Bagaimana untuk membeli telefon pintar dari China

103
Xiaomi Mi MIX 3 01
© NextPit

Telefon Cina, kecuali OnePlus 7 Pro, tidak berseronok di AS sekarang. Terima kasih kepada perang perdagangan AS-China yang semakin memuncak dan kecurigaan pentadbiran semasa terhadap pengintipan, terdapat banyak telefon pintar hebat daripada pengeluar China yang belum secara rasmi pergi ke AS. Untuk mendapatkan salah satu telefon ini dan mendapat manfaat daripada harga yang rendah, anda sama ada perlu membeli tiket kapal terbang atau mencari peruncit dalam talian yang boleh dipercayai untuk menghantarnya kepada anda. Memandangkan proses itu boleh penuh dengan kerumitan dan kejutan buruk, berikut adalah perkara yang perlu anda ketahui sebelum membeli telefon telefon pintar dari China.

Lompat ke:

Pilih telefon yang betul

Jika anda berminat untuk mendapatkan telefon Cina, anda boleh mendapatkan telefon seperti Honor 7X, OnePlus 7 Pro dan Honor View 10 di sini di AS kerana ia tersedia secara rasmi. Tetapi, jika anda peminat Xiaomi Mi MIX 3 yang inovatif atau anda tidak sabar untuk menantikan perdana terbaharu daripada Huawei, P30 Pro yang hebat, anda perlu mengimport. Terdapat satu tan jenama Cina yang menarik seperti Xiaomi, Meizu, Oppo, Huawei dan Lenovo, jadi kami mengesyorkan anda menyemak ulasan menyeluruh kami bagi setiap satu untuk mencari yang sesuai untuk keperluan anda. Setelah anda memilih telefon idaman anda, teruskan ke langkah seterusnya.

Beberapa pilihan kami untuk telefon pintar Cina teratas sekarang:

  • Xiaomi Mi MIX 3: mustahil untuk dilupakan
  • Huawei P30 Pro: lebih daripada sekadar kamera terbaik
  • Xiaomi Mi 9: adakah anda akan menjadi milik saya?
  • OPPO Reno 10x Zoom: berbaloi untuk dilihat dengan lebih dekat
  • Black Shark 2: pemangsa puncak untuk harga yang baik

Semak keserasian rangkaian

Sebelum anda menetapkan hati anda pada telefon pintar baharu, pastikan ia serasi dengan rangkaian anda, terutamanya untuk LTE. Pembawa seperti Sprint dan Verizon menggunakan teknologi CDMA, dan oleh itu biasanya tidak serasi. AT&T dan T-Mobile, sebaliknya, menggunakan teknologi GSM. Dua yang terakhir lebih berkemungkinan menyokong peranti yang diimport.

Untuk menjadi menyeluruh sepenuhnya bagi semua lokasi, pembawa dan model telefon tidak mungkin dalam skop artikel ini. Anda perlu menyemak jalur peranti yang anda perhatikan dan kemudian rujuk silang dengan ketersediaan jalur LTE pembawa pilihan anda di lokasi anda. Pastikan telefon yang anda beli tidak berkunci dan hubungi pembawa anda untuk mengesahkan keserasian, sebagai tambahan kepada menyemak band sendiri.

AndroidPIT xiaomi mi 6 0223

Jika anda bernasib baik, anda hanya memerlukan kad SIM AT&T untuk Xiaomi baharu anda di AS. / © NextPit

Untuk menyemak sama ada anda boleh mendapatkan 4G pada peranti yang diimport anda, berikut ialah jalur frekuensi LTE bagi setiap pembawa utama AS:

  • AT&T: 700 MHz (Jalur 12, 13, 29), 850 MHz (Jalur 5), 1700/2100 MHz (Jalur 4), 1900 MHz (Jalur 2), 2600 MHz (Jalur 30)

  • Pecut: 850 MHz (Jalur 26), 1900 MHz (Jalur 25), 2500 MHz (Jalur 41)

  • T-Mobile: 700 MHz (Jalur 12), 1700/2100 MHz (Jalur 4), 1900 MHz (Jalur 2)

  • Selular AS: 700 MHz (Jalur 12), 850 MHz (Jalur 5)

  • Verizon: 700 MHz (Jalur 13), 1700/2100 MHz (Jalur 4), 1900 MHz (Jalur 2)

Belanjawan untuk yuran import dan kos penghantaran

Anda mungkin melihat harga rendah telefon pintar Cina dan fikir anda mendapat tawaran hebat, tetapi tunggu sehingga anda melihat kos penghantaran, yuran dan cukai yang mungkin anda perlu bayar untuk telefon baharu yang hebat itu. Untuk mengelakkan kejutan dan kekecewaan, pastikan anda memasukkan ini ke dalam belanjawan anda. Hanya kerana sesuatu tidak tersedia di AS, itu tidak bermakna anda perlu mengambil jalan keluar untuk mengimportnya dari China. Selalunya peranti akan tersedia di Eropah atau UK, dan mungkin lebih mudah, lebih murah dan lebih pantas untuk diimport dari sana.

Kos penghantaran dari China boleh menjadi tinggi, di mana-mana sahaja dari $20 hingga $60 atau lebih, dan peranti boleh mengambil masa beberapa minggu untuk tiba melalui pos dari China walaupun ia ada dalam stok semasa anda membuat pesanan. Jika peruncit menawarkan pilihan untuk menghantar melalui DHL, FedEx atau kurier teratas yang lain, itu adalah pilihan yang lebih baik daripada mel biasa, kerana walaupun kosnya lebih tinggi, ia lebih pantas bukan sahaja dalam masa penghantaran sebenar, tetapi juga dalam jumlah masa diperlukan untuk membersihkan kastam dalam kebanyakan kes.

AndroidPIT huawei mate x berdiri

Ingin mendapatkan Huawei Mate X? Ia layak mendapat penghantaran premium! / © NextPit

Selain kos penghantaran, PayPal atau syarikat kad kredit Amerika anda mungkin akan mengenakan bayaran kepada anda yuran kira-kira 5 peratus untuk penukaran mata wang kepada Yuan China juga. Menggunakan PayPal akan memberi anda lapisan tambahan perlindungan pembeli sekiranya anda memerlukan bayaran balik, juga. Anda juga perlu menyemak dengan peruncit yang anda beli untuk mengetahui sama ada anda boleh membuat sebarang tuntutan jaminan sekiranya terdapat sesuatu yang tidak kena dengan peranti apabila ia tiba – dalam kes ini, sediakan untuk lebih banyak kos penghantaran.

Untuk mengikuti perkembangan terkini tentang peraturan dan peraturan untuk kastam, termasuk pelabelan tepat bagi barangan anda, semak maklumat yang diberikan oleh Jabatan Keselamatan Dalam Negeri AS untuk mengimport pembelian dalam talian.

Kemudian terdapat cukai dan yuran, yang tidak dapat diramalkan dan boleh digunakan sebaik sahaja peranti itu melalui kastam di AS. Anda boleh mengharapkan untuk membayar sekitar $20 hingga $50 atau lebih pada telefon pintar baharu anda. Amaun yang anda akan bayar bergantung pada berapa mahal telefon itu, berapa berat pakej dan berapa banyak masalah yang diperlukan untuk diproses sebaik sahaja tiba di AS. Sebaik sahaja anda mendapat maklumat yang munasabah tentang kos sebenar telefon pintar baharu anda, maka anda harus mencari peruncit dalam talian yang betul.

Tapak terbaik untuk mengimport telefon pintar Cina ke AS

Anda mesti memerhatikan penipuan dan penipu, dan menyedari risiko penjual tidak boleh dipercayai. Terdapat banyak cerita seram di luar sana tentang isu barangan tidak ada dalam stok, penghantaran perlahan, tiba rosak, terpakai atau palsu, tidak mendapat bayaran balik, jaminan tidak dihormati, perkhidmatan pelanggan tidak bertindak balas, dan sebagainya.

Kami telah mengumpulkan senarai beberapa tempat yang anda boleh beli-belah dalam talian untuk telefon pintar Cina untuk diimport ke AS, tetapi anda harus sentiasa menyemak dalam talian untuk memastikan tapak itu boleh dipercayai sebelum anda membeli. Membaca ulasan di laman web seperti TrustPilot adalah tempat yang baik untuk bermula.

Selepas anda membeli

Sebaik sahaja anda mempunyai telefon baharu anda, anda mungkin perlu memasang Gedung Play untuk menikmati rangkaian apl dan permainan yang biasa anda miliki pada peranti Android. Dan, penutur bahasa Inggeris mungkin mengambil masa beberapa minit untuk memikirkan cara menukar tetapan bahasa pada telefon juga, tetapi inilah petua pro: apl Google Terjemah mempunyai fungsi kamera yang boleh membaca semua yang anda tidak boleh. Sebaik sahaja anda menyediakan semuanya, anda akan mendapat telefon mewah pada harga yang sukar dipercayai.

Jangan lupa untuk berkongsi pengalaman membeli anda, dan petua anda, dengan kami dalam ulasan!