Bagaimana untuk memintas Keperluan Windows 11

108

Ramai pengguna Windows tergesa-gesa untuk menaik taraf sistem pengendalian mereka sebaik sahaja kemas kini sistem Windows 11 dikeluarkan. Memandangkan Windows 11 disertakan dengan beberapa perubahan dan ciri baharu, beberapa isu keserasian mungkin menghalang komputer anda daripada mendapat kemas kini ini. Jika peranti anda tidak memenuhi keperluan sistem minimum untuk Windows 11, terdapat langkah tertentu yang boleh anda ambil untuk mengatasinya.

Bagaimana untuk memintas Keperluan Windows 11

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memintas keperluan pemasangan Windows 11. Di samping itu, kami akan menyemak semua sistem pengendalian dan keperluan khusus ciri yang ditetapkan oleh Microsoft untuk kemas kini sistem terbaharu.

Apakah Keperluan untuk Windows 11?

Dengan kemas kini Windows terbaharu, Microsoft telah melancarkan ciri baharu yang menjadikan Windows 11 mudah digunakan. Walaupun Windows 11 dikeluarkan secara rasmi pada Oktober 2021, Microsoft mengeluarkan lebih banyak kemas kini Windows 11 pada Februari 2022. Beberapa perubahan sistem termasuk menu Mula baharu, apl Microsoft Teams bersepadu, panel Widget pada bar tugas dan tweak lain dan ciri-ciri. Ikon bar tugas diletakkan di tengah-tengah sepanduk, dan antara muka pengguna telah direka bentuk semula sepenuhnya.

Salah satu perkara yang paling mudah tentang kemas kini Windows 11 ialah ia percuma sepenuhnya untuk pengguna Windows 10. Beginilah cara anda boleh mengemas kini sistem pengendalian Windows 10 anda kepada Windows 11 dengan cepat:

 1. Pergi ke menu Mula di sudut kiri bawah.
 2. Pilih Tetapan dari bar sisi kiri.
 3. Teruskan ke tab Kemas Kini & Keselamatan.
 4. Klik pada Kemas Kini Windows di sebelah kiri tetingkap.
 5. Pilih butang Muat turun dan pasang di bawah bahagian Kemas Kini Windows.

Seperti yang anda lihat, mengemas kini sistem pengendalian anda kepada Windows 11 adalah sesuatu yang menarik. Walau bagaimanapun, tidak semua komputer serasi dengan kemas kini sistem Windows 11 kerana ia tidak memenuhi keperluan sistem minimum. Anda akan tahu bahawa ini terpakai pada peranti anda apabila anda cuba melancarkan kemas kini dan anda mendapat mesej, “PC ini tidak boleh menjalankan Windows 11.”

Berikut ialah beberapa keperluan sistem minimum yang paling penting untuk kemas kini Windows 11:

Keperluan Sistem Operasi

Untuk memasang kemas kini Windows 11, komputer anda mesti memenuhi keperluan sistem pengendalian ini:

 • Komputer anda mesti berjalan pada Windows 10 versi 2004 atau lebih baru.
 • Pemproses anda perlu berjalan pada 1 gigahertz (GHz) atau lebih pantas dan ia mestilah pemproses 64-bit AMD, Intel atau Qualcomm dwi-teras.
 • Kad grafik perlu serasi dengan DirectX 12 atau lebih baru, dan ia mesti mempunyai pemacu WDDM 2.0.
 • Peranti anda dikehendaki mempunyai sekurang-kurangnya 4GB RAM dan sekurang-kurangnya 64GB storan.
 • Ciri UEFI Secure Boot perlu didayakan pada peranti anda.
 • Paparan anda mestilah HD (720 piksel), dan ia perlu mempunyai lebih daripada 9 inci secara menyerong, serta 8 bit setiap saluran warna.
 • Modul Platform Dipercayai (TPM), versi 2.0, perlu dipasang.
 • Anda perlu mempunyai akaun Microsoft untuk edisi Windows 11 Home.

Sudah semestinya peranti anda perlu mempunyai sambungan internet untuk melengkapkan kemas kini sistem. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang spesifikasi Windows 11, ciri dan keperluan komputer, lawati laman rasmi Halaman kemas kini Microsoft Windows 11.

Keperluan Khusus Ciri

Bersama-sama dengan keperluan sistem pengendalian, peranti anda juga mesti memenuhi keperluan khusus ciri tertentu untuk kemas kini Windows 11. Berikut adalah beberapa yang paling penting:

 • Peranti anda perlu mempunyai monitor Auto HDR.
 • Sokongan 5G diperlukan.
 • Jika anda ingin menggunakan Cortana, anda perlu mendayakan mikrofon dan pembesar suara.
 • Jika anda ingin menggunakan BitLocker to Go, anda memerlukan pemacu kilat USB.
 • Client Hyper-V hanya boleh berfungsi jika pemproses anda mempunyai keupayaan terjemahan alamat peringkat kedua (SLAT).

Terdapat banyak lagi keperluan khusus ciri daripada keperluan sistem pengendalian. Sudah tentu, ini bergantung pada bilangan apl, ciri dan widget Windows yang anda merancang untuk menggunakan. Contohnya, jika anda ingin menggunakan pengesahan dua faktor, Microsoft Teams, Multiple Voice Assistant, Wake on Voice, Windows Projection, Windows Hello dan ciri Windows yang lain, terdapat keperluan tertentu yang mesti dipenuhi oleh peranti anda. Untuk maklumat lanjut tentang keperluan ini, lawati halaman rasmi Microsoft.

Bagaimana untuk memintas Keperluan Windows 11

Memandangkan kita telah merangkumi semua keperluan sistem Windows 11 yang paling penting, mari kita bincangkan tentang cara untuk mengatasi sebahagian daripadanya. Sebelum masuk ke penyelesaian ini, perlu diingat bahawa beberapa keperluan mesti dipenuhi dan tidak boleh dipintas. Perkara yang boleh anda lakukan ialah memintas TPM, RAM, But Secure dan keperluan CPU.

Keperluan Modul Platform Dipercayai (TPM) ialah satu perkara yang boleh anda lakukan. Microsoft memerlukan anda untuk memiliki TPM versi 2.0 untuk Windows 11, tetapi jika komputer anda mempunyai TPM 1.2 atau lebih baru, memintas keperluan ini adalah mungkin.

Pintas Keperluan Windows 11 menggunakan Rufus

Cara paling mudah untuk memintas keperluan sistem Windows 11 ini ialah memasang Rufus. Utiliti percuma ini membantu anda mencipta pemacu kilat USB boleh boot yang boleh anda muat turun di sini. Sebaik sahaja anda telah memuat turun utiliti ini, ini adalah cara anda boleh menggunakannya untuk memintas keperluan Windows 11 TPM:

 1. Masukkan peranti USB ke dalam komputer anda.
  Nota: Untuk penyelesaian ini, anda memerlukan pemacu USB kosong dengan sekurang-kurangnya 16GB storan.
 2. Lancarkan Rufus.
 3. Di bawah Peranti, cari Pemacu USB anda dan pilihnya.
 4. Pilih Cakera atau imej ISO di bawah pemilihan But.
 5. Sekarang, klik pada butang Pilih.
 6. Pergi ke Windows 11 pada tetingkap timbul Muat turun Imej ISO.
 7. Pilih versi terkini pada medan Keluaran.
 8. Klik pada butang Teruskan.
 9. Pilih bahasa pilihan anda pada tetingkap yang sama.
 10. Pilih x64 di bawah Seni Bina.
 11. Klik pada butang Muat Turun.
  Peranti anda akan mengambil masa beberapa minit untuk memuat turun fail ISO Windows 11. Jangan matikan tetingkap Rufus sehingga muat turun selesai. Sebaik sahaja anda melihat Sedia di bawah bar Status, ini adalah perkara yang perlu anda lakukan seterusnya:
 12. Di bawah pilihan Imej, pilih Pemasangan Windows 11 Lanjutan. Pastikan anda mengklik pada pilihan tiada TPM.
 13. Teruskan ke butang Mula di sudut kanan bawah tetingkap.

Sekali lagi, anda perlu menunggu beberapa minit untuk proses pemasangan selesai. Selepas itu, anda bebas mengalih keluar pemacu USB dan memasang Windows 11. Keperluan Windows 11 TPM tidak akan menjadi masalah lagi.

Pintas Keperluan Windows 11 menggunakan Registry Editor

Kaedah lain yang boleh anda gunakan untuk memintas Windows 11 TPM, RAM, But Secure dan keperluan CPU ialah dengan Editor Registry. Penyelesaian ini disyorkan untuk mereka yang mempunyai sedikit pengalaman menggunakan Registry Editor, kerana ia mungkin terlalu rumit sebaliknya.

Begini cara anda boleh memintas keperluan Windows 11 tertentu dengan Registry Editor:

 1. Tekan kekunci Windows + R.
 2. Taipkan “Regedit” pada tetingkap Run dan klik pada OK.
 3. Pergi ke kunci ini:
  “HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup”
 4. Klik pada kekunci pada bar sisi kiri, dan kemudian klik kanan pada folder Persediaan.
 5. Pilih Baharu > Kunci.
 6. Namakan kunci LabConfig.
 7. Sekarang, klik kanan dalam folder LabConfig dan pilih Baharu > Nilai DWORD (32-bit).
 8. Namakan kunci ini BypassTPMCeck.
 9. Klik dua kali pada fail baharu dan tetapkan data Nilai kepada 1.
 10. Di bawah Base, pastikan Heksadesimal dipilih dan pilih OK.
 11. Ulangi proses ini dan buat DWORD baharu bernama BypassSecureBoot, tetapkan nilai kepada 1.
 12. Selepas mengikuti langkah ini, tutup Registry Editor dan mulakan semula komputer anda.

Jika anda ingin melumpuhkan semakan RAM, ikut langkah yang sama, kecuali anda perlu menamakan LabConfig DWORD secara berbeza. Anda akan menamakan fail “BypassRAMCheck.” Semua langkah lain untuk penyelesaian ini adalah sama.

 1. Selain itu, jika anda perlu melumpuhkan semakan CPU, buka pendaftaran dan pergi ke Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup.
 2. Sekarang, klik kanan dalam tetingkap atau pada folder dan pilih Baharu > Nilai DWORD (32-bit).
 3. Namakannya AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU dan tetapkan nilainya kepada 1.

Jangan Biarkan Keperluan Windows 11 Menghalang Anda

Kemas kini sistem Windows 11 terbaharu dilengkapi dengan banyak ciri baharu dan antara muka pengguna yang lebih maju. Walaupun mengemas kini sistem pengendalian anda kepada Windows 11 adalah percuma kepada pengguna Windows 10, tidak semua peranti mempunyai pilihan ini. Walaupun begitu, terdapat beberapa cara anda boleh memintas keperluan pemasangan Windows 11 dan mengemas kini Windows anda.

Adakah anda mempunyai sebarang masalah dengan keperluan pemasangan Windows 11? Adakah anda berjaya memintasnya dengan salah satu penyelesaian daripada panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.