Bagaimana Untuk Membetulkan Ralat “Tidak Dapat Menyambung ke Rangkaian Steam”

80

Steam ialah aplikasi permainan paling popular dengan mudah di planet ini. Oleh itu, beberapa perkara melanda lebih teruk daripada ralat “tidak dapat menyambung ke rangkaian Steam” apabila anda mempunyai beberapa jam masa lapang. Steam mempunyai dasar jahat yang memerlukan sambungan internet untuk pengguna bermain permainan.

Bagaimana Untuk Membetulkan Ralat

Oleh itu, melainkan anda mempunyai beberapa permainan luar talian pemain tunggal pada komputer anda, anda perlu menyambung ke rangkaian pelayan Steam untuk memainkan tajuk kegemaran anda. Lihat beberapa pembetulan yang boleh anda cuba apabila menghadapi isu ini.

Semak Status Pelayan

Salah satu sebab paling biasa anda mungkin mendapat ralat “tidak dapat menyambung ke rangkaian stim” ialah masalah pelayan. Sebelum meneliti senarai kemungkinan pembetulan, tentukan sama ada masalah itu sudah selesai.

Semak laman web Status Steam dan ketahui sama ada semuanya berfungsi dengan baik. Jika anda melihat pelayan terputus, mungkin tiada masalah dengan sambungan anda. Walau bagaimanapun, jika status pelayan Steam berada dalam keadaan yang sangat baik, anda boleh mula melaksanakan beberapa pembetulan.

Mulakan semula Sambungan

Ralat sambungan rangkaian boleh muncul selepas kemas kini yang tidak lengkap atau tidak serasi. Ia juga boleh muncul apabila menyambung semula ke Internet selepas isu modem atau bekalan elektrik terputus. Tetapi kadangkala, anda mungkin perlu memaksa mesin anda menyambung semula ke rangkaian Steam secara manual.

 1. Lancarkan Steam.
 2. Pilih pilihan “Pergi Dalam Talian”.
 3. Navigasi ke “Sambung ke Internet.”
 4. Pilih “Mulakan Semula Steam.”

Sebagai alternatif, anda mungkin mahu melancarkan Steam dalam “Mod Luar Talian.” Ini akan membolehkan anda memuatkan antara muka dan menukar tetapan sambungan atau rangkaian sebelum pergi ke dalam talian.

Mulakan semula PC atau Peranti Mudah Alih

Ia mungkin kelihatan seperti langkah antik dari zaman ralat skrin biru Windows 98/XP, tetapi mula semula PC atau peranti mudah alih boleh membetulkan banyak isu, termasuk ralat sambungan. Ia tidak berbeza apabila melancarkan Steam atau mana-mana aplikasi lain.

But semula peranti anda, biarkan apl dan perkhidmatan latar belakang anda dimuatkan, dan kemudian cuba log masuk ke akaun Steam anda sekali lagi. Ia mungkin membetulkan aplikasi beku atau beberapa isu pemandu yang menyebabkan ralat “tidak dapat menyambung ke rangkaian Steam”.

Semak Apl Latar Belakang Anda

Steam mempunyai aplikasi rumit dengan banyak dasar pelik dan ketidakserasian dengan perisian pihak ketiga. Ia mungkin mengejutkan anda bahawa ia tidak akan sentiasa berfungsi dengan perisian anti-malware dan antivirus yang berjalan di latar belakang.

Memang, ini tidak sepatutnya berlaku apabila menggunakan perisian bereputasi. Tetapi anda tidak selalu tahu apa ketidakserasian yang boleh disebabkan oleh kemas kini dan pemacu baharu.

Oleh itu, anda mungkin mahu melumpuhkan beberapa aplikasi latar belakang sebelum log masuk ke akaun Steam anda. Berikut ialah beberapa jenis apl yang boleh anda lumpuhkan:

 • VPN
 • Tembok api
 • Antivirus
 • Antimalware
 • Antispyware
 • Apl peer-to-peer
 • Apl Torrent

Sememangnya, anda boleh menguji aplikasi yang berbeza. Tetapi jika Steam tidak dimuatkan kerana tembok api atau antivirus, anda harus mencari perisian yang tidak akan mengganggu perkhidmatan permainan kegemaran anda. Ia tidak berbaloi menggunakan Steam dengan mengorbankan keselamatan dalam talian anda.

Kemas kini Pelanggan

Biasanya, Steam memuat turun dan memasang kemas kini secara automatik. Apl itu juga harus memberitahu pengguna untuk memulakan semula klien selepas memasang kemas kini baharu. Tetapi kadangkala, anda boleh terlepas kemas kini, atau sesuatu boleh berlaku semasanya, menyebabkan masalah sambungan.

Dalam kes itu, anda boleh melakukan kemas kini manual.

 1. Lancarkan Steam.
 2. Klik butang “Stim” pada bar alat.
 3. Pilih pilihan “Semak Kemas Kini Pelanggan Steam”.
 4. Pasang kemas kini jika apl menemuinya.
 5. Mulakan semula Steam untuk melihat sama ada anda mendapat ralat sambungan yang sama.

Tukar Antara Ethernet dan Wayarles

Jika sambungan internet anda perlahan, anda mungkin tidak dapat menyambung ke rangkaian pelayan Steam dengan sambungan wayarles. Ia mungkin berlaku walaupun anda boleh menyemak imbas internet dan mengakses tapak web atau melancarkan aplikasi dalam talian lain.

Cuba gunakan sambungan Ethernet anda sebaliknya. Jika anda menghadapi masalah semasa menggunakan sambungan Ethernet, kabel atau papan induk anda mungkin mengalami masalah. Log masuk ke Steam menggunakan Wi-Fi anda sebaliknya.

Jalankan Ia dalam Mod Pentadbir

Hanya kerana anda menggunakan akaun log masuk dengan keistimewaan yang lengkap tidak bermakna semua apl anda akan berjalan dengan sempurna. Kadangkala anda masih perlu memulakan apl seperti pentadbir komputer. Dan ia jauh lebih mudah daripada yang anda fikirkan.

 1. Klik kanan pintasan Steam.
 2. Pilih “Jalankan sebagai pentadbir.”
 3. Sahkan dengan mengklik “Ok.”

Jika ini tidak membetulkan ralat rangkaian anda, terdapat lebih banyak penyelesaian yang boleh anda uji.

Kemas kini Pemacu Rangkaian

Tidak seperti pemacu GPU, pemacu rangkaian tidak sentiasa dikemas kini secara automatik. Sesetengah orang mungkin menggunakan versi pemacu rangkaian yang sama yang mereka pasang bersama sistem pengendalian mereka. Jadi tidak rugi untuk menyemak sama ada pemandu anda dikemas kini.

 1. Taip “msinfo32” dalam bar carian Windows dan tekan “Enter.”
 2. Tatal ke bawah dalam anak tetingkap kanan tetingkap sehingga anda melihat baris “Produk Papan Asas”.
 3. Cari model papan induk dalam talian.
 4. Pergi ke tapak web pengilang dan muat turun pemacu rangkaian terkini.
 5. Pasang pemacu dan but semula komputer anda.
 6. Cuba log masuk ke akaun Steam anda sekali lagi.

Tukar Protokol

Pelancar Steam menggunakan protokol UDP untuk menyambung ke rangkaian Steam. Tetapi isu protokol juga boleh menyebabkan ralat kegagalan sambungan. Untuk menyelesaikan masalah ini, cuma tukar protokol.

 1. Klik kanan ikon pelancar Steam.
 2. Pergi ke “Properties.”
 3. Cari medan “Sasaran”.
 4. Pergi ke penghujung laluan dan taip “-tcp”.
 5. Gunakan konfigurasi baharu dan mulakan semula apl.

Walaupun sambungan TCP boleh menyebabkan ketinggalan, ia harus menyelesaikan ralat sambungan yang disebabkan oleh protokol.

Tetapkan Semula IP Anda

Banyak pembolehubah boleh menyebabkan ralat “tidak dapat menyambung ke rangkaian Steam”, termasuk isu berkaitan IP. Memperbaharui alamat IP boleh membantu anda menyambung semula ke rangkaian dan menikmati permainan kegemaran anda.

Nasib baik, anda boleh melakukan ini dengan cepat dengan menaip beberapa arahan dalam Prompt Perintah.

 1. Taip “Command Prompt” dalam bar carian Windows.
 2. Klik kanan apl dan jalankannya dengan keistimewaan pentadbir.
 3. Taip arahan “ipconfig /flushdns” dan tekan “Enter.”
 4. Masukkan arahan “ipconfig /registerdns” selepas mengepam DNS.
 5. Taip arahan “ipconfig /renew” dan tekan “Enter.”

Walaupun menetapkan semula IP adalah proses yang rumit, pengguna boleh melakukannya dengan tiga arahan mudah dan sedikit kesabaran. Walau bagaimanapun, menggunakan ketiga-tiga arahan dalam susunan yang disenaraikan adalah penting. Anda akan membersihkan sistem alamat IP lama yang boleh menjejaskan sambungan anda.

Ambil perhatian bahawa Steam mungkin meminta anda membenarkan peranti itu sekali lagi, jadi perhatikan kod pengesahan pada telefon atau peti masuk anda.

Semak Ketersediaan Port

Steam mempunyai a senarai pelabuhan ia perlu digunakan untuk anda mengakses rangkaian pelayannya. Anda patut menyemak status port apabila anda tidak dapat menyambung menggunakan pelancar desktop.

 1. Taip “cmd” dalam bar carian Windows.
 2. Buka Prompt Perintah sebagai pentadbir.
 3. Taip “netstat -ab” dan tekan “Enter.”

Perintah akan menyenaraikan semua port terbuka yang digunakan oleh aplikasi dan perkhidmatan pada mesin anda. Cari medan yang menyenaraikan aplikasi Steam. Anda mahu melihat teg “MENDENGAR” di bawah lajur “Negeri”. Port yang tidak mempunyai teg itu boleh ditutup dan mengganggu sambungan anda.

Tetapkan semula Tindanan TCP/IP

Satu lagi penyelesaian biasa untuk banyak kegagalan sambungan atau masalah sambungan terhad ialah menetapkan semula tindanan TCP/IP. Anda boleh melakukan ini dari Prompt Perintah. Ikuti langkah di bawah untuk bermula.

 1. Taip “cmd” dalam bar carian.
 2. Klik kanan dan mulakan terminal sebagai pentadbir.
 3. Taip arahan berikut (tanpa petikan) mengikut urutan dan tekan “Enter” selepas setiap baris:
  “netsh int tcp set heuristik dilumpuhkan netsh int”

  “antara muka netsh tcp set global autotuninglevel=disabled”

  “antara muka netsh tcp set global rss=enabled”
 4. Sahkan tetapan telah dilumpuhkan dengan menjalankan arahan ini: “netsh int tcp show global”.
 5. Mulakan semula komputer anda dan cuba Steam sekali lagi.

Pasang semula Apl

Memasang semula Steam mungkin kelihatan seperti seretan. Tetapi apabila semuanya gagal, ia boleh menjadi satu-satunya penyelesaian yang tinggal. Kesulitan terbesar ialah memasang semula apl akan memadamkan semua permainan. Bagi sesetengah pengguna, ini mungkin bermakna ratusan gigabait yang memerlukan muat turun, kehilangan tangkapan skrin, dsb.

Oleh sebab itu, ramai orang lebih suka penyelesaian biasa. Mereka menyalin folder “Stemapps” ke lokasi baharu dan kemudian mengalih keluar apl itu. Selepas pemasangan baharu, folder “Stemapps” boleh disalin ke folder baharu untuk mengakses semua permainan dengan segera.

Walau bagaimanapun, permainan juga boleh mempunyai fail yang rosak, yang boleh menyebabkan anda tidak boleh menyambung. Oleh itu, penyelesaian yang munasabah ialah melakukan pemasangan semula yang bersih dengan memadam semua fail permainan, kuki, simpanan dan semua data berkaitan Steam yang lain. Ini satu-satunya cara untuk memastikan apl itu sendiri tidak bertanggungjawab atas kegagalan sambungan.

Jangan Lupa Rehat Dari Permainan

Tiada siapa yang suka melihat “tidak dapat menyambung ke rangkaian Steam” apabila mereka berada dalam mood untuk bermain permainan. Tetapi itu tidak bermakna anda harus lupa untuk merehatkan mata anda sekali-sekala. Eksperimen dengan sumber hiburan dan permainan lain secara bertanggungjawab.

Dengan itu, ralat sambungan Steam ini mungkin mempunyai banyak pembetulan. Ia datang untuk mengasingkan punca utama. Kebanyakan pengguna melakukannya secara percubaan dan kesilapan. Tetapi kelajuan internet yang perlahan, kemas kini yang buruk dan apl latar belakang yang tidak serasi sering menjadi sebab utama anda tidak boleh menyambung ke Steam.

Dengan itu, apakah pembetulan yang biasanya berkesan untuk anda? Beritahu kami kekerapan anda mendapat ralat ini dan perkara yang anda gunakan untuk membetulkannya. Jangan ragu untuk berkongsi petua tambahan di bahagian komen di bawah.