Bagaimana untuk membetulkan amaran privasi Wi-Fi pada iPhone

57
Wi-Fi-Privasi-Amaran-pada-iPhone

Adakah anda juga bingung dengan mendapat makluman “Awas Privasi”? Amaran Privasi Wi-Fi ialah ciri dalam iOS yang memaklumkan pengguna apabila iPhone mereka menyertai rangkaian Wi-Fi awam yang tidak selamat. Dalam blog ini, saya akan meredakan kebimbangan anda dan menunjukkan cara membetulkan isu Amaran Privasi Wi-Fi pada iPhone yang menjalankan iOS 16.

Apakah amaran privasi Wi-Fi pada iPhone?

Mesej amaran menunjukkan rangkaian dibuka dan orang lain dalam rangkaian yang sama mungkin dapat melihat data pengguna, termasuk kata laluan, e-mel dan maklumat sensitif tambahan. Wi-Fi awam terdedah untuk mendedahkan alamat MAC pengguna kepada rangkaian. Menurut Apple, iPhone menggunakan alamat MAC yang berbeza dengan setiap rangkaian Wi-Fi untuk meningkatkan privasi.

Oleh itu, menerima amaran membayangkan bahawa alamat MAC anda tidak tersembunyi dan rangkaian yang disambungkan mungkin melihat maklumat yang anda hantar melalui rangkaian Wi-Fi. Selain itu, adalah mungkin untuk menjejak tapak web yang anda lawati. Jadi, saya cadangkan menggunakan VPN selamat pada iPhone anda semasa menyertai Wi-Fi awam.

Selain itu, terdapat sebab lain untuk mendapatkan amaran privasi Wi-Fi pada iPhone. Untuk mendapatkan maklumat tambahan, ketik ikon maklumat di sebelah nama sambungan rangkaian anda. Anda mungkin melihat bahawa togol Alamat Wi-Fi Peribadi dinyahaktifkan untuk rangkaian ini atau rangkaian menyekat trafik DNS yang disulitkan. Ia juga mungkin berlaku dengan Wi-Fi rumah anda atau rangkaian Wi-Fi dipercayai yang lain.

Oleh itu, jika anda kecewa dan ingin menyingkirkan amaran privasi pada Wi-Fi, ketahui cara membetulkannya pada iPhone anda yang menjalankan iOS 16.

3 Cara untuk membetulkan isu amaran privasi Wi-Fi pada iPhone

Anda boleh membetulkan Amaran Privasi pada Wi-Fi dengan cepat dalam tiga langkah mudah:

1. Dayakan alamat Wi-Fi peribadi pada iPhone

 1. Lancarkan apl Tetapan pada iPhone anda → ketik Wi-Fi.
 2. Pilih ikon maklumat di sebelah nama Wi-Fi anda.
 3. Sekarang togol pada Alamat Wi-Fi Peribadi dan Hadkan Penjejakan Alamat IP.

  Tukar Tetapan iPhone o betulkan isu amaran privasi Wi-Fi

Kini, apabila menyambung ke rangkaian Wi-Fi, iPhone anda akan mendapat alamat MAC yang unik.

2. Lupakan dan sertai semula ke Wi-Fi pada iPhone

 1. Pergi ke Tetapan → Wi-Fi.
 2. Ketik ikon maklumat Wi-Fi anda.
 3. Pilih Lupakan Rangkaian Ini.

  Lupakan rangkaian Wifi

 4. Pilih Lupa untuk mengesahkan → ketik nama Wi-Fi anda sekali lagi untuk menyertai semula rangkaian.
 5. Masukkan kata laluan → ketik Sertai.

  Sertai semula rangkaian Wifi

Jika anda terlupa kata laluan, berikut ialah panduan kami untuk mencari kata laluan Wi-Fi pada iPhone anda.

3. Pastikan Penghala mempunyai sambungan yang selamat

Apple telah mematuhi tetapan penghala Wi-Fi standard untuk menyediakan sambungan rangkaian rumah anda. Selepas menetapkan semuanya, putuskan sambungan daripada rangkaian anda pada iPhone anda dan kemudian sambung semula.

Jangan kompromi keselamatan anda!

Menemui amaran privasi Wi-Fi pada iPhone anda boleh menjadi pengalaman yang membimbangkan, tetapi berita baiknya ialah anda boleh membetulkannya dengan cepat. Selain itu, anda harus melumpuhkan auto-sertai untuk rangkaian Wi-Fi awam dan menggunakan VPN untuk menyulitkan trafik internet anda. Walaupun ciri ini melindungi iPhone anda daripada kemungkinan pelanggaran privasi apabila menyambung ke rangkaian Wi-Fi awam.

Terokai lagi…

 • 9 Cara untuk meningkatkan isyarat Wi-Fi pada iPhone dan iPad
 • Wi-Fi tidak berfungsi pada iPhone? 10 Cara untuk memperbaikinya!
 • Penghala WiFi Terbaik