Bagaimana untuk Membetulkan “Tidak Dapat Melihat Folder Dikongsi dalam Windows 10 PC”

107

Salah satu ciri paling berkuasa yang terdapat dalam pengkomputeran moden ialah penggunaan rangkaian kawasan setempat yang membolehkan anda berkongsi filem atau fail muzik merentas semua peranti di rumah atau pejabat anda. Anda boleh menggunakan rangkaian untuk menyediakan pelayan media, untuk berkongsi pencetak dan pengimbas, atau hanya untuk berkongsi fail antara dua mesin.

Bagaimana untuk Membetulkan

Walaupun, pada dasarnya, perangkaian komputer anda agak mudah, dalam amalan, ia boleh menjadi sakit untuk menjalankannya dengan betul. Masalah biasa ialah ketidakupayaan satu mesin untuk melihat folder kongsi pada mesin lain. Dalam Windows 10, masalah ini telah dibetulkan pada tahap yang besar, tetapi ia masih berlaku.

Ikuti bersama dalam artikel ini untuk mengetahui cara menyelesaikan masalah folder kongsi anda dalam Windows 10.

Folder Dikongsi dalam Windows

Versi lama Windows menyokong rangkaian kawasan tempatan, kembali ke Windows for Workgroups 3.11 pada tahun 1993. Sehingga Windows 8.1, sebenarnya, rangkaian dalam Windows boleh digambarkan sebagai mimpi ngeri, menimbulkan masalah demi masalah. Jika anda mempunyai rangkaian dan berjalan pada sistem pengendalian terdahulu tersebut, sebenarnya, anda menjadi benar-benar keberatan untuk menukar apa-apa pun kerana bimbang rangkaian anda yang berfungsi dengan tidak menentu akan runtuh semula.

Nasib baik, Windows 10 telah meningkatkan proses itu. Masih terdapat masalah, tetapi rangkaian dan perkongsian sumber dalam rangkaian bukanlah pengalaman yang menyakitkan seperti dahulu. Windows 10 memudahkan proses mencipta rangkaian supaya kini anda hanya perlu menyediakan bahagian rangkaian, dan ia berfungsi seperti azimat, secara teori.

Menyediakan Folder Rangkaian Kongsi dalam Windows 10

Salah satu punca paling biasa gangguan rangkaian dalam Windows 10 ialah persediaan yang salah. Walaupun merupakan rangkaian Windows yang paling mudah, ia masih sangat mudah untuk membuat kesilapan.

Berikut ialah cara rangkaian Windows harus disediakan.

 1. Buka Windows Explorer dan klik kanan folder yang ingin anda kongsi, dan pilih Properties. Sifat Folder
 2. Seterusnya, pilih tab Perkongsian.
  Sifat Perkongsian Folder
 3. Sekarang, klik pada butang Kongsiā€¦.
  Hartanah Kongsi Folder
 4. Masukkan orang yang anda ingin benarkan akses kepada fail anda dalam kotak pop timbul yang muncul, atau anda boleh memilih Semua orang daripada menu lungsur turun jika anda tidak mempunyai pengguna tertentu pada rangkaian rumah anda. Klik Tambah apabila selesai.
  Sifat Perkongsian Folder 2
 5. Ubah suai tahap kebenaran dalam tetingkap jika anda perlu. Baca akan memberi pengguna keupayaan untuk membaca fail; Baca/Tulis akan membenarkan mereka mengubah suai atau memadam fail. Sifat Perkongsian Folder 3
 6. Klik Kongsi apabila selesai.
  Sifat Perkongsian Folder 4
 7. Catat pautan yang diberikan kepada direktori kongsi; anda memerlukan ini untuk mengakses folder pada rangkaian. Klik Selesai selepas anda melengkapkan semuanya dan menyalin pautan.

Setelah perkongsian telah disediakan, anda sepatutnya boleh mengaksesnya daripada komputer lain. Buka Windows Explorer, pilih Rangkaian dari anak tetingkap kiri, pilih fail dan log masuk menggunakan kelayakan anda. Itu sahaja!

PC Tidak Dapat Melihat Folder Dikongsi dalam Windows 10

Jika anda menyediakan perkongsian dengan betul, PC anda akan melihat folder kongsi dalam Windows 10. Jika anda tidak dapat melihatnya, lakukan semakan ini.

 1. Pastikan komputer anda menggunakan rangkaian dan versi IP yang sama, iaitu IPv4 atau IPv6. Kebanyakan rangkaian rumah menggunakan IPv4, jadi anda berkemungkinan besar ingin menyemaknya.
 2. Pastikan penemuan Rangkaian didayakan pada semua komputer.
 3. Pastikan perkongsian Fail dan pencetak didayakan pada semua komputer.
 4. Togol Hidupkan perkongsian yang dilindungi kata laluan kepada mematikan dan menguji semula.
 5. Pastikan anda log masuk menggunakan akaun yang sama yang anda masukkan semasa anda menambahkan pengguna ke Kongsi dengan.
 6. Jika anda menggunakan Windows Defender Firewall, buka apl Firewall, pilih Apl yang dibenarkan dan pastikan Perkongsian Fail dan Pencetak dibenarkan untuk lulus.

Jika tidak ada yang berfungsi, pastikan semua perkhidmatan rangkaian berjalan. Perkhidmatan berikut semuanya harus ditetapkan kepada Automatik dan sedang dijalankan:

 • Pelanggan DNS
 • Hos Pembekal Penemuan Fungsi
 • Penerbitan Sumber Penemuan Fungsi
 • Pembekal HomeGroup
 • Pendengar HomeGroup
 • Pengumpulan Rangkaian Rakan Sebaya
 • Penemuan SSDP
 • Hos Peranti UPnP

Walaupun Homegroup kini telah dialih keluar daripada Windows 10, ia masih disebut di seluruh sistem pengendalian.

Jika PC anda masih tidak dapat melihat folder kongsi dalam Windows 10, semak bukti kelayakan dalam komputer yang anda cuba akses fail.

 1. Buka Panel Kawalan.
  Panel kawalan
 2. Sekarang, pilih Akaun Pengguna daripada menu. Menu Panel Kawalan
 3. Seterusnya, klik pada Pengurus Kredensial.
  Menu Akaun Pengguna
 4. Kemudian, pilih Kredensial Windows > Tambah kelayakan Windows. Bukti kelayakan Windows
 5. Tambahkan alamat IP PC yang mengehos fail dan nama pengguna pentadbir serta kata laluan PC itu, dan kemudian pilih OK untuk menyimpan.

Pastikan anda menambah alamat IP dan nama pengguna pentadbir dan kata laluan komputer yang mengehos fail. Anda kemudiannya boleh mengakses bahagian secara teorinya dengan menaip alamat rangkaian dalam Explorer pada komputer lain, cth, \192.168.0.52AdminAdminpassword.

Gagal semua itu, sentiasa ada penyelesai masalah Folder Kongsi. Pilih Tetapan, Kemas Kini & Keselamatan, Selesaikan Masalah dan Folder Dikongsi. Jalankan penyelesai masalah dari sana.

Mengakses Folder Kongsi Yang Tidak Dilindungi Kata Laluan

 1. Taip kawalan ke dalam bar Carian Windows dan pilih Panel Kawalan, atau anda boleh pergi ke halaman Tetapan.
  Panel kawalan
 2. Seterusnya, pilih Rangkaian dan Internet.
  Tetapan rangkaian
 3. Sekarang, pilih Pusat Rangkaian dan Perkongsian. Pusat rangkaian dan Perkongsian
 4. Daripada Pusat Rangkaian dan Perkongsian, pilih Tukar tetapan perkongsian lanjutan. Tetapan perkongsian lanjutan
 5. Pastikan penemuan Rangkaian dan Perkongsian Fail dan pencetak didayakan untuk Peribadi, Tetamu atau Awam dan Semua Rangkaian.
 6. Tandai kotak di sebelah Hidupkan persediaan automatik peranti bersambung rangkaian jika berkenaan. Tetapan perkongsian rangkaian
 7. Sekarang, di bawah Semua Rangkaian, togol Matikan perkongsian yang dilindungi kata laluan. Tetapan perkongsian rangkaian 2
 8. Di bawah Semua Rangkaian, pastikan anda menghidupkan perkongsian Folder Awam. Tetapan Folder Kongsi
 9. Klik butang Simpan perubahan untuk menggunakan tetapan baharu.

Folder Dikongsi dalam Windows 10

Rangkaian dalam Windows 10 adalah lebih sukar daripada yang sepatutnya. Jika PC anda tidak dapat melihat folder kongsi dalam Windows 10, salah satu daripada pembetulan ini sepatutnya membolehkan anda beroperasi. Mereka semua telah bekerja untuk saya.

Kami mempunyai lebih banyak sumber rangkaian tersedia untuk anda!

Tertanya-tanya jenis penghala yang anda patut dapatkan? Lihat panduan kami untuk penghala wayarles yang betul untuk keperluan anda.

Menghadapi masalah dengan rangkaian WiFi anda? Inilah kami panduan penyelesaian masalah kepada rangkaian wayarles.

Tertanya-tanya tentang keselamatan rangkaian? Berikut adalah panduan untuk maksud WPS dalam rangkaian anda.

Mahu rangkaian yang lebih selamat? Berikut ialah cara untuk menyediakan Keselamatan WPA2 Enterprise pada rangkaian anda.

Kami juga mendapat penjelasan tentang perisian tegar tersuai.

Adakah cadangan membantu menyelesaikan dilema anda? Ada sebarang cadangan atau petua lain untuk membantu dengan rangkaian Windows 10? Jangan ragu untuk berkongsinya dengan komuniti dalam komen di bawah!