Bagaimana untuk memilih kad microSD terbaik untuk telefon Android anda

106
kad sd androidpit 1
© NextPit

Seperti yang kami temui setiap kali pengeluar utama memutuskan untuk mengeluarkan telefon perdana tanpa slot microSD, peminat Android tetap bersemangat tentang pilihan kami untuk mengembangkan storan dalaman. Tetapi prestasi kad microSD anda bergantung pada kelas dan kelajuan kad memori, serta keupayaan telefon anda. Di sini, kami memberitahu anda semua yang anda perlu tahu untuk membantu anda memilih kad mikroSD terbaik untuk peranti Android anda.

Pertama, pastikan peranti anda menyokong kad microSD

Malangnya, seperti yang kami nyatakan di atas, banyak telefon pintar tidak mempunyai slot microSD dan sebaliknya mendakwa bahawa storan dalaman on-board adalah mencukupi. Dan walaupun dari perspektif kami ini kelihatan tidak masuk akal, kami perlu memastikan peranti kami mempunyai slot kad microSD.

Anda boleh memeriksa peranti anda dan melihat sama ada terdapat slot microSD. Jika anda perlu, rujuk manual telefon anda untuk membuka peranti (atau untuk mengetahui sama ada terdapat slot microSD). Jika tiada slot microSD, anda tidak boleh menggunakan kad microSD. Jika anda mahukan telefon yang menyokong microSD, lihat telefon yang dipautkan di bawah.

  • Samsung Galaxy S10
  • Sony Xperia 1
  • OPPO Reno 10x Zoom
androidpit sony xperia x sim sd slot

Pertama, pastikan peranti anda menyokong kad microSD. / © NextPit

Apakah perbezaan antara SDHC dan mikro SDXC?

Apabila membeli kad microSD, anda akan perasan bahawa ia sama ada kad SDXC mikro atau SDHC. Perbezaan antara dua format microSD ini hanyalah jumlah data yang boleh disimpan. SDHC (Secure Digital High Capacity) menyimpan sehingga 32 GB data, manakala SDXC (Secure Digital Extended Capacity) mengendalikan 64 GB dan ke atas.

Banyak peranti yang lebih rendah tidak menyokong kad microSD SDXC, jadi adalah penting untuk anda menyemak keserasian telefon anda sebelum membelinya. Kebanyakan kad SDXC meningkat kepada 128 GB, tetapi pada Mac 2015, Sandisk mendedahkan kad SDXC microSD 200 GB pertama di dunia.

kad sd androidpit 4

Pastikan anda mengetahui pelbagai jenis kad microSD sebelum membeli. / © NextPit

Apakah maksud ‘kelas’ pada kad microSD?

Yang ini penting. Kad MicroSD terdapat dalam beberapa kelas berbeza – Kelas 2, 4, 6 dan 10. Walaupun nombor ini mungkin tidak bermakna kepada anda (dan membuatkan anda tertanya-tanya apa yang berlaku kepada nombor lain sehingga 10), ia sebenarnya hanya mencerminkan kadar minimum di mana kad ini mengekalkan pemindahan data. Jadi kad Kelas 2 membaca dan menulis data pada 2 MB/s, manakala kad Kelas 10 melakukannya pada 10 MB/s. Tiba-tiba ia tidak begitu rumit, bukan?

Kelas kelajuan SDHC dan SDXC

Kelas Kelajuan minimum
2 2 MB/s
4 4 MB/s
6 6 MB/s
8 8 MB/s
10 10 MB/s

Nombor ‘Kelas’ secara langsung menggambarkan kelajuan tulis minimum kad. Walau bagaimanapun, kad berkualiti tinggi boleh berjalan lebih pantas daripada ini, dengan beberapa kad terbaik di luar sana mencatatkan kelajuan bacaan sehingga 95 MB/s. Satu kad tersebut ialah SanDisk Extreme Proyang boleh diambil dengan harga $33 di Amazon.com.

Apakah maksud UHS pada kad SD mikro?

Sejak 2009, kad microSD tertentu juga serasi dengan UHS-1 atau UHS-3. Walaupun secara teori, kad UHS boleh mencapai kelajuan pemindahan data sehingga 312 MB/s, anda secara realistik hanya berkemungkinan mencapai kelajuan pemindahan minimum yang disenaraikan di bawah, kerana tiada telefon pintar yang menyokong standard UHS pada masa ini. Oleh itu, UHS akan membuat sedikit perbezaan pada kelajuan kad microSD anda pada ketika ini.

Kelas kelajuan UHS

kelas UHS Kelajuan minimum
1 10 MB/s
3 30 MB/s
kad sd androidpit 1

Secara teorinya, kad UHS boleh mencapai kelajuan pemindahan data sehingga 312 MB/s, tetapi ini tidak realistik. / © NextPit

Adakah kad microSD yang lebih baik akan mempercepatkan telefon saya?

Soalan paling penting ialah sama ada memilih satu kad microSD berbanding yang lain akan meningkatkan prestasi pada telefon anda, yang jawapan ringkasnya ialah ‘ya’.

Jika anda menyimpan apl dan foto pada kad microSD anda (untuk apa lagi anda menggunakannya?), maka kad microSD berkelajuan tinggi akan menyimpan foto dengan lebih pantas, meningkatkan kelajuan pemindahan data apabila memindahkan fail antara peranti dan membuka apl yang disimpan pada microSD anda kad dengan lebih cepat. Ambil perhatian bahawa membuka apl pada kad mikroSD mungkin agak perlahan berbanding jika anda menyimpannya pada memori dalaman telefon anda, kerana terdapat lapisan komunikasi tambahan antara telefon anda dan kad SD mikro yang perlu dijalankan.

Darth Vader micro SD ANDROIDPIT

Kad MicroSD tidak semestinya mempercepatkan telefon anda. / © NextPit

Kesimpulan

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membeli kad microSD, dan semoga panduan di atas akan memberi anda idea yang mana satu untuk dibeli. Ia juga berbaloi untuk mengekalkan jenama terkemuka untuk kad microSD, seperti SanDisk, Samsung dan Kingston. Gunakan harga jenama ini sebagai garis panduan juga – jika anda melihat kad mikroSD daripada syarikat lain yang lima kali lebih murah daripada ini, anda harus berhati-hati dengan kualitinya.

Adakah anda menggunakan kad mikroSD? Saiz dan jenis yang manakah anda gunakan untuk telefon anda? Beritahu kami dalam ulasan.