Bagaimana untuk membaiki iPhone tersekat dalam mod SOS Kecemasan

8
Bagaimana untuk membaiki iPhone tersekat dalam mod SOS Kecemasan

iPhone anda disertakan dengan ciri menyelamatkan nyawa yang dikenali sebagai mod SOS Kecemasan. Dengan ciri ini, iPhone anda akan memanggil perkhidmatan kecemasan atau kenalan kecemasan anda secara automatik. Walau bagaimanapun, ramai pengguna mendapati iPhone mereka tersekat dalam mod SOS kecemasan walaupun ia tidak diperlukan.

Terdapat beberapa sebab yang boleh menyebabkan isu “iPhone tersekat dalam mod SOS, Tiada perkhidmatan”, dan kami akan merangkumi semua sebab tersebut dan penyelesaian yang mungkin untuk menyelesaikan masalah ini.

Mengapa iPhone saya tersekat dalam mod SOS Kecemasan?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, mod SOS Kecemasan ialah ciri terbina dalam iPhone untuk membantu pengguna sekiranya berlaku kecemasan.

Apabila mod ini aktif, anda akan melihat SOS dan bukannya nama pembekal selular. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya, kami akan mengesyorkan panduan terperinci kami tentang cara menggunakan SOS Kecemasan untuk iPhone.

Walau bagaimanapun, sebelum kita cuba menyelesaikan isu iPhone tersekat dalam mod SOS kecemasan, kita mesti memahami apa yang menyebabkannya.

 • Ralat pengguna: Satu sebab biasa yang menyebabkan iPhone tersekat dalam mod SOS ialah apabila pengguna mencetuskannya secara tidak sengaja. Anda mesti menekan gabungan butang sisi dan kekunci kelantangan bersama-sama untuk menghidupkan mod SOS. Selalunya, pengguna mungkin akhirnya menekan kombinasi butang ini secara tidak sengaja, yang menyebabkan iPhone mereka masuk ke SOS.

 • Isu berkaitan perisian: Satu lagi punca yang diketahui bagi isu ini dalam iPhone ialah ranap perisian. IPhone menjalankan banyak proses pada masa yang sama, dan jika salah satu daripada proses ini tidak berfungsi seperti yang diharapkan, ia boleh menyebabkan ranap sistem dan mod SOS boleh diaktifkan.

 • Ralat semasa jailbreaking: iPhone Jailbreak digunakan secara meluas oleh Apple untuk mengatasi sekatan perisian. Walau bagaimanapun, proses jailbreaking tidak selalunya selamat untuk peranti. Selalunya, ralat dalam proses jailbreaking boleh mengakibatkan iPhone tersekat pada isu SOS kecemasan.

 • Rangkaian mudah alih tidak tersedia: Jika anda menggunakan iPhone anda di kawasan yang tidak mempunyai liputan selular, peranti anda akan masuk ke mod kecemasan secara automatik. Isu ini biasanya diselesaikan dengan sendirinya sebaik sahaja anda berpindah ke kawasan dengan liputan rangkaian yang baik.

4 Cara untuk membetulkan iPhone tersekat pada skrin SOS Kecemasan

Sekarang setelah anda mengetahui mod SOS kecemasan dalam iPhone dan apa yang menyebabkan mod ini diaktifkan, sudah tiba masanya untuk pergi ke soalan utama. Bagaimana sebenarnya kita boleh mengeluarkan iPhone kita daripada mod SOS?

Berikut ialah semua penyelesaian untuk membetulkan isu pada iPhone anda.

1. Mulakan semula iPhone anda

Penyelesaian pertama yang perlu anda cuba jika iPhone anda tersekat dalam mod SOS ialah memulakan semula peranti anda. Memulakan semula iPhone anda sering membersihkan sebarang ralat sistem yang boleh menyebabkan ia tersekat dalam mod kecemasan SOS.

Berikut ialah langkah-langkah untuk memulakan semula iPhone walaupun ia tidak bertindak balas:

 1. Tekan butang naikkan kelantangan dan lepaskannya.
 2. Tekan butang kelantangan turun dan lepaskannya.
 3. Tekan dan tahan butang sisi sehingga peranti anda dimulakan semula.

  mulakan semula iphone tanpa butang rumah

2. Mengecas iPhone anda

Kaedah lain untuk membetulkan iPhone yang tersekat pada isu SOS kecemasan adalah dengan membiarkan peranti anda mengecas sehingga 1 jam. Pastikan anda mematikan iPhone anda sebelum anda mencuba kaedah pengecasan semula.

iPhone pada pengecas MagSafe

Sekali lagi, jika iPhone anda tidak responsif, anda boleh menggunakan langkah-langkah yang dijelaskan dalam bahagian 2.1 untuk memaksa mulakan semula. Selepas membiarkannya mengecas selama 1 jam, hidupkan peranti untuk melihat sama ada ia keluar dari mod SOS. Jika isu itu berterusan, sila cuba kaedah seterusnya.

3. Gunakan alat pembaikan untuk membaiki iPhone yang tersekat dalam SOS kecemasan

Jika anda tidak dapat menyelesaikan isu SOS Kecemasan menggunakan dua kaedah pertama, maka anda harus cuba menggunakan alat pembaikan iPhone. Tenorshare ReiBoot ialah alat pembaikan dan pemulihan iPhone yang mudah digunakan yang boleh menyelesaikan lebih daripada 150 isu pada peranti anda, termasuk isu SOS.

Bahagian yang terbaik ialah Tenorshare ReiBoot boleh membaiki ralat tanpa risiko kehilangan data. Media, kenalan dan data penting anda yang lain tidak akan dipadamkan semasa proses pembaikan.

Apa yang anda perlukan ialah komputer di mana anda boleh memasang alat Tenorshare ReiBoot dan mula membaiki iPhone anda. Apatah lagi, alat ini berfungsi pada kedua-dua iOS 17 terkini dan versi iOS yang lebih lama.

Anda boleh memasang dan menggunakan Tenoshare ReiBoot dengan bantuan langkah berikut:

 1. Pergi ke laman web rasmi untuk ReiBoot. Muat turun dan pasang perisian pada Mac atau PC Windows anda.
 2. Setelah pemasangan selesai, lancarkan apl.
 3. Sambungkan iPhone anda ke komputer menggunakan kabel USB-C atau Lightning → Klik Mula.

  Sambungkan iPhone dengan kabel pengecasan dan klik mula

 4. Pilih masalah yang anda hadapi. Di sini, anda harus memilih Skrin Terperangkap.
 5. Klik pada pilihan Pembaikan Standard pada antara muka utama ReiBoot. Pilih Muat turun untuk memuat turun pakej perisian tegar untuk iPhone anda.

  Ketik pada pembaikan standard

 6. Dan kemudian klik Mula Pembaikan untuk menyelesaikan proses pembaikan.

4. Pulihkan iPhone melalui iTunes

 1. Sambungkan iPhone anda ke PC anda dengan kabel USB.
 2. Pergi ke apl iTunes pada komputer anda dan ketik Peranti.
 3. Selepas itu, anda perlu memilih pilihan Ringkasan.
 4. Klik Pulihkan dan ikut arahan yang ditunjukkan pada skrin.

Anda boleh memasang iTunes pada PC atau Mac anda dan cuba memulihkan iPhone yang tersekat pada isu SOS Kecemasan. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai sandaran data iPhone anda, anda mungkin kehilangan data anda semasa proses pemulihan ini.

Jika anda terlupa menyandarkan iPhone anda sebelum memulihkannya, anda sentiasa boleh mencuba Alat Tenorshare UltData. Ia boleh membantu anda memulihkan data iPhone anda walaupun anda tidak mempunyai sandaran.

Jika anda ingin mendapatkan bantuan profesional dalam menyelesaikan iPhone yang tersekat pada gangguan SOS Kecemasan, anda boleh menghubungi Sokongan Apple pada bila-bila masa.

Petua untuk mengelakkan iPhone daripada tersekat dalam mod SOS Kecemasan

 • Pastikan peranti anda dikemas kini: Apple menolak kemas kini baharu yang mengandungi pembetulan pepijat dan penambahbaikan. Jika anda terus memasang kemas kini apabila ia tersedia, ini mengurangkan peluang anda untuk menghadapi isu mod kecemasan.

 • Sentiasa gunakan perkhidmatan pembawa terkenal: Selalunya, isu SOS Kecemasan timbul kerana pembekal perkhidmatan selular mempunyai perkhidmatan yang lemah. Dengan menggunakan perkhidmatan pembekal selular yang bereputasi, anda boleh memastikan bahawa anda sentiasa mempunyai kekuatan isyarat yang baik.

 • Elakkan kerosakan fizikal pada iPhone: Menjatuhkan iPhone anda atau memukulnya pada permukaan keras boleh mengakibatkan kerosakan fizikal, yang akhirnya boleh menyebabkan isu SOS Kecemasan. Menyimpan iPhone anda dalam pelindung dan memastikan ia dikendalikan dengan berhati-hati boleh mengelakkan isu SOS dan masalah lain.

Kesimpulan

Itu sahaja yang anda perlu tahu tentang mengeluarkan iPhone anda daripada mod SOS Kecemasan! Jika anda sentiasa mendapat maklumat dan memastikan peranti anda diselenggara dengan baik, anda boleh memastikan penggunaan yang lancar dan selamat bagi ciri menyelamatkan nyawa ini.

Adakah anda mendapati panduan penyelesaian masalah ini membantu? Beritahu saya dalam komen!

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan SOS Kecemasan melalui satelit pada iPhone
 • Bagaimana untuk menambah kenalan kecemasan pada iPhone
 • Bagaimana untuk membetulkan isu “SOS Sahaja” pada iPhone

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.