Bagaimana untuk mematikan status aktiviti Instagram pada iPhone dan Mac

31
Matikan status aktiviti Instagram pada iPhone dan Mac

Instagram membolehkan anda berkongsi sorotan hidup anda dengan orang lain dan melihat apa yang orang lain lakukan. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu orang tahu bila anda kali terakhir aktif atau jika anda aktif pada masa ini, maka anda boleh mematikan status aktiviti Instagram pada iPhone. Untuk berbuat demikian, hanya patuhi panduan langkah demi langkah ini!

Bagaimana untuk melumpuhkan status aktiviti Instagram pada iPhone

  1. Lancarkan apl Instagram.
  2. Pergi ke bahagian Profil → Ketik ikon hamburger (tiga baris).
  3. Pilih Tetapan dan privasi.

    Pergi ke bahagian Profil, ketik ikon Lagi, dan pilih Tetapan dan privasi

  4. Tatal dan ketik Mesej dan balasan cerita.
  5. Pilih Tunjukkan Status Aktiviti → Togol matikan Tunjukkan Status Aktiviti.

    Tatal dan ketik Mesej dan balasan cerita, pilih Tunjukkan status aktiviti dan togol matikan Tunjukkan Status Aktiviti

Bagaimana untuk mematikan status aktiviti dalam Instagram pada Mac

  1. Lancarkan pelayar web.
  2. Menuju ke instagram.com.
  3. Klik ikon Lagi (tiga baris) → Tetapan.

    Klik ikon Lagi dan pilih Tetapan

  4. Pilih Cara orang lain boleh berinteraksi dengan anda.
  5. Togol matikan butang di sebelah Tunjukkan Status Aktiviti.

    Pilih Cara orang lain boleh berinteraksi dengan anda dan matikan butang di sebelah Tunjukkan Status Aktiviti

Faedah menyembunyikan Status Aktiviti di Instagram

  • Melumpuhkan Tunjukkan Status Aktif di Instagram menghalang rakan anda pada platform daripada melihat bila anda kali terakhir aktif atau jika anda aktif pada masa ini. Ini bermakna orang tidak akan dapat melihat titik hijau di sebelah gambar profil anda dalam Instagram Direct atau cap waktu yang menunjukkan apabila anda kali terakhir aktif dalam sembang.
  • Anda boleh menumpukan perhatian pada apa yang anda lakukan di Instagram tanpa mengambil berat tentang siapa yang melihat.
  • Bebaskan diri anda daripada rasa kewajipan untuk bertindak balas terhadap komunikasi dengan segera.

Soalan Lazim

Adakah saya masih boleh melihat status aktiviti orang lain jika saya menyembunyikan Status Tunjukkan Aktiviti saya?

Tidak, menyembunyikan Status Tunjukkan Aktiviti anda akan menghalang anda daripada melihat status aktiviti pengguna lain.

Apakah yang berlaku jika saya menghidupkan Tunjukkan Status Aktif sekali lagi?

Mengaktifkan semula Tunjukkan Status Aktif anda akan membolehkan orang lain melihat aktiviti terbaharu anda di Instagram, sama seperti yang mereka boleh lakukan sebelum anda melumpuhkannya. Ini termasuk mereka yang mempunyai keterlihatan ke dalam status aktiviti anda sebelum penyahaktifannya.

Bolehkah saya secara selektif menyembunyikan Tunjukkan Status Aktif saya daripada individu tertentu?

Tidak, pilihan untuk menyembunyikan Tunjukkan Status Aktif anda merangkumi semua. Jika anda melumpuhkannya, status aktiviti anda akan disembunyikan daripada semua orang, termasuk rakan, keluarga dan pengikut.

Dapatkan halimunan! 🫣

Jika anda menyembunyikan status aktif anda di Instagram, anda menjadi tersembunyi dan orang tidak dapat melihat anda apabila anda berada dalam talian. Ia berguna jika anda ingin berehat dari Instagram. Tetapi jika anda mempunyai pelanggan di Instagram, lebih baik jangan bersembunyi terlalu lama.

Apa pendapat anda tentang ciri ini? Beritahu saya dalam komen di bawah!

Baca lebih lanjut:

  • Bagaimana untuk melihat siaran pertama anda yang disukai di Instagram
  • 4 cara mudah untuk membetulkan Instagram tidak berkongsi ke Facebook
  • Bagaimana untuk mematikan permintaan mesej di Instagram
  • Bagaimana untuk memuat turun dan melihat data Instagram anda

Profil Pengarang


Bhaskar

Bhaskar adalah ahli keluarga iGB dan gemar bereksperimen dengan kata-kata dan irama. Dia juga mempunyai kemahiran dalam pembangunan web dan aplikasi. Jika tidak menulis, anda mungkin mendapati dia bertali arus atau terlibat dalam sukan. Dan menjelang petang, petikan beliau akan dipaparkan pada suapan Instagram anda.