Bagaimana untuk Membenamkan Video dalam PowerPoint

9

Menambah video pada PowerPoint anda boleh meningkatkan pembentangan anda ke tahap yang lain sama sekali. Tetapi bagaimana anda membenamkan video dalam slaid PowerPoint? Terdapat banyak cara untuk melakukan ini, semuanya agak mudah.

Bagaimana untuk Membenamkan Video dalam PowerPoint

Panduan ini akan menerangkan cara membenamkan video daripada PC, YouTube atau Internet anda ke dalam pembentangan PowerPoint anda.

Membenamkan Video Dari PC Anda Ke PowerPoint

Anda tidak memerlukan sambungan internet untuk membenamkan video yang disimpan secara setempat pada PC anda ke dalam PowerPoint. Satu kelebihan menggunakan kandungan tempatan ialah ia memastikan video anda akan sentiasa dimainkan secara optimum, dengan atau tanpa Wi-Fi.

Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa anda hanya boleh memasukkan video dalam PowerPoint daripada apl PCnya. Kandungan yang ingin anda tambahkan juga mestilah dalam salah satu format video standard.

 1. Buka pembentangan PowerPoint anda.
 2. Pergi ke slaid yang anda ingin benamkan video itu.
 3. Klik pada Sisipkan dari bar menu di bahagian atas skrin.
  Mengklik butang Sisip dari bar menu dalam Microsoft PowerPoint
 4. Di bawah bahagian Media, pilih Video > Sisipkan Video Daripada > Peranti Ini.
  Memilih Peranti Ini... dalam menu Sisipkan Video Daripada dalam Microsoft PowerPoint
 5. Cari dan pilih video pada PC anda.
 6. Ubah saiz video anda jika perlu.
 7. Uji video dengan memainkannya. Langkah ini penting kerana ia memastikan video anda dibenamkan dengan betul.
  Menekan butang Main pada video dalam Microsoft PowerPoint
 8. Lakukan ujian akhir dengan memilih video dan mengklik menu Main Semula.
  Powerpoint Menu Main Semula

Menggunakan bahagian Main Semula, anda boleh menontonnya dari awal hingga akhir untuk memastikan ia dibenamkan dengan betul. Selain itu, anda boleh menjalankan pembentangan, pergi ke slaid yang mempunyai video dan semak segala-galanya.

Membenamkan Video Stok Ke dalam PowerPoint

Anda boleh memilih satu daripada repositori Microsoft jika anda perlu memasukkan klip video bebas royalti terus ke dalam persembahan PowerPoint.

 1. Buka pembentangan PowerPoint anda.
 2. Pergi ke slaid yang betul yang anda ingin sisipkan video YouTube anda.
 3. Pilih Sisipkan daripada bar alat menu.
  Memilih Sisipkan daripada bar menu dalam Microsoft PowerPoint
 4. Pilih Video.
  Mengklik butang Video dalam bar alat dalam Microsoft PowerPoint
 5. Klik Stok Video daripada menu lungsur yang muncul.
  Membuka Stok imej
 6. Pilih kategori, pilih video yang anda inginkan dan klik Sisipkan.
  Memasukkan imej stok
 7. Ubah saiz video kepada dimensi yang anda inginkan dan mainkannya untuk memastikan ia berfungsi dengan betul.

Membenamkan Video YouTube ke dalam PowerPoint

Anda boleh membenamkan video daripada YouTube atau mana-mana platform utama lain di internet ke dalam persembahan PowerPoint anda juga. Manfaat kaedah ini ialah anda tidak perlu menyimpan video secara setempat pada PC anda.

Tetapi terdapat beberapa keburukan juga. Jika anda tidak mempunyai akses kepada Internet semasa membuat pembentangan, video anda tidak akan dimainkan. Tambahan pula, YouTube memilih imej muka depan yang akan muncul sebagai pembentangan pada slaid video anda.

Jika anda menyukai estetika atau lebih suka menyesuaikan keseluruhan pembentangan anda, ingat had ini.

 1. Buka pembentangan PowerPoint anda.
 2. Pergi ke slaid yang betul yang anda ingin sisipkan video YouTube anda.
 3. Pilih Sisipkan daripada bar alat menu.
 4. Pilih Video.
  Mengklik butang Video dalam bar alat dalam Microsoft PowerPoint
 5. Klik Video Dalam Talian daripada menu lungsur yang muncul.
  Memilih Video Dalam Talian daripada menu Sisipkan Video Dari dalam Microsoft PowerPoint
 6. Tampalkan URL yang diarahkan ke video YouTube anda pada bar teks kosong yang muncul.
 7. Klik Sisipkan.
  Mengklik butang Sisipkan tetingkap Benam dalam Microsoft PowerPoint
 8. Ubah saiz video YouTube anda dan pastikan ia diletakkan di tempat yang anda mahukan. Anda tidak boleh menukar imej muka depan.
 9. Uji video dalam mod Main. Video itu akan mempunyai tajuk YouTube bersama-sama dengan kekunci jeda dan main kelihatan.
  Mengklik butang Main pada video dalam Microsoft PowerPoint

Ambil perhatian bahawa prosesnya adalah serupa jika anda ingin membenamkan video daripada X atau mana-mana platform dalam talian lain.

Apakah Jenis Video yang Boleh Anda Masukkan ke dalam PowerPoint?

Sebelum membenamkan video PowerPoint, anda harus mengambil perhatian tentang kriteria berikut:

Format Video

Anda akan mendapati membenamkan video MP4 dengan codec H.264 mudah ke dalam PowerPoint. Beberapa format yang menggunakan codec ini ialah .mp4, .m4v dan .mov. Mereka disyorkan kerana mereka menawarkan keserasian dan pemampatan yang baik. Walau bagaimanapun, banyak format video biasa akan berfungsi, beberapa daripadanya termasuk:

 • Filem (.mpeg, .mpg)
 • Video Windows (.wmv, .asf)
 • AVI (.avi)

Saiz Video Maksimum

Secara rasmi, tiada had; namun, video yang lebih kecil lebih mudah disesuaikan dan secara amnya akan menawarkan pengalaman yang lebih lancar. Seboleh-bolehnya, anda mungkin mahu mengekalkannya di bawah 50-100MB untuk main balik dan mudah alih yang mudah. Anda mungkin mengalami masalah ranap sistem, ketinggalan dan saiz fail dengan video besar.

Resolusi Disyorkan

Sebaik-baiknya, anda harus membenamkan video 1080p (1920 x 1080 piksel) ke dalam persembahan PowerPoint anda. Ini menawarkan kualiti yang sangat baik tanpa meningkatkan saiz fail secara berlebihan.

Jika boleh, elakkan peleraian yang lebih tinggi seperti 4K kerana ia mungkin tidak dimainkan dengan lancar pada setiap peranti dan boleh menyebabkan ketegangan dalam prestasi.

Anda boleh menggunakan peleraian yang lebih rendah seperti 720p untuk pembentangan yang lebih kecil, tetapi ini mungkin tidak menawarkan pengalaman tontonan yang terbaik, terutamanya jika anda membuat pembentangan pada skrin yang lebih besar. Tetapi video resolusi rendah akan berfungsi apabila anda perlu membentangkan PowerPoint melalui panggilan Google Meet.

Membenamkan Kejayaan

Membenamkan video dalam pembentangan PowerPoint anda ialah cara terbaik untuk menghidupkannya. Sama ada anda menggunakan video yang telah anda buat atau satu daripada internet, adalah penting untuk mempertimbangkan kebaikan dan keburukan setiap kaedah.

Jika anda tidak mempunyai sambungan Internet, membenamkan video daripada internet atau YouTube akan mengakibatkan pembentangan yang tidak berjaya, kerana video anda tidak akan dimainkan. Untuk mengelakkan sebarang kerumitan, anda dinasihatkan untuk menggunakan kaedah yang paling sesuai dengan keadaan anda.

Soalan Lazim

Adakah saya memerlukan sambungan internet untuk membenamkan video dalam PowerPoint?

Anda tidak memerlukan sambungan internet untuk membenamkan video yang dimuat turun dalam PowerPoint. Walau bagaimanapun, anda memerlukan sambungan internet dan versi web PowerPoint untuk membenamkan video dalam talian.

Apakah yang perlu saya lakukan jika PowerPoint tidak dapat memasukkan video saya?

Jika anda tidak boleh membenamkan video anda ke dalam PowerPoint, mungkin ia tidak ditukar kepada format yang disyorkan. Apabila membenamkan video ke dalam PowerPoint, sebaiknya gunakan fail mp4 yang mempunyai H.264 dikodkan ke dalamnya. Ini ialah keserasian terbaik yang disyorkan untuk PowerPoint dalam Windows dan Mac.

Mengapa video PowerPoint saya tidak dimainkan pada monitor kedua?

Jika anda mengalami masalah ini, anda boleh cuba melumpuhkan salah satu daripada dua pilihan. Anda boleh sama ada Lumpuhkan Pecutan Grafik Perkakasan atau Lumpuhkan pecutan grafik perkakasan Paparan Slaid. Anda boleh menemui kedua-dua pilihan ini dalam tab Paparan di bawah Fail dan pilihan Lanjutan.