Bagaimana untuk membetulkan skrin hijau iPhone isu kematian

20
Bagaimana untuk membetulkan skrin hijau iPhone isu kematian

IPhone boleh tersangkut pada skrin hijau disebabkan isu perkakasan atau perisian tertentu, dan keterukan boleh berkisar daripada lampu hijau yang berkelip halus dan garisan kepada skrin lengkap yang direndam dalam rona hijau. Dalam kebanyakan kes, masalah ini timbul kerana peranti bergelut untuk mengenali paparan dengan betul. Tanpa mengira punca asas, panduan ini akan membimbing anda melalui pelbagai penyelesaian untuk membetulkan isu kematian skrin hijau iPhone.

 1. Mulakan semula iPhone anda
 2. Paksa mulakan semula iPhone anda
 3. Laraskan tetapan paparan iPhone anda
 4. Kemas kini iOS anda
 5. Nyahpasang apl yang dipasang baru-baru ini
 6. Tetapkan Semula Semua Tetapan
 7. Pulihkan iPhone daripada sandaran
 8. Periksa kerosakan fizikal atau air

1. Mulakan semula iPhone anda

Memulakan semula iPhone anda ialah langkah penyelesaian masalah yang mudah tetapi berkesan yang boleh menyelesaikan banyak gangguan biasa. Ia selalunya merupakan tindakan pertama yang perlu anda ambil apabila menghadapi masalah dengan peranti anda.

2. Paksa mulakan semula iPhone anda

IPhone yang tersekat pada skrin hijau selalunya hanya gangguan sementara. Nasib baik, but semula pantas selalunya cukup untuk membetulkan kebanyakan pepijat, termasuk skrin iPhone yang bertukar menjadi hijau. Semak panduan kami untuk memulakan semula iPhone anda bergantung pada model iPhone anda.

3. Laraskan tetapan paparan iPhone anda

Memandangkan tetapan paparan yang tidak betul mencetuskan skrin hijau, melaraskannya boleh membantu menyelesaikan isu skrin hijau pada iPhone anda:

 • Laraskan tahap Kecerahan: Pergi ke Tetapan → Paparan & Kecerahan. Seret peluncur ke kecerahan ideal yang menghilangkan warna.

  Laraskan tahap Kecerahan pada iPhone

 • Hidupkan True Tone: Apabila didayakan, True Tone menyesuaikan warna dan keamatan skrin iPhone anda untuk dipadankan dengan pencahayaan ambien, memastikan kecerahan dan ton kekal konsisten. Hidupkannya dengan pergi ke Tetapan → Paparan & Kecerahan. Togol Nada Sejati.

  Pergi ke Paparan dan Kecerahan dan togol pada Ture Tone

 • Dayakan Kecerahan Auto: Anda boleh melaraskan kecerahan iPhone anda secara automatik berdasarkan keadaan pencahayaan semasa. Pergi ke Tetapan → Kebolehcapaian → Paparan & Saiz Teks. Hidupkan Kecerahan Auto.

  Dayakan Auto-Kecerahan pada iPhone

4. Kemas kini iOS anda

Masalah skrin hijau pada iPhone anda mungkin disebabkan oleh versi iOS yang sudah lapuk. Sistem pengendalian yang lebih lama cenderung lebih terdedah kepada gangguan perisian. Apple kerap mengeluarkan kemas kini yang mengandungi pembetulan pepijat dan peningkatan, jadi mengemas kini iOS anda boleh membantu menyelesaikan isu skrin hijau.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian.
 2. Pilih Kemas Kini Sekarang jika kemas kini tersedia.

  Klik pada Kemas Kini sekarang untuk Kemas Kini Perisian

5. Nyahpasang apl yang dipasang baru-baru ini

Jika anda baru-baru ini memasang apl pihak ketiga pada peranti anda, ini mungkin punca di sebalik isu skrin hijau pada iPhone anda. Padamkan apl dan semak sama ada ini menyelesaikan masalah.

Menjalankan terlalu banyak apl yang berjalan di latar belakang juga boleh mencetuskan skrin hijau. Alih keluar mereka dan lihat jika ini menyelesaikan masalah.

6. Tetapkan Semula Semua Tetapan

Jika anda masih tidak menemui apa yang salah dengan peranti anda tetapi ingat bahawa anda atau seseorang baru-baru ini bermain-main dengannya, ia mungkin disebabkan oleh tetapan yang salah. Dalam kes itu, memulihkan tetapan iPhone anda kepada lalai boleh membantu menyelesaikan isu itu — jangan risau, ia tidak akan memadamkan data anda. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Tetapan → Umum.
 2. Tatal ke bawah dan ketik Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone → Pilih Tetapkan Semula.

  Ketik Umum, pergi ke Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone, dan pilih Tetapkan Semula

 3. Ketik Tetapkan Semula Semua Tetapan → Masukkan kod laluan anda → Ketik Tetapkan Semula Semua Tetapan.

  Tetapkan semula semua Tetapan pada iPhone

Mulakan semula iPhone anda dan lihat sama ada ini menyelesaikan isu skrin hijau.

7. Pulihkan iPhone daripada sandaran

Jika penyelesaian di atas tidak membantu, anda mungkin mahu cuba memulihkan iPhone anda daripada sandaran terkini. Proses ini mengalih keluar semua maklumat pada telefon anda (termasuk data dan media anda) dan memulihkan tetapan, kandungan dan apl peranti anda kepada rupa ia semasa sandaran terakhir anda.

Ini adalah satu lagi penyelesaian yang mungkin jika anda terus mengalami masalah pada peranti anda, termasuk apabila iPhone anda menghadapi isu kematian skrin hijau.

8. Periksa kerosakan fizikal atau air

Jika anda telah menjatuhkan iPhone anda baru-baru ini, ia mungkin telah memecahkan atau merosakkan sesuatu di dalam, menyebabkan isu skrin. Jika terdedah kepada air atau persekitaran yang lembap, matikan peranti anda selama sekurang-kurangnya 48 jam sebelum menghidupkannya semula.

Hubungi Sokongan Apple

Jika skrin hijau iPhone isu kematian berterusan, ia berkemungkinan disebabkan oleh kerosakan atau kegagalan komponen. Anda memerlukan bantuan profesional untuk pemeriksaan dan bantuan yang lebih teliti. Lawati bar Genius atau Apple Store terdekat untuk mendapatkan bantuan. Apple mungkin mengesyorkan menggantikan skrin.

Ramai orang yang mengadu tentang isu ini mempunyai iPhone tidak lebih daripada setahun. Jika perkara yang sama berlaku untuk anda, semak sama ada iPhone anda masih dalam jaminan.

Soalan Lazim

Bagaimana untuk menyemak sama ada iPhone anda mempunyai skrin hijau?

Skrin hijau pada iPhone tidak selalunya mudah dilihat. Jika anda tidak pasti sama ada ia hanya helah cahaya, berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan: pergi ke persekitaran gelap atau cahaya malap, letakkan iPhone anda pada Mod Gelap atau letakkannya pada Shift Malam. Kemudian, kurangkan kecerahan ke tahap paling rendah dan lihat hanya gambar dalam warna hitam dan putih untuk melihat sama ada skrin anda mempunyai warna hijau.

Mengakhiri…

Menyelesaikan isu skrin hijau pada iPhone anda bergantung pada sama ada ia disebabkan oleh kerosakan perisian atau kerosakan perkakasan. Sebaik-baiknya, ia adalah masalah perisian yang boleh diperbaiki tanpa memerlukan pembaikan yang meluas.

Adakah mana-mana petua berkesan untuk anda? Kami ingin mendengar tentang pengalaman anda — beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Warna Skrin Paparan iPhone Herot: Pembetulan Pantas
 • 10 Cara untuk membetulkan isu terbakar dalam skrin iPhone
 • Skrin sentuh iPhone tidak berfungsi? 8 Petua penyelesaian masalah

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.