Bagaimana Untuk Membalikkan perubahan Menu Leret Ke Bawah Xiaomi dalam MIUI 14

73
nextpit Aplikasi Xiaomi 13T Pro
© nextpit

Apabila anda meleret ke bawah pada skrin utama telefon pintar Xiaomi anda, ia adalah untuk memaparkan anak tetingkap Pemberitahuan dan Pusat Kawalan, bukan? Mulai sekarang, menu Carian yang dipaparkan secara lalai. membosankan. Saya benci perubahan ini. Dan ia lebih baik sebelum ini. Dalam tutorial ini, saya menerangkan cara untuk kembali ke sistem lama pada telefon pintar Xiaomi anda yang menjalankan MIUI 14.

Saya baru sahaja mengemas kini Xiaomi 13 Pro yang saya gunakan. Saya telah menaik taraf kepada versi 14.0.5.0.UMBEUXM tindanan Android Xiaomi (versi global).

Semuanya bagus, akhirnya saya mendapat patch keselamatan September, dan semuanya berjalan lancar. Tetapi alangkah terkejutnya apabila, dengan jari telunjuk gemuk saya, saya cuba meleret ke bawah dari skrin utama saya. Kenapa Xiaomi?

  • Semak juga senarai ciri tersembunyi terbaik MIUI 14 kami

Jadi, biar saya teruskan. Selepas mengetik perlahan-lahan skrin telefon pintar saya dengan gerak isyarat menegak ke bawah, saya membuat penemuan menu carian yang mengerikan.

Menu ini membolehkan anda mencari apa sahaja dan segala-galanya pada telefon pintar Xiaomi anda. Aplikasi, fail, kenalan, dsb. Tetapi untuk mencari apl, saya sudah mempunyai laci aplikasi, yang saya akses dengan meleret ke atas dari bahagian bawah skrin.

Menu carian MIUI 14

Menu carian tidak mempunyai banyak tujuan pada pendapat saya, terutamanya apabila anda sudah mempunyai laci aplikasi. / © nextpit

Bagaimanapun, biasanya, apabila anda meleret ke bawah dari sebelah kiri skrin, anak tetingkap pemberitahuan muncul. Jika anda melakukan operasi yang sama, tetapi dari sebelah kanan, Pusat Kawalan muncul.

Sekarang, saya perlu menghulurkan ibu jari saya untuk meleret dari bahagian atas skrin agar ia berfungsi. Jika tidak, menu Carian yang terkenal akan muncul.

Yakinlah, anda boleh menolak perubahan Xiaomi dan kembali kepada tabiat lama anda yang baik. Ini caranya:

  1. Pergi ke Tetapan telefon pintar Xiaomi anda.
  2. Pergi ke Skrin utama.
  3. Tekan Leret ke bawah pada skrin Utama.
  4. Pilih Lorek pemberitahuan dan Pusat kawalan.
Tetapan teduh pemberitahuan pada MIUI 14

Anda boleh menetapkan semula anak tetingkap Pemberitahuan dan Pusat Kawalan dengan mudah untuk meleret ke bawah. / © nextpit

Jika hanya orang bodoh yang tidak berubah fikiran, maka saya sanggup menuntut IQ dua digit saya dengan kuat dan jelas. Saya hampir mencecah 30 tahun dan saya terlalu tua dan terlalu malas untuk menyesuaikan ingatan otot saya kepada ciri yang tidak menarik minat saya.

  • Baca juga: Bagaimana untuk menyesuaikan skrin Utama Xiaomi anda

Apa pendapat anda tentang tutorial ini? Adakah ia berguna? Dan apakah pendapat anda tentang perdebatan yang sangat penting dan hampir penting ini mengenai gerak isyarat “leret ke bawah pada skrin utama”?


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya