Bagaimana untuk membuka dan memainkan semua jenis fail pada Android

123
AndroidPIT folder kabinet fail android
© NextPit

Walaupun Android adalah sistem yang sangat terbuka, anda tidak boleh sentiasa membaca atau memainkan setiap format fail secara lalai. Ingin mengekstrak atau nyahzip fail zip atau fail rar pada Android? Terima kasih kepada pelbagai apl yang tersedia, bantuan tidak pernah jauh. Ini biasanya tugas mudah untuk mencari apl yang sesuai untuk kerja itu. Kami akan menunjukkan kepada anda cara hampir semua jenis fail boleh dibuka dan dimainkan pada Android.

Apakah jenis fail yang anda mahu buka?

Buka, nyahzip, bongkar, ekstrak fail zip, fail rar, fail arkib lain

Mahu pengekstrak fail zip untuk Android untuk menyahzip atau membuka fail zip, atau rar atau jenis fail arkib yang lain? Jenis fail arkib ini mudah dimuat turun dan cukup biasa pada desktop tetapi telefon Android tidak boleh menyahzip dengan apl lalai. Tetapi terdapat cara mudah untuk unzip pada Android.

Perkara pertama yang perlu anda tanyakan kepada diri sendiri ialah sama ada anda lebih baik menggunakan apl pengurus fail, yang kebanyakannya boleh mengekstrak fail zip atau rar dengan baik dan disertakan dengan sekumpulan ciri kemudahan lain untuk membuka semua jenis fail. Lihat senarai pengurus fail terbaik kami untuk Android untuk melihat sama ada satu pengurus fail menarik kepada anda!

Cuba salah satu daripada apl berikut jika anda mahukan alat yang hanya membuka/menyahzip/mengekstrak format fail berikut: 7z, apk, a, ar, arj, bz2, bzip2, cab, deb, gz, gzip, jar, iso , lha, lzh, lzma, mtz, rpm, tar, tar.bz2, tbz, tbz2, tar.gz, tgz, tpz, taz, tar.lzma, tar.xz, tar.Z, xap, xar, xz, Z , zipx.

ZArchiver benar-benar percuma, kerana sebenarnya percuma tanpa sebarang iklan. Ia mempunyai UI tanpa tambahan, bersih dan menyokong banyak jenis fail arkib. Ia juga mempunyai pilihan untuk penyulitan dan perlindungan kata laluan.

Terdapat juga versi percuma (walaupun disokong iklan) WinZip dan WinRAR untuk Android, walaupun sudah tentu anda boleh membayar untuk pengalaman bebas iklan premium.

Mula bekerja dengan fail pejabat

Gedung Play menawarkan pelbagai jenis apl untuk membaca dan mengedit dokumen Office. Apl Google Drive dan Microsoft Office secara teknikalnya hanyalah apl pembaca dokumen atau pemapar dokumen – bermakna anda boleh melihat dan membaca dokumen, tetapi tidak mengedit.

Jika anda ingin membuka, mengedit, menyimpan atau menukar fail DOCX, XLSX, PPT, PDF pada Android, maka sebaiknya anda memuat turun salah satu apl pakar.

Dalam kes ini, itu ialah Dokumen (Google), Helaian (Google), Slaid (Google), Word, Excel dan PowerPoint. Kesemua mereka boleh mengeksport fail PDF, yang kebanyakan telefon pintar Android boleh membuka terima kasih kepada fakta bahawa Google Drive mempunyai pemapar PDF terbina dalam yang diprapasang.

Keserasian jenis fail

PDF DOCX XLSX PPTX ODT RTF ODS TXT
Google Drive ya ya ya ya ya ya ya ya
Pejabat WPS ya ya ya ya ya ya ya ya
aplikasi Microsoft Tidak ya ya ya Tidak Tidak Tidak Tidak
  • Lihat senarai apl pejabat terbaik kami untuk Android

Sebilangan besar pengeluar telefon pintar juga pra-pasang WPS Office. Apl ini mengandungi iklan dan jika anda ingin membuka kunci fon baharu dan menukar dokumen/fail pada Android, anda perlu membayar. Namun begitu, ramai pengguna menghargai ketersambungan dropbox yang lancar dan keupayaan penyegerakan yang baik antara telefon pintar/tablet dan PC.

Satu lagi aplikasi yang berbaloi untuk digunakan bagi mereka yang mencari alternatif Microsoft Office percuma sepenuhnya untuk Android ialah SmartOffice. Apl ini masih mempunyai sedikit kekusutan bergantung pada peranti anda, tetapi apl ini bebas iklan, ringan dan dikemas kini secara kerap.

harga format pejabat wps

Mula bekerja dengan Pejabat WPS / © NextPit

Ikuti bacaan anda dengan fail ePub dan e-buku

Untuk membolehkan anda membuka dan membaca ePub dan fail e-buku lain, anda memerlukan pembaca e-buku khusus. Kami mengesyorkan Moon+ Reader, kerana ia mampu membuka fail EPUB, PDF, MOBI, CHM, CBR, CBZ, UMD, FB2, TXT, HTML, RAR, ZIP dan OPDS.

Alternatif percuma yang hebat untuk Moon+ boleh didapati dalam bentuk ReadEra. ReadEra menyokong format EPUB, PDF, DOC, RTF, TXT, DJVU, FB2, MOBI dan CHM serta tidak mempunyai iklan atau IAP.

Buka, edit dan susun foto dan imej anda

Banyak telefon disertakan dengan apl Google Photos yang telah diprapasang, yang pada ketika ini juga boleh mengendalikan fail RAW. Tetapi jika anda benar-benar mahu telefon pintar atau tablet anda mampu menangani setiap fail imej di luar sana, kami boleh mengesyorkan RawDroid Pro. Untuk $5 |€5,40 di gedung Google Play, Android anda akan mampu membaca format imej berikut:

.3fr (Hasselblad), .arw .srf .sr2 (Sony), .bay (Casio), .crw, .cr2 (Canon), .cap, .iiq, .eip (Fasa_Satu), .dcs, .dcr, . drf, .k25, .kdc (Kodak), .dng (Adobe), .erf (Epson), .fff (Imacon), .mef (Mamiya), .mos (Daun), .mrw (Minolta), .nef, .nrw (Nikon), .orf (Olympus), .pef, .ptx (Pentax), .raf (Fuji), .raw, .rw2 (Panasonic), .raw, .rwl, .dng (Leica), .srw (Samsung) dan .x3f (Sigma).

  • Ingin Lihat senarai apl kami untuk apl pengeditan foto terbaik

RawDroid masih merupakan aplikasi yang kukuh, walaupun aplikasi yang lebih lama mungkin mempunyai beberapa masalah keserasian. Jurugambar yang berdedikasi harus mempertimbangkan Adobe Photoshop Express dan Lightroom CC untuk ciri yang lebih maju dan kemas kini biasa.

Sebaliknya, mereka yang hanya ingin dapat membuka dan melihat sejumlah besar jenis fail RAW harus gembira dengan Sharpened’s File Viewer, yang menawarkan sokongan yang sangat baik dan meluas untuk fail imej serta jenis lain.

Apakah apl terbaik untuk memainkan fail video pada Android?

Kemuncak pemain media desktop main-main ialah VLC. Versi Android boleh memainkan hampir semua fail audio dan video (serta strim) dan mengendalikan berbilang trek audio, sari kata, autoputaran paparan dan pembetulan pada nisbah bidang.

Kelantangan dan kecerahan boleh dikawal dengan gerak isyarat, dan terdapat juga widget yang tersedia. Kami mempunyai artikel bagus yang memberikan sedikit lagi cerapan tentang ralat codec dan fail audio yang tidak disokong.

  • Lihat senarai pemain video terbaik kami untuk Android
ANDROIDPIT pemain video terbaik

Memainkan video pada Android adalah sangat mudah / © ANDROIDPIT

Dua lagi pemain video yang direka dengan baik ialah MoboPlayer dan Pemain MXkedua-duanya turut menyokong sari kata, berbilang audio, strim dan senarai main dan juga boleh memainkan semula format yang tidak disokong oleh pemain video lalai.

Fungsi penanda halaman juga sangat mudah: apabila anda meninggalkan filem separuh jalan, apabila anda membuka apl seterusnya ia akan menyambung semula dari tempat anda berhenti.

Apa jem anda? Mainkan sebarang format audio pada Android

Pemain media Android lalai tidak mempunyai masalah dengan MP3, dan boleh memainkan fail audio MP4, 3GP, M4A, OTA, MKV dan TS secara asli – tetapi terdapat beberapa format audio yang boleh menyusahkan sedikit.

Mana-mana pengguna Android yang menggunakan muzik dan buku audio pada telefon pintar atau tablet mereka lambat laun akan memulakan carian untuk pemain audio yang boleh menyokong keperluan khusus mereka.

Tawaran di luar sana adalah berbeza-beza seperti citarasa individu – untuk gambaran keseluruhan, lihat senarai 5 pemain muzik teratas kami untuk Android. Setakat fleksibiliti semata-mata format fail yang disokong, berikut adalah dua calon yang layak dipertimbangkan anda.

AndroidPIT spotify 1 2

Apl terbaik untuk mendengar muzik semasa dalam perjalanan. / © ANDROIDPIT

PowerAmp

Selain MP3, pemain muzik PowerAmp menyokong format berikut: MP4; M4A; ALAC; OGG; WMA; FLAC; WAV; APE; WV; dan TTA. Fungsi yang luas, antara muka pengguna yang intuitif dan kebolehsuaian menyeluruh menjadikan aplikasi ini salah satu pemain audio paling popular di luar sana. Terdapat versi percubaan percuma, jika tidak, apl itu berharga beberapa dolar.

Muzik MortPlayer

Alternatif percuma yang kukuh ialah MortPlayer Music, yang boleh mengendalikan semua format yang sama yang disenaraikan di atas. pasukan juga mematuhi format yang disenaraikan di atas, walaupun main balik fail FLAC dan WMA bergantung pada peranti.

Adakah anda mempunyai sebarang kegemaran untuk jenis fail sukar yang kami tidak sertakan? Tinggalkan cadangan anda dalam komen!