Bagaimana untuk membolehkan mesej yang hilang di WhatsApp

68
Captura de Tela 2020 11 02 sebagai 1.20.06 PM
© NextPit

Ingin menukar WhatsApp anda menjadi Snapchat? Aplikasi pemesejan segera yang sangat popular kini menawarkan fungsi yang memadamkan mesej secara automatik untuk semua peserta sembang selepas satu minggu berlalu. Ini membolehkan anda mempunyai (sedikit) lebih kawalan ke atas privasi anda serta menyingkirkan mesej lama supaya urutan sembang anda tidak terlalu panjang.

Jika anda menggunakan WhatsApp sebagai aplikasi pemesejan segera utama anda untuk terus berhubung dengan keluarga dan rakan, kemungkinan besar anda telah menghantar dan menerima banyak mesej sekarang. Melalui semua itu, setiap mesej bukan sahaja akan berada pada telefon pintar anda, tetapi juga pada peranti bahagian penerima (y/ies), sebagai tambahan kepada fail sandaran WhatsApp anda.

  • 8 perkara yang kita tidak suka tentang WhatsApp

Ini akhirnya menduduki ruang storan berharga kami, sama ada pada awan atau pada peranti kami, yang merupakan sesuatu yang boleh dihalang melalui mekanisme pemusnahan diri. Ciri ini diperkenalkan lewat tahun lepas (2020), di mana ia secara automatik mengalih keluar mesej WhatsApp daripada semua peranti yang terlibat selepas tujuh hari. Memandangkan WhatsApp terus menimpa sandaran dengan versi terkininya, mesej yang dipadam akan dibawa ke sandaran juga.

Bagaimana untuk mendayakan mesej yang merosakkan diri dalam WhatsApp

Fungsi ini boleh didapati dalam tetapan sembang mesej langsung sahaja. Ia tidak boleh diaktifkan dalam kumpulan mulai Mac 2021. Di sana anda akan menemui pilihan “Mesej hilang” (Hidup/Mati) yang boleh anda togol. Jika anda masih menghadapi masalah mencari tetapan, lihat langkah-langkah melalui tangkapan skrin berikut:

Mesej yang merosakkan diri WhatsApp NextPit

Klik imej masing-masing untuk membesarkan langkah / © NextPit

  1. Pergi ke mesej langsung dalam WhatsApp
  2. Ketik pada nama rakan kongsi sembang anda di bahagian atas skrin untuk memaparkan tetapan
  3. Tatal ke bawah dan pilih “Mesej hilang”
  4. Dayakan ciri dengan memilih butang radio “Hidup”.

WhatsApp sendiri kemudiannya akan memberitahu anda bahawa setelah mendayakannya, penerima masih boleh menyimpan mesej anda di tempat lain. Selain itu, agak menjengkelkan bahawa anda tidak boleh menandakan mesej tertentu untuk dipadamkan. Jika ciri ini diaktifkan, semua mesej akan dipadamkan kemudiannya.

Jika anda tidak berpuas hati dengan fungsi WhatsApp ini, anda boleh menyemak alternatif WhatsApp lain melalui pautan ini yang menampilkan banyak panduan dan artikel.