mahu tutup.

Apakah kelemahan untuk mematikan penjejakan lokasi Android?

Anda akan kehilangan beberapa perkara yang menjadikan Android begitu baik. Google Assistant kurang membantu jika ia tidak mengetahui tempat kegemaran anda dan sesetengah apl tidak banyak digunakan tanpa perkhidmatan lokasi didayakan. Sebaliknya, kurang penggunaan GPS bermakna kurang penggunaan bateri.

Cara menghidupkan kembali penjejakan lokasi Android

Jika anda mendapati diri anda memerlukan arahan daripada Google Assistant atau anda memutuskan pergerakan anda tidak cukup menarik untuk membimbangkan orang lain melihatnya, cukup mudah untuk mendayakan semula penjejakan lokasi Android. Kali ini semua yang anda perlu lakukan ialah:

 1. Buka Tetapan
 2. Pergi ke Lokasi (atau Keselamatan & Lokasi)
 3. Gunakan butang togol pada skrin di bahagian atas sebelah kanan untuk menghidupkannya
 4. Ketik pada Sejarah Lokasi Google dan gunakan butang pada skrin untuk menghidupkannya

Ini adalah proses yang serupa dengan peranti Apple: kembali ke Tetapan > Privasi > Perkhidmatan Lokasi dan gunakan butang togol untuk menghidupkan semula perkhidmatan.

Apa pendapat kamu? Adakah kegunaan penjejakan lokasi Android melebihi potensi isu privasi, atau patutkah kita mengehadkan jumlah maklumat yang kita kongsi secara umum? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.