Bagaimana untuk membaiki Digital Crown yang melekit pada Apple Watch? 4 Cara dijelaskan!

17
Cara membetulkan Digital Crown yang melekit pada Apple Watch

Walaupun Apple Watch ialah salah satu jam tangan pintar terbaik di pasaran, ia tidak sempurna. Akibatnya, anda mungkin menghadapi beberapa isu dahulu dan sekarang dengan Apple Watch anda. Satu isu sedemikian ialah Digital Crown jam tangan Apple anda tersekat. Anda mungkin merasakan bahawa Mahkota Digital Apple Watch anda kaku dan sukar untuk diputar atau tidak dapat menekannya tetapi jangan risau. Dalam panduan ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara membetulkan Digital Crown yang melekit pada Apple Watch.

Perkara yang perlu diketahui sebelum membetulkan Digital Crown yang melekit pada Apple Watch anda

 • Keluarkan sebarang sarung pelindung atau pelindung skrin daripada Apple Watch anda.
 • Keluarkan jalur Apple Watch anda, terutamanya jika jalur kulit.
 • Matikan Apple Watch anda dan keluarkannya daripada mengecas.
 • Jangan gunakan sabun atau sebarang produk pembersihan lain.

Setelah anda menjaga perkara di atas, anda boleh mulakan dengan proses pembersihan Digital Crown Apple Watch anda.

4 Cara untuk membetulkan Digital Crown yang tersekat pada Apple Watch

Terdapat pelbagai sebab mengapa Apple Watch atau Apple Watch Ultra Digital Crown anda melekat, menjadikannya kaku dan sukar untuk diputar.

1. Bersihkan Apple Watch dalam air suam

Salah satu sebab yang paling biasa ia boleh berlaku adalah disebabkan oleh kotoran, habuk, serpihan, losyen atau perkara serupa yang berada di bawah Mahkota Digital Apple Watch anda. Tetapi anda tidak perlu risau; ikuti langkah-langkah ini untuk menyahlekatkan Mahkota Digital Apple Watch:

 1. Ambil sedikit air tawar suam.
 2. Pegang Apple Watch anda di atas sinki.

  Basuh Digital Crown dengan air

 3. Tuangkan air tawar suam pada Digital Crown Apple Watch anda sambil memutarkannya perlahan-lahan.

  Pegang Apple Watch di atas singki

 4. Ambil kain mikrofiber untuk mengeringkan Apple Watch anda selepas dibersihkan. Pastikan anda meletakkan pembesar suara Apple Watch menghadap ke bawah.

  Bilas Mahkota Digital dengan Kain

Walaupun ini sepatutnya membantu anda membersihkan sebarang habuk dan serpihan yang tersekat di bawah Digital Crown, ia juga menyingkirkan sebarang pasir di bawah Digital Crown Apple Watch. Anda boleh menguji Digital Crown anda dan melihat sama ada sukar untuk dihidupkan. Anda juga boleh membersihkan jalur, pembesar suara dan paparan.

2. Kemas kini watchOS

Ada kalanya pepijat dalam watchOS boleh menghalang Apple Watch anda daripada mengambil sebarang input daripada Digital Crown, yang mungkin menyebabkan anda percaya bahawa Digital Crown berhenti berfungsi.

Walau bagaimanapun, kemas kini ringkas kepada versi watchOS terkini mungkin membetulkan isu anda. Untuk mengetahui cara berbuat demikian, ikuti panduan meluas kami, di mana kami menunjukkan kepada anda cara yang berbeza untuk mengemas kini Apple Watch anda

3. Mulakan semula Apple Watch anda

Sebelum anda membuat kesimpulan apa-apa, cuba mulakan semula Apple Watch anda. Kadangkala, permulaan semula yang mudah boleh melakukan keajaiban. Untuk memulakan semula Apple Watch anda, ikut arahan ini:

 1. Buka kunci Apple Watch anda.
 2. Pegang butang sisi pada Apple Watch anda sehingga peluncur kuasa muncul.
 3. Ketik ikon Hidup/Mati di bahagian atas sebelah kanan paparan dan seret peluncur Power Off ke kanan. Tunggu 15 saat untuk Apple Watch dimatikan.
 4. Tahan butang sisi sehingga logo Apple muncul untuk memulakan semula Apple Watch anda.

Jika itu tidak berjaya, anda harus berusaha keras menetapkan semula Apple Watch anda.

4. Hubungi Sokongan Apple

Walaupun selepas mengemas kini dan memulakan semula Apple Watch anda, jika anda tidak dapat membetulkan Digital Crown yang melekit pada Apple Watch anda, anda harus hubungi Sokongan Apple dan lawati Apple Store atau pembekal perkhidmatan sah anda yang berdekatan.

Pembekal perkhidmatan Apple akan meminta anda mendepositkan Apple Watch anda untuk diagnosis dan memberikan anda anggaran kos. Anda tidak perlu menghadapinya jika Apple Watch anda berada di bawah jaminan atau Apple Care+. Sebaik sahaja anda bersetuju dengan pembaikan, mereka akan mengambil masa tiga hingga lima hari untuk membaiki Apple Watch anda sebelum menyerahkannya kepada anda.

Jagalah Mahkota Digital Apple Watch anda!

Mahkota Digital pada Apple Watch anda ialah salah satu bahagian yang paling penting semasa anda menggunakannya dalam melakukan pelbagai operasi. Jika ia menjadi kaku, melekit atau sukar untuk diputar, anda perlu membersihkannya. Saya harap langkah yang dinyatakan di atas akan membantu anda membersihkan Digital Crown pada Apple Watch anda. Jika anda mempunyai sebarang soalan atau cadangan mengenai panduan ini, tinggalkan di dalam komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Gerak isyarat ketik dua kali Apple Watch tidak berfungsi? Bagaimana untuk memperbaikinya!
 • Bagaimana untuk menyemak hayat bateri Apple Watch
 • Tidak dapat menjawab panggilan daripada Apple Watch? Bagaimana untuk memperbaikinya!

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.