Bagaimana untuk membetulkan iPhone Auto-Lock tidak berfungsi dalam iOS 16

51
Bagaimana untuk membetulkan iPhone Auto-Lock tidak berfungsi dalam iOS 16

iPhone tidak pernah berhenti memukau dengan ciri uniknya, membolehkan pengguna memaksimumkan kecekapan peranti mereka. Satu ciri iOS sedemikian ialah Auto-Kunci. Ciri ini direka bentuk untuk mengunci paparan iPhone secara automatik selepas tempoh pratetap. Selain daripada menjimatkan bateri telefon, ia adalah cara terbaik untuk meningkatkan keselamatan keseluruhan.

Walau bagaimanapun, jika ciri Auto-Kunci iPhone anda gagal bertindak balas, ia boleh mengecewakan. Untuk memudahkan anda, dalam artikel ini, saya akan membawa anda melalui 8 penyelesaian untuk membetulkan Auto-Kunci tidak berfungsi pada iPhone dalam iOS 16.

1. Pastikan Auto-Lock didayakan

Seperti setiap ciri lain pada iPhone, Auto-Lock juga terdedah kepada pepijat dan gangguan. Walau bagaimanapun, sebelum meneruskan dengan pembetulan lanjutan, anda mesti memastikan ciri Auto-Kunci disediakan dengan betul pada iPhone anda.

 1. Lancarkan apl Tetapan.
 2. Navigasi ke pilihan Paparan & Kecerahan.
 3. Akses Auto-Kunci dan pilih rangka masa.
 4. Selepas melaraskan bingkai masa, ketik Kembali untuk menyelesaikan proses.

  Akses paparan & kecerahan, kunci automatik, tetapkan tempoh dalam tetapan

2. Lumpuhkan Mod Kuasa Rendah

Walaupun Mod Kuasa Rendah bermanfaat dalam pelbagai cara untuk iPhone anda, ia kadangkala boleh menyebabkan masalah. Oleh itu, jika anda menggunakan Mod Kuasa Rendah setiap hari, cuba lumpuhkannya, kerana ia mungkin mengganggu ciri Auto-Kunci.

 1. Pergi ke apl Tetapan.
 2. Pilih Bateri.
 3. Togol matikan Mod Kuasa Rendah.

  Akses bateri, matikan mod kuasa rendah dalam tetapan

3. Matikan AssistiveTouch

Tidak dapat dinafikan fakta bahawa AssistiveTouch pada iPhone adalah rahmat yang murni. Walau bagaimanapun, beberapa ciri Kebolehcapaian boleh mengacaukan prestasi biasa dan menyebabkan Auto-Kunci pincang fungsi pada iPhone anda.

Oleh itu, cuba lumpuhkan AssistiveTouch untuk mengembalikan ciri Auto-Kunci kepada normal.

 1. Pergi ke apl Tetapan pada iPhone anda → Pilih Kebolehcapaian.
 2. Pilih pilihan Sentuhan di bawah bahagian FIZIKAL DAN MOTOR.

  Kebolehaksesan akses, sentuh dalam tetapan

 3. Sekarang, navigasi ke AssistiveTouch → Togol off AssistiveTouch.

  Buka AssistiveTouch, matikan assistivetouch dalam tetapan

4. Dayakan semula Kod Laluan pada iPhone anda

Apabila menetapkan semula Kod Laluan iPhone, gangguan yang mengganggu ciri Auto-Kunci boleh dibetulkan pada masa-masa tertentu. Ikuti langkah-langkah yang digariskan di bawah kerana perkara yang sama boleh berfungsi untuk anda.

 1. Buka Tetapan → ID Wajah & Kod Laluan.
 2. Masukkan Kod Laluan peranti anda apabila digesa.
 3. Pilih pilihan Matikan Kod Laluan.

  Akses ID muka dan Kod Laluan, masukkan kod laluan peranti, pilih matikan kod laluan dalam apl tetapan

 4. Tekan Matikan untuk meneruskan.
 5. Sekarang, masukkan kata laluan ID Apple anda untuk memuktamadkan perubahan → ketik Matikan.

  Ketik matikan, masukkan kata laluan ID epal anda, ketik matikan dalam tetapan

 6. Dalam keadaan ini, anda mesti memasukkan Kod Laluan peranti anda sekali lagi dan tunggu sehingga perubahan berlaku.
 7. Setelah anda berjaya melumpuhkan Kod Laluan peranti anda, mulakan semula iPhone anda.
 8. Kemudian, hanya pergi ke Tetapan → ID Wajah & Kod Laluan → Hidupkan Kod Laluan untuk mengembalikan pilihan sebelumnya.

  Pilih pilihan Hidupkan Kod Laluan dalam tetapan

5. Semak dan kemas kini perisian

Jika semua penyelesaian yang dinyatakan di atas gagal untuk membetulkan masalah anda, terdapat kemungkinan besar perisian peranti itu mungkin ketinggalan zaman. Oleh itu, adalah bijak untuk menyemak kemas kini biasa dan memasang yang sama.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian.
 2. Ketik Muat turun dan pasang jika sebarang kemas kini tersedia.

  Pergi ke Tetapan, Umum, Kemas Kini Perisian, muat turun dan pasang

Apabila anda akhirnya mengemas kini peranti anda, semua pepijat dan ralat berkemungkinan besar akan dipulihkan dengan sendirinya. Dengan setiap kemas kini perisian, Apple mengeluarkan pembetulan untuk setiap gangguan yang mungkin berlaku pada peranti anda, jadi anda amat disyorkan agar anda kerap melakukan kemas kini sistem.

6. But semula keras iPhone anda

Jika masalah berterusan, anda boleh memilih untuk melakukan but semula keras pada iPhone anda.

Ini ialah pendekatan yang mudah dan terus kepada setiap gangguan dan ralat yang mungkin terjejas oleh peranti anda, walaupun Auto-Kunci berhenti berfungsi pada peranti anda. Mengikuti prosedur ini sepatutnya menjadikan iPhone anda berjalan lebih baik daripada sebelumnya.

7. Tetapkan semula iPhone anda

Akhir sekali, anda hanya boleh menetapkan semula iPhone anda dan mulakan dari awal. Tidak kira tahap kegagalan sistem yang anda hadapi, tetapan semula kilang boleh membantu anda memulakan semula. Walau bagaimanapun, sebelum meneruskan langkah ini, anda mesti memastikan bahawa keseluruhan data anda disandarkan supaya anda tidak kehilangan fail penting anda dalam proses.

8. Hubungi Sokongan Apple

Jika anda telah mencuba semua penyelesaian yang saya senaraikan di atas dan fungsi Auto-Kunci iPhone anda masih tidak berfungsi, anda mungkin perlu menghubungi Sokongan Apple. Mereka boleh membantu anda mendiagnosis dan membetulkan isu tersebut.

Soalan Lazim

Bolehkah apl pihak ketiga menyebabkan Auto-Lock iPhone saya tidak berfungsi?

Ya, sesetengah apl pihak ketiga boleh mengganggu ciri Auto-Kunci iPhone anda. Cuba nyahpasang mana-mana apl yang dipasang baru-baru ini untuk melihat sama ada ia menyelesaikan isu tersebut.

Adakah dengan mematikan ciri Auto-Kunci iPhone saya akan menjejaskan hayat bateri?

Soalan ini boleh dipertikaikan. Jika anda menetapkan Auto-Kunci untuk dihidupkan selepas tempoh yang lama, skrin anda akan kekal aktif dan akibatnya, bateri anda akan habis.

Bolehkah pelindung skrin yang rosak menjejaskan ciri Auto-Kunci iPhone saya?

Ya, pelindung skrin yang rosak atau kotor boleh mengganggu penderia skrin iPhone anda dan menyebabkan ciri Auto-Kunci anda tidak berfungsi. Menggantikan atau mengalih keluar sepenuhnya pelindung skrin yang rosak boleh menyelesaikan isu ini.

Buka Kunci Auto-Kunci!

Kesimpulannya, jika iPhone anda tidak terkunci secara automatik selepas tidak aktif, penyelesaian yang dinyatakan di atas harus membetulkan masalah ini. Ingat, mengekalkan privasi iPhone anda adalah penting, jadi penting untuk memastikan ciri Auto-Kunci anda berfungsi dengan betul.

Terima kasih kerana membaca, dan jangan teragak-agak untuk meninggalkan fikiran anda dalam komen di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • 22 tetapan iPhone yang anda patut tukar sekarang!
 • Bagaimana untuk mengunci aplikasi pada iPhone
 • Bagaimana untuk menetapkan semula kod laluan iPhone tanpa kehilangan data

Profil Pengarang

Yash

laman web

Yash ialah individu yang didorong dengan minat terhadap teknologi dan kesannya terhadap dunia kita. Matlamatnya adalah untuk mendidik dan memaklumkan kepada orang lain tentang kemajuan terkini dalam teknologi dan bagaimana mereka boleh memberi manfaat kepada masyarakat. Selaras dengan itu, dia sangat menikmati anime dan Marvel Cinematic Universe, jika tidak menulis.

Profil Pengarang

Jibin

Jibin Joseph ialah Editor Kandungan di iGeeksBlog dan mempunyai perhatian yang sangat baik terhadap perincian. Dia seorang pembaca yang rakus, dengan minat yang terdiri daripada falsafah dan sejarah kepada geopolitik dan teknologi. Apabila tidak membaca atau membetulkan tatabahasa, anda akan mendapati dia terlibat dalam perbincangan tentang bola sepak. Anda boleh mengikutinya di Twitter dan Instagram di @4ibin.