Bagaimana untuk membetulkan isu “SOS Sahaja” pada iPhone

76
cara-membetulkan-isu-SOS-sahaja-pada-iPhone

Bayangkan satu hari apabila kita tidak boleh menggunakan kebanyakan fungsi asas iPhone kita, seperti membuat panggilan atau melayari internet. Tidak, saya tidak bercakap tentang sebarang kiamat. Ini adalah sesuatu yang boleh berlaku sekarang dengan isu SOS Only pada iOS 16.

Ini adalah masalah yang dihadapi oleh ramai pengguna. Jadi, dalam artikel ini, saya akan membantu anda memahami cara membetulkan isu SOS Only pada iPhone anda dan cara anda boleh mengalih keluar amaran daripada bar status iPhone anda.

Apakah maksud “SOS Sahaja” pada iPhone?

Sudah menjadi naluri manusia untuk mempersoalkan sesuatu yang tidak pernah anda temui. Apabila iPhone anda menunjukkan SOS Sahaja, anda tidak akan dapat membuat panggilan biasa, SMS atau data selular – menyekat semua perkhidmatan rangkaian anda. SOS Sahaja muncul di sudut kanan atas pusat kawalan dalam iOS 16 dan sudut kiri atas dalam versi sebelumnya.

Anda masih boleh menggunakan SOS Kecemasan untuk menghubungi pihak berkuasa yang berkenaan. Walau bagaimanapun, setakat penerbitan, perkhidmatan ini hanya tersedia di Amerika Syarikat, Eropah, Kanada dan Australia.

Ini ialah sebab utama mengapa iPhone anda memaparkan ralat SOS Only:

 • Anda berada di luar kawasan liputan pembawa
 • Anda mempunyai penerimaan rangkaian yang teruk
 • Anda menggunakan peranti lama
 • Anda tidak mempunyai pelan selular yang aktif

Selain itu, kami mempunyai panduan khusus untuk isu tiada perkhidmatan pada iPhone jika anda menghadapinya dan bukannya SOS Only pada iOS 16.

10 Cara untuk membetulkan isu “SOS Sahaja” pada iPhone

Sekarang setelah anda mengetahui maksud SOS pada iPhone dan sebabnya, mari kita lihat cara untuk menyingkirkan SOS Only pada iPhone.

1. Dayakan perayauan pada iPhone

Semasa bersiap untuk mengembara ke luar bandar, negeri, atau malah antarabangsa, hidupkan perayauan pada iPhone anda.

 1. Lancarkan apl Tetapan → pergi ke Cellular/Mobile Data.
 2. Ketik Pilihan Celluar/Data Mudah Alih → togol pada Perayauan Data.

  Dayakan perayauan pada iPhone

Dengan ini, pembekal rangkaian boleh menyediakan sambungan dan membantu anda mematikan SOS Sahaja pada iPhone anda. Walau bagaimanapun, sesetengah pembekal perkhidmatan selular mungkin mengenakan bayaran tambahan kepada anda untuk perayauan.

2. Kemas kini tetapan pembawa pada iPhone

Pembawa menyediakan kemas kini untuk meningkatkan ketersambungan selular dan prestasi rangkaian keseluruhan. Walaupun ini biasanya berlaku secara automatik, anda masih boleh menyemak dan mengemas kini tetapan pembawa pada iPhone anda. Biasanya, isu ini boleh mengembalikan 5G pada iPhone.

3. Hidupkan/matikan Data Selular

Jika kad SIM dimasukkan ke dalam iPhone anda dan tiada perkhidmatan selular tersedia, mungkin terdapat isu bodoh dengan peranti anda. Anda boleh cuba mematikan Data Selular dan hidupkannya semula untuk melihat sama ada isu itu masih berlaku. Berikut adalah langkah-langkahnya:

Panggil Pusat Kawalan dan ketik ikon Data Selular. Tunggu beberapa saat, dan ketik padanya sekali lagi.

Selain itu, anda juga boleh melakukan perkara berikut:

 1. Buka Tetapan.
 2. Ketik Cellular/Mobile Data → togol off Cellular/Mobile Data.
 3. Tunggu beberapa saat, dan kemudian Togol hidupkan.

  Hidupkan atau matikan Data Selular

4. Tukar kepada 4G atau LTE

Menikmati 5G pada iPhone? Mungkin itulah sebabnya iPhone baharu anda mengatakan tiada perkhidmatan selepas pengaktifan. 5G adalah agak baharu, dan syarikat selular sedang mengoptimumkan infrastruktur mereka; oleh itu, kekal dalam mod 4G atau Auto masih merupakan pilihan yang lebih baik sehingga 5G tersedia secara meluas.

5. Hidupkan/matikan Mod Pesawat

Kaedah ini membolehkan anda memulakan semula sambungan wayarles anda dengan cepat selain daripada Bluetooth. Ini boleh membantu anda mematikan SOS Sahaja pada iPhone anda.

 • Buka Pusat Kawalan → ketik ikon Pesawat.
  Selepas beberapa lama, matikan ia dan lihat sama ada isu itu masih wujud.
 • Sebagai alternatif, anda juga boleh melakukan perkara yang sama dengan pergi ke Tetapan → Mod Pesawat.

  Muat semula rangkaian selular menggunakan mod Pesawat

6. Lumpuhkan atau dayakan Pilihan Rangkaian automatik

Tetapan ini membantu SIM anda menyambung ke rangkaian yang betul. Walau bagaimanapun, ia mungkin tidak menemui yang betul serta-merta.

Untuk menyelesaikannya, anda boleh mematikan dan menghidupkan Pemilihan Rangkaian Automatik pada iPhone anda, yang akan mewujudkan semula sambungan dan membetulkan isu SOS Sahaja.

 1. Buka Tetapan → pilih Cellular/Mobile Data.
 2. Pilih Pilihan Rangkaian → matikan Automatik.

  Lumpuhkan dan dayakan Pilihan Rangkaian automatik

 3. Tunggu beberapa saat dan hidupkan ia.

7. Masukkan semula kad SIM

Walaupun jarang, sambungan rangkaian juga boleh disebabkan oleh kad SIM fizikal. Dalam kes sedemikian, anda boleh mengeluarkan SIM, memasukkannya semula ke dalam dan melihat sama ada itu membantu. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan eSIM pada iPhone anda, jangan tetapkannya semula melainkan pembawa anda menasihatinya.

8. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

Memandangkan tiada satu pun kaedah membantu anda mematikan SOS Only pada iPhone anda, mari padamkan semua sambungan yang telah dibuatnya.

Melakukan langkah berikut akan memadam sepenuhnya semua data yang disimpan yang berkaitan dengan peranti Bluetooth yang disambungkan, kata laluan Wi-Fi, konfigurasi VPN dan semua tetapan rangkaian lain, termasuk SOS Sahaja (mudah-mudahan).

 1. Buka Tetapan → ketik Umum.
 2. Tatal ke bawah dan pilih Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.

  Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

 3. Pilih Tetapkan Semula → pilih Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.
 4. Masukkan kod laluan.
 5. Sekarang, pilih Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian.

  Pilih Tetapkan Semula, pilih Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian dan Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

9. Jika anda menggunakan rangkaian 3G

Dengan ketibaan 5G dan penambahbaikan dalam rangkaian 4G, banyak penyedia perkhidmatan selular telah mula menutup perkhidmatan mudah alih 3G mereka dan menggunakan sumber tersebut di tempat lain. Oleh itu, peranti berikut mungkin melihat SOS Sahaja:

 • iPhone 5s, iPhone 5c atau lebih awal
 • iPad 2 Wi-Fi + Selular atau lebih awal

Jika anda memiliki iPhone 6 atau iPad (generasi ke-3) atau lebih baharu dan belum mengemas kini, sudah tiba masanya untuk mengemas kini peranti anda.

10. Pembetulan biasa lain

Memandangkan kita telah sampai ke sini, izinkan saya memberikan nasihat percuma kepada anda, “Jangan pernah berputus asa walaupun fikiran anda menyuruh anda. Kerana ia belum mengalami rasa kemenangan.” Jika anda tidak boleh menyingkirkan SOS Sahaja pada iPhone, berikut ialah beberapa pilihan pilihan terakhir:

 • Kemas kini iPhone: Dengan setiap versi iOS baharu, Apple memastikan untuk menyelesaikan semua pepijat dan mengoptimumkan OS. Jadi jika anda melihat SOS Only pada bar status anda, bagaimana pula dengan mengemas kini iPhone atau iPad anda?

 • Mulakan semula iPhone: Semua orang berhak untuk memulakan semula, malah iPhone anda. Jadi mulakan semula iPhone anda, dan jika ia tersekat, anda juga boleh cuba Paksa mulakan semula iPhone anda.

 • Tetapkan Semula iPhone: Walaupun ini boleh dianggap sebagai salah satu pilihan pilihan terakhir, anda juga boleh cuba menetapkan semula iPhone anda dan melihat sama ada isu itu telah dibetulkan.

 • Hubungi Sokongan Apple: Memandangkan tiada satu pun isu berfungsi untuk anda, satu-satunya pilihan ialah melawati Sokongan Apple dan lihat jika anda boleh membantu menyingkirkan SOS hanya pada iPhone.

Hubungi pembawa

Memandangkan tiada satu pun isu ini membantu, pilihan terakhir ialah menghubungi pembekal pembawa dan meminta bantuan. Mereka boleh membantu anda dengan menggantikan SIM semasa anda atau langkah lain.

Selesaikan isu SOS Sahaja pada iPhone!

Hidup tanpa perkhidmatan selular adalah mimpi ngeri yang saya harap tidak akan menjadi kenyataan. Dengan panduan ini, saya berharap saya dapat membantu anda cara mematikan SOS hanya pada iPhone anda. Walau bagaimanapun, jika anda masih mempunyai sebarang cadangan atau pertanyaan, beritahu saya dalam ulasan.

Bacaan yang lebih menarik untuk anda:

 • Betulkan isu volum panggilan rendah pada iPhone
 • iPhone tidak menerima teks daripada Android? 10 Cara untuk memperbaikinya!
 • Panggilan gagal pada iPhone? 10 Cara untuk menyelesaikan masalah