Bagaimana untuk Memindahkan Data dari iPhone ke Telefon Samsung

91

Anda telah membuat keputusan: hubungan anda dengan Apple telah berakhir. Anda ingin memberikan Android putaran, dan pilihan paling selamat nampaknya ialah telefon Samsung. Lagipun, mereka adalah pengeluar terbesar dan mereka mempunyai rangkaian jam tangan mereka sendiri supaya anda boleh menggantikan Apple Watch anda dengan cepat dan ringkas.

Bagaimana untuk Memindahkan Data dari iPhone ke Telefon Samsung

Tetapi bagaimana anda memindahkan data dari iPhone ke Samsung? Nah, anda tidak perlu berbuat apa-apa. Anda boleh memulakan perkara semula – tetapi secara realistik, anda akan mempunyai banyak perkara yang ingin anda pindahkan untuk membuat rakan baik baharu anda berasa biasa. Berikut ialah cara untuk membuat peralihan itu selancar mungkin.

Perkara Yang Perlu Dulu

Sebelum kami memulakan proses pemindahan, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui. Pertama, sistem iOS dan Android tidak serasi. Ini bermakna kita perlu menjadi kreatif dan menggunakan beberapa alatan lain untuk memindahkan semua data iPhone anda ke peranti Samsung anda. Nasib baik, pada tahun 2021, tiada kekurangan alat yang berguna untuk memindahkan maklumat antara kedua-dua sistem pengendalian.

Berikut ialah senarai perkara yang anda perlukan untuk memindahkan kandungan antara peranti:

 • Kata Laluan Anda – Kata Laluan Google, kod buka kunci skrin anda dan juga kata laluan iCloud anda mungkin diperlukan.
 • Kedua-dua peranti – Peranti tersebut perlu dihidupkan dengan skrin sentuh yang berfungsi untuk memaksimumkan kandungan yang boleh anda pindahkan.
 • Sambungan internet yang stabil – Lebih baik WiFi, lebih cepat pemindahan anda akan dilakukan.
 • Akses kepada Gedung Google Play dan gedung Apl – Untuk beberapa kaedah kami, anda perlu memuat turun beberapa aplikasi pada kedua-dua peranti.

Terdapat peranti, alatan dan juga perkhidmatan awan yang boleh anda gunakan untuk memindahkan segala-galanya dari satu telefon ke telefon yang lain. Matlamat kami dalam artikel ini adalah untuk menunjukkan kepada anda cara memindahkan sebanyak mungkin maklumat iPhone anda ke telefon pintar Samsung baharu anda dengan cara yang paling mudah.

Bagaimana untuk Memindahkan Data dari iPhone ke Samsung

Dengan mengandaikan anda mempunyai semua alat yang kita bincangkan di atas, mari mulakan.

Pemindahan USB

Salah satu alat terbaik yang disertakan dengan telefon pintar Samsung baharu anda ialah penyesuai pemindahan Type-C ke USB. Penyesuai kecil ini membolehkan anda menyambungkan kedua-dua telefon menggunakan sambungan berwayar untuk memindahkan semua fail dan data yang serasi dengan cepat.

Walaupun peranti iOS dan Samsung mempunyai port yang berbeza, anda boleh melakukan pemindahan USB. Anda memerlukan kabel pemindahan/pengecas iPhone dan penyesuai pemindahan USB yang disertakan dengan telefon Samsung anda. Walaupun anda tidak mempunyai satu, anda boleh memesan penyesuai di Amazon di sini.

 1. Palamkan kabel iPhone ke dalam iPhone anda.
 2. Palamkan hujung USB kabel iPhone ke dalam penyesuai.
 3. Palamkan penyesuai ke dalam port pengecasan Samsung anda.
 4. Ketik Amanah pada iPhone anda.
 5. Masukkan kod buka kunci skrin iPhone anda.
 6. Ketik Benarkan pada Samsung anda.
 7. Pemindahan anda harus bermula secara automatik.

Perlu diingat bahawa Samsung anda perlu dicaj sekurang-kurangnya 60% untuk ini berfungsi. Kami menyukai kaedah ini kerana ia pantas, mudah dan memindahkan banyak data anda.

Menggunakan Suis Pintar

Jika anda tidak mempunyai penyesuai pemindahan USB atau Samsung anda tidak dicaj melebihi 60%, jangan risau; anda masih boleh menggunakan Suis Pintar melalui Wi-Fi. Pilihan ini akan muncul dalam wizard persediaan pada Samsung anda, atau anda boleh mengakses aplikasi Samsung Smart Switch pada Samsung anda. Anda perlu menyambungkan kedua-dua peranti ke rangkaian Wi-Fi yang sama untuk ini berfungsi. Begini cara melakukannya:

 1. Buka Smart Switch pada peranti Samsung anda dan ketik pada Dapatkan data daripada iCloud sebaliknya.
 2. Log masuk ke akaun iCloud anda dan masukkan kod pengesahan untuk mengakses kandungan anda.
 3. Data iPhone anda akan mula dipindahkan secara automatik.

Setelah selesai, data anda akan muncul pada telefon Samsung anda sambil kekal utuh pada iPhone anda.

Salin Data Saya

Satu lagi aplikasi berguna yang boleh anda gunakan ialah apl Salin Data Saya yang tersedia pada Stor aplikasi dan juga Gedung Google Play.

 1. Muat turun aplikasi pada kedua-dua peranti dan sambungkannya ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 2. Kemudian, buka apl Salin Data Saya pada kedua-dua telefon. Benarkan apl pada kedua-dua peranti mempunyai akses kepada storan telefon anda.
 3. Ikut gesaan untuk menyambungkan peranti anda dan proses akan bermula.

Salin Data Saya ialah apl yang popular kerana ia tersedia di kedua-dua gedung apl dan ia memindahkan pelbagai jenis fail.

Menggunakan Perkhidmatan Awan Google

Pilihan lain yang anda ada ialah Google. Antara apl Google Photos, Google Drive dan Gmail anda, terdapat banyak pilihan untuk memindahkan pelbagai jenis data.

Jika skrin iPhone anda tidak berfungsi, anda masih boleh memindahkan kenalan anda pada kebanyakan masa. Akaun Gmail anda biasanya menyimpan kenalan anda secara automatik. Apabila anda log masuk ke akaun Gmail anda pada telefon Samsung baharu anda, kenalan anda harus dibawa.

Seterusnya, apl Google Photos menyimpan foto dan video anda dan ia serasi dengan kedua-dua sistem pengendalian. Anda perlu memuat turun apl Google Photos pada iPhone anda, log masuk menggunakan bukti kelayakan akaun Google anda dan biarkan ia menyandarkan semua foto anda untuk ini berfungsi. Buka apl Google Photos pada Samsung anda, log masuk dan semua foto anda akan dipaparkan.

Akhir sekali, Google Drive menyimpan sedikit segala-galanya. Daripada kenalan, kepada foto dan dokumen, anda boleh menyandarkan banyak kandungan ke Google Drive dan memulihkannya pada Samsung anda.

Soalan Lazim

Mendapatkan telefon baharu adalah tekanan, tetapi memindahkan data anda adalah lebih mudah jika anda tahu cara melakukannya. Kami telah memasukkan lebih banyak maklumat dalam bahagian ini.

Bolehkah saya memindahkan mesej SMS dari iPhone ke Samsung?

Sudah tentu! Bertentangan dengan kepercayaan popular, anda boleh memindahkan mesej teks SMS anda dari iPhone anda ke Samsung anda. Kaedah Suis Pintar Samsung yang ditunjukkan di atas mungkin merupakan cara paling mudah untuk menghantar mesej teks anda dari satu telefon ke telefon yang lain. Perlu diingat bahawa hanya mesej pada iPhone anda akan datang, bukan mesej dalam iCloud.

Jika apl Smart Switch tidak berfungsi untuk anda, semak dengan pembawa telefon bimbit anda. AT&T dan Verizon mempunyai apl pemindahan dan perkhidmatan sandaran Pemesejan yang akan membolehkan anda memindahkan mesej teks anda.

iPhone saya tidak berfungsi. Bagaimanakah cara saya memindahkan data saya?

Jika iPhone anda tidak berfungsi atau skrin sentuh tidak bertindak balas, satu-satunya kaedah untuk memindahkan data anda ialah salah satu perkhidmatan Google yang telah kami senaraikan di atas. Malangnya, tidak kira kaedah yang anda gunakan untuk membawa semua data anda akan memerlukan sejenis interaksi dengan skrin iPhone.

Jika iPhone anda akan dihidupkan, tetapi skrin tidak berfungsi, skrin mungkin berbaloi untuk ditukar supaya anda boleh memulihkan teks, foto dan kandungan berharga yang lain.

Samsung dan iPhone Bahagia Bersama

Seperti yang anda lihat, adalah mungkin untuk memindahkan kandungan iPhone anda ke Samsung anda menggunakan salah satu daripada beberapa kaedah yang berbeza. Kaedah paling mudah ialah sama ada menggunakan salah satu apl Google untuk memindahkan data anda antara peranti atau Suis Pintar Samsung.

Adakah anda menghadapi sebarang masalah memindahkan data? Adakah anda mempunyai sebarang petua? Beritahu kami dalam ulasan cara anda memindahkan data anda.