Bagaimana untuk mematikan Status Aktif dalam Facebook pada iPhone dan iPad

49
Bagaimana untuk mematikan Status Aktif dalam Facebook Messenger pada iPhone

Adakah anda terganggu oleh rakan-rakan yang sentiasa dapat melihat apabila anda aktif di Facebook Messenger? Jika ya, anda telah datang ke tempat yang betul. Dalam blog ini, saya akan menunjukkan beberapa langkah mudah yang boleh anda ambil untuk mematikan Status Aktif dalam Facebook Messenger pada iPhone atau iPad anda. Oleh itu, baca dan pelajari cara untuk menjauhkan diri daripada mengintip.

Bagaimana untuk mendayakan atau melumpuhkan Status Aktif dalam Facebook pada iPhone atau iPad

Muncul di luar talian pada apl Facebook atau Messenger tidak pernah semudah ini. Dengan beberapa langkah mudah, anda boleh menghidupkan atau mematikan Status Aktif profil anda. Mari lihat bagaimana:

Menggunakan aplikasi Facebook

  1. Lancarkan apl Facebook pada iPhone anda.
  2. Pilih ikon hamburger dari sudut kanan bawah.
    Sesetengah mungkin melihat gambar profil sebaliknya.
  3. Pilih Tetapan dan Privasi → pilih Tetapan.

    Ketik Tetapan dalam apl Facebook pada iPhone

  4. Pilih pilihan Status Aktif di bawah Khalayak dan Keterlihatan.
  5. Matikan pilihan Tunjukkan apabila anda aktif.
  6. Pilih Matikan daripada pop timbul.

    Matikan Status Aktif anda daripada apl Facebook pada iPhone

Menggunakan aplikasi Messenger

  1. Buka apl Messenger.
  2. Sama ada leret ke kiri atau ketik ikon hamburger di penjuru kiri sebelah atas.
  3. Pilih ikon Tetapan → dan ketik Status Aktif.

    Ketik Status Aktif daripada apl Messenger pada iPhone

  4. Togol matikan Tunjukkan apabila anda aktif → ketik Matikan apabila digesa.

    Matikan Status Aktif anda daripada apl Messenger pada iPhone

Aplikasi Messenger seterusnya membolehkan anda memaparkan Status Aktif anda hanya apabila anda dan rakan anda aktif bersama. Walau bagaimanapun, ini tidak berfungsi jika anda telah mematikan Status Aktif anda untuk semua di Facebook Messenger.

Bagaimana untuk mengawal orang yang boleh melihat anda dalam talian di Facebook dari Web

Jika anda ingin membenarkan satu set tertentu rakan Facebook anda yang boleh atau tidak boleh melihat Status Aktif anda tanpa melumpuhkannya untuk semua, anda harus mengikuti langkah-langkah yang dinyatakan di bawah melalui pelayar web.

  1. Buka mana-mana pelayar → log masuk ke anda Facebook akaun.
  2. Akses Messenger → pilih ikon tiga titik.
  3. Klik pilihan Status Aktif.

    Klik pilihan Status Aktif dalam Messenger dari Web

  4. Togol off Status Aktif → pilih Simpan jika anda mahu melumpuhkan status aktif anda untuk semua.

    Togol matikan pilihan Status Aktif dalam Messenger daripada Web

  5. Walau bagaimanapun, anda boleh sama ada mendayakan atau melumpuhkan status anda untuk set rakan tertentu jika anda mahu.
  6. Pilih Edit di sebelah pilihan yang anda suka.
    Di sini, saya telah memilih ON untuk beberapa orang.
  7. Tambah peserta pilihan anda → klik Simpan.

    Tambah peserta pilihan anda dan klik Simpan dalam Messenger pada iPhone

  8. Anda akan digesa dengan menu Status Aktif.
  9. Pilih pilihan yang anda ubah → klik Simpan.
  10. Kini, tiada sesiapa boleh melihat Status Aktif anda selain daripada peserta yang baru anda tambahkan.
  11. Anda boleh mengulangi perkara yang sama untuk MATI untuk sesetengah orang, dan ia akan bertindak sewajarnya.

Soalan Lazim

Adakah saya masih boleh menggunakan Messenger jika saya mematikan Status Aktif saya?

Ya, mematikan Status Aktif anda tidak akan menjejaskan keupayaan anda untuk menggunakan Messenger dalam apa jua cara. Anda masih boleh menghantar dan menerima mesej seperti biasa.

Adakah rakan saya dapat melihat apabila saya dalam talian jika saya mematikan status aktif saya?

Tidak, rakan anda tidak akan dapat melihat apabila anda dalam talian jika anda mematikan Status Aktif anda. Mereka hanya akan dapat melihat kali terakhir anda aktif di Messenger.

Adakah saya masih dapat melihat apabila rakan saya berada dalam talian jika saya mematikan status aktif saya?

Tidak, jika anda telah melumpuhkan keterlihatan status dalam talian anda, anda tidak akan dapat membaca status aktif orang yang anda bercakap dengannya.

Kesimpulan

Ringkasnya, mematikan Status Aktif dalam Facebook Messenger pada iPhone adalah proses yang mudah. Dengan mematikan ciri ini, anda boleh mengekalkan privasi anda dan mengelak daripada diganggu apabila anda tidak mahu. Sebagai alternatif, anda boleh menyembunyikan status yang anda lihat dalam sembang dalam Messenger juga.

Saya harap artikel ini telah membantu, dan jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai perkara yang sama, jangan teragak-agak untuk meletakkannya di bawah.

Baca lebih lanjut:

  • Pulihkan mesej yang dipadam pada Facebook Messenger untuk iPhone dan Web

  • Bagaimana untuk menghantar Soundmojis di Facebook Messenger
  • Cara mencari sejarah Facebook Messenger anda pada iPhone, iPad atau desktop