Bagaimana untuk membuang cache DNS anda pada Mac

85
Bagaimana untuk membuang cache DNS pada Mac

Kadangkala anda mungkin perlu mengalih keluar cache DNS pada Mac anda selepas menukar fail hos atau menyelesaikan masalah. Walaupun ia memerlukan penggunaan baris arahan, mengosongkan DNS pada Mac sering dianggap sebagai tugas pakar. Walau bagaimanapun, selepas membaca artikel ini, semua pengguna Mac sepatutnya mendapati prosesnya agak mudah.

Bagaimana untuk mengosongkan cache DNS dalam macOS Ventura dan Monterey

 1. Lancarkan Spotlight (perintah + bar ruang) → taip dan pilih Terminal.

  Buka Terminal daripada Launchpad pada Mac

 2. Tampalkan arahan di bawah dalam terminal.
  sudo dscacheutil -flushcache; sudo killall -HUP mDNSResponder

 3. Tekan kekunci kembali.
 4. Masukkan kata laluan anda.
 5. Tekan kembali.

  Bagaimana untuk mengosongkan cache DNS pada Mac

Kata laluan tidak akan dilihat di terminal atas sebab keselamatan.

Walaupun tiada apa yang akan muncul pada skrin gesaan arahan, cache DNS anda akan dipadamkan sebaik sahaja anda menekan kekunci kembali.

Apakah cache DNS?

Mari kita semak dahulu apakah DNS itu sebelum bergerak ke hadapan ke cache DNS. Secara ringkasnya, DNS (Sistem Nama Domain) menukarkan nama domain yang boleh dibaca manusia seperti www.igeeksblog.com kepada alamat IP yang boleh dibaca komputer seperti 104.26.11.8.

Cache DNS ialah storan sementara pada komputer, telefon pintar, pelayan, dsb., yang menyimpan rekod DNS nama domain yang dilawati sebelum ini, seperti rekod untuk alamat IPv4, rekod AAAA untuk IPv6, dsb. Ia sering dirujuk sebagai DNS cache penyelesai.

Bergantung pada masa untuk hidup (TTL), DNS menyimpan rekod tapak web dan alamatnya yang disimpan dalam pangkalan data maklumat rekaan ini. Pada dasarnya, cache DNS ialah cara peranti anda cuba menjimatkan masa dan usaha dengan membalas pertanyaan DNS dengan rekod DNS yang sudah ada dalam cache DNS sementara, dan bukannya perlu melakukan carian DNS yang panjang.

Mengapa anda perlu mengosongkan cache DNS pada Mac?

 • Lebih besar koleksi alamat cache, lebih banyak anda mendedahkan tentang diri anda kepada dunia dalam talian. Oleh itu, ia perlu dibersihkan.
 • Penggodam mungkin boleh mengakses entri anda dan membawa anda ke tapak web palsu jika mereka mempunyai akses kepada cache DNS.
 • Isu teknikal boleh diselesaikan dengan melakukan siram DNS. Sebagai contoh, apabila versi tapak web yang dicari yang salah ditunjukkan sebagai hasil daripada entri yang lapuk. Sambungan ke projek web diwujudkan selepas siram, dan pelayan DNS yang sesuai membalas permintaan itu semula.

Soalan Lazim

S. Bagaimana untuk mengosongkan DNS hanya untuk penyemak imbas Google Chrome?

Kosongkan DNS hanya untuk penyemak imbas Google Chrome. Buka Chrome → masukkan chrome://net-internals/#dns dalam bar alamat Chrome → klik Kosongkan cache hos.

S. Bagaimana untuk mengosongkan cache pada pelayar Safari?

Anda boleh mengosongkan cache safari dengan mudah dengan mengikuti langkah dalam artikel kami tentang mengosongkan cache, sejarah dan kuki Safari pada Mac.

Adakah selamat untuk mengosongkan cache DNS?

Ya, mengepam cache DNS pada Mac anda adalah selamat. Walaupun data cache hanya storan sementara, mengosongkan cache DNS terlalu kerap boleh menjejaskan masa muat laman web. Adakah anda berjaya mengosongkan DNS pada Mac anda, atau adakah anda menghadapi masalah? Komen di bawah, dan saya akan cuba membalas secepat mungkin.

Baca lebih lanjut:

 • Wi-Fi tidak berfungsi pada Mac?
 • Cara Menukar DNS pada iPhone dan iPad Anda
 • Cara membetulkan ‘Rangkaian menyekat trafik DNS yang disulitkan’ pada iOS