Bagaimana untuk membersihkan sendiri pembesar suara telefon Xiaomi anda

50
NextPit Xiaomi 12 USB
© NextPit

Adakah kelantangan pada telefon pintar Xiaomi anda sangat lembut? Mungkin anda perlu menggunakan ciri tersembunyi dalam MIUI untuk membersihkan pembesar suara anda dan mengosongkan sebarang zarah yang mungkin tersekat di dalamnya. Dalam tutorial ringkas ini, saya akan menerangkan cara melakukannya.

Secara konkrit, ciri ini pada asasnya terdiri daripada menjadikan telefon pintar Xiaomi anda memainkan bunyi yang cukup kuat untuk membersihkan apa yang sedang menyumbat pembesar suaranya. Pendek kata, telefon pintar benar-benar membuat pembesar suara meludah.

Pembersihan pembesar suara sepatutnya tersedia pada telefon pintar Xiaomi, Redmi dan Poco. Tetapi sejak kemas kini MIUI 13 terbaharu, saya tidak dapat menemuinya pada Poco F4 GT atau Redmi Note 11 Pro+ 5G saya. Walau bagaimanapun, ciri ini masih kekal pada Xiaomi 12X saya. Bagaimanapun, ia hanyalah versi yang lebih moden sedikit untuk meniup celah-celah dalam kartrij permainan video anda pada zaman dahulu.

Bagaimana untuk “membersihkan” pembesar suara telefon pintar Xiaomi anda

  1. Pergi ke Tetapan.
  2. Pergi ke Tetapan tambahan.
  3. Dayakan butang gelangsar Pembesar Suara Bersih.
xiaomi miui nettoyer haut parleurs

Bolehkah anda percaya penyelesaian ajaib dari Xiaomi ini? / © NextPit

Proses pembersihan mengambil masa 30 saat dan bunyi yang dimainkan seperti bunyi siren amaran. Xiaomi menasihatkan pengguna untuk mengulangi operasi di mana-mana dari 2 hingga 5 kali, bergantung pada betapa kotornya pembesar suara. Secara peribadi, saya tidak begitu percaya dengan keberkesanan pilihan ini tetapi siapa tahu? Mungkin kesan plasebo berbaloi (dan mungkin saya juga salah).

Apakah pendapat anda tentang ciri MIUI ini untuk membersihkan pembesar suara telefon pintar Xiaomi anda? Adakah anda sudah menyemaknya? Adakah ia berfungsi untuk anda?