Bagaimana untuk mempercepatkan telefon pintar Android anda

90
androidpit samsung galaxy note 10 plus 33
© NextPit

Telefon pintar yang perlahan boleh menyusahkan dan menjengkelkan – sama ada peranti rendah yang perlahan semasa anda mula-mula membelinya atau peranti lama yang perlahan perlahan. Walau bagaimanapun, terdapat penyelesaian yang boleh membantu anda meningkatkan prestasi telefon atau tablet anda. Itulah sebabnya kami telah menyusun senarai petua dan helah, yang sepatutnya memberi anda hasil yang diingini!

Lompat ke bahagian:

1. Kenal pasti masalah

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengetahui apa yang menyebabkan masalah: aplikasi, berbilang aplikasi, sistem itu sendiri? Trepn Profiler oleh Qualcomm akan menunjukkan kepada anda beban CPU masa nyata untuk teras individu, gambaran keseluruhan trafik rangkaian untuk kedua-dua data dan Wi-Fi, beban GPU dan penggunaan RAM dan banyak lagi.

Tindanan menu utama AndroidPIT Trepn Profiler

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengenal pasti masalah / © ANDROIDPIT

Trepn juga boleh menghasilkan profil khusus aplikasi atau seluruh sistem dan mengandungi pelbagai kaedah untuk memaparkan data terkumpul. Anda boleh menyimpan data berprofil anda untuk tontonan dan analisis luar talian malah mempunyai tindanan prestasi pada apl yang sedang berjalan.

Setelah anda mengetahui isu khusus anda, anda boleh beralih kepada penyelesaian di bawah.

Pemprofil aplikasi graf prestasi AndroidPIT Trepn Profiler

Penggunaan CPU masa nyata untuk teras individu (kiri) dan pilihan pemprofilan apl (kanan). / © ANDROIDPIT

2. Kosongkan sedikit ruang

Semua foto dan video yang telah anda rakam serta apl yang telah anda pasang boleh menjejaskan telefon anda. Ia memerlukan ruang pernafasan untuk berjalan dengan lancar, dan jika storan rendah, ia boleh mula perlahan. Syukurlah, banyak peranti Android menyediakan pilihan untuk berbuat demikian tanpa perlu memasang apl pihak ketiga.

Pergi ke Tetapan, kemudian Storan (pada sesetengah telefon Storan boleh menjadi subdirektori Penyelenggaraan Peranti atau serupa). Dari situ anda akan dapat melihat berapa banyak ruang yang digunakan dan oleh fail atau aplikasi apa.

storan android 10

Android menyediakan banyak pilihan pengurusan storan / © NextPit

Seperti yang anda boleh lihat daripada tangkapan skrin di atas, peranti anda sepatutnya menawarkan banyak pilihan pengurusan storan. Kami menggunakan HTC dalam contoh ini, tetapi perkara yang sama berlaku untuk kebanyakan peranti Android. Selepas mengetik Kosongkan ruang anda akan dapat memadamkan fail yang dimuat turun yang anda tidak perlukan lagi atau menyahpasang apl yang jarang digunakan. Pada Samsung, sebagai contoh, anda hanya akan mendapat pilihan yang dipanggil Bersihkan sekarang, yang akan mengosongkan fail yang tidak diperlukan dan cache aplikasi.

Jika peranti anda tidak mengosongkan cache apl melalui pilihan pengurusan storannya, anda juga boleh melakukannya secara manual. Banyak aplikasi yang berat imej, seperti rangkaian media sosial, penyemak imbas anda, dll. cenderung mengumpul cache dalam ratusan megabait atau bahkan gigabait dalam beberapa kes.

storan android 102

Membersihkan cache apl daripada aplikasi berat imej dan video sentiasa merupakan cara yang baik untuk membuat ruang / © NextPit

Banyak apl yang telah anda pasang menggunakan cache data dalam usaha untuk mempercepatkan operasi. Ini berkesan sehingga satu tahap, tetapi jika anda kehabisan ruang, ia sebenarnya boleh menjadi tidak produktif.

Akhir sekali, anda boleh mengosongkan ruang dengan menyingkirkan bloatware yang diprapasang. Dalam sesetengah kes, anda akan dapat menyahpasang apl pengeluar sepenuhnya, dalam kes lain anda hanya boleh melumpuhkannya. Berikut ialah panduan terperinci tentang aplikasi yang boleh anda buang dan caranya:

 • Bagaimana untuk mengalih keluar bloatware dan apl Android yang diprapasang

3. Kurangkan widget

Walaupun widget tidak begitu popular seperti pada zaman dahulu, ramai pengguna masih menikmati menampal skrin mereka dengannya. Walau bagaimanapun, walaupun mereka mungkin menyeronokkan atau berguna, mereka juga menggunakan bahagian sumber mereka yang saksama.

moto x pure speed up 05

Widget boleh menjadi pembaziran sumber, jadi bunuh mana-mana yang anda tidak perlukan / © ANDROIDPIT

Jika anda mempunyai sebarang widget berjalan yang anda tidak perlukan, pertimbangkan untuk melumpuhkannya.

Tidak ada salahnya untuk melakukan beberapa aktif, tetapi anda akan melihat unsur perlahan jika anda mempunyai terlalu banyak larian pada masa yang sama, jadi pilihlah sedikit.

4. Lumpuhkan animasi dan tambahan yang tidak perlu

Bergantung pada pelancar yang anda gunakan, anda mungkin mendapati terdapat pelbagai animasi dan kesan khas. Ini mungkin kelihatan hebat, tetapi ia juga boleh memperlahankan keadaan.

Semak tetapan pelancar anda untuk melihat sama ada terdapat cara untuk melumpuhkan mana-mana tambahan yang tidak perlu ini, dan anda boleh memperoleh peningkatan kelajuan sendiri.

moto x pure speed up 06

Tambahan yang ditawarkan oleh pelancar anda mungkin memperlahankan peranti anda / © NextPit

Jika tidak menggunakan pelancar atau salah satu pilihan anda tidak mempunyai pilihan animasi, anda juga boleh menukarnya dengan menyelidiki pilihan pembangun (anda boleh mengetahui cara mendayakannya di sini). Selepas mendayakan pilihan pembangun, anda boleh mengubah suai animasi atau mematikannya sepenuhnya.

5. Tutup apl dan kosongkan RAM

Berbilang tugas beberapa apl memudahkan anda menukar antara alat yang berbeza, tetapi terdapat juga kesan pada prestasi. Anda boleh menutup mana-mana apl yang anda tidak gunakan lagi dengan cepat dengan memanggil senarai apl yang sedang berjalan dan kemudian leret keluar mana-mana apl yang anda mahu keluar. Jika anda mendayakan pilihan pembangun, anda juga boleh mematikan apl atau perkhidmatan yang berjalan di latar belakang. Kami hanya mengesyorkan langkah ini, jika anda seorang pengguna lanjutan, walau bagaimanapun.

moto x pure speed up 08

Menamatkan apl yang tidak digunakan dan mengosongkan RAM akan membantu kelajuan peranti anda / © ANDROIDPIT

6. Jangan pasang pembunuh tugas atau pembersih pihak ketiga

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti idea yang bagus untuk lebih ramai pengguna yang tidak berpengalaman, pembunuh tugas dan apl pengurusan storan pihak ketiga biasanya mendatangkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan. Peranti Android menguruskan RAM mereka dengan agak cekap sendiri. Selain itu, jika aplikasi latar belakang yang anda perlukan dimatikan, but semula ia mengambil masa yang lebih lama dan menggunakan lebih banyak bateri. Ini boleh memperlahankan lagi peranti anda.

cheetahcleanmaster

Walaupun Master Clean Cheetah Mobile ialah salah satu daripada 4 apl teratas di Google Play, kegunaannya boleh dibahaskan / © NextPit

Apl seperti Cheetah Mobile’s Clean Master juga mengosongkan cache apl terlalu kerap – memperlahankan operasinya dan bukannya mempercepatkannya. Dalam kes lain, apl yang serupa dengan Clean Master hanya tidak banyak berbuat atau tidak menjejaskan prestasi sama sekali.

Akhir sekali, anda harus mengambil berat tentang privasi anda dan keselamatan peranti anda apabila menggunakan apl pihak ketiga tersebut – kebanyakannya memerlukan kebenaran yang luas dan tidak berhati-hati semasa mengendalikan data anda.

7. Mulakan semula peranti anda

Pembetulan cepat dan mudah untuk peranti yang perlahan adalah dengan hanya memulakannya semula. Ini boleh mengosongkan cache, menghentikan tugasan yang tidak perlu daripada berjalan dan membuat perkara berjalan lancar semula.

 • Hanya tahan butang kuasa, pilih pilihan Mulakan semula, dan kemudian ketik OK untuk mengesahkan.
moto x pure speed up 07

Kadangkala, sesuatu yang mudah seperti memulakan semula adalah semua yang diperlukan untuk meningkatkan kelajuan / © ANDROIDPIT

8. Pastikan perisian anda adalah terkini

Adakah anda terus meleret ke tepi pemberitahuan itu untuk mengemas kini perisian anda? Ia hanya mahukan yang terbaik untuk anda. Kemas kini perisian tidak selalunya mengenai ciri baharu, kebanyakan masa ia juga mengandungi pembetulan pepijat dan peningkatan prestasi yang boleh mempercepatkan operasi peranti anda dengan ketara.

Kemas kini Sistem Androidpit Nexus 6P 2

Jangan biarkan kemas kini sistem tersebut tergantung / © NextPit

Pastikan perisian anda sentiasa pada versi terkini yang tersedia. Anda mungkin tidak sentiasa bersedia untuk muat turun besar tetapi jangan menangguhkannya selama-lamanya.

9. Gali lebih dalam

Anda juga boleh memantau apl yang menggunakan banyak bateri dengan pergi ke Tetapan > Bateri.

Anda juga boleh memantau penggunaan RAM dalam Tetapan > Apl (atau Pengurus Apl, bergantung pada jenama telefon anda)

Terdapat lebih banyak kebaikan aneh dalam Statistik Proses dalam Pilihan Pembangun – jika anda tidak mendayakan tetapan ini, pergi ke Tetapan > Perihal Telefon dan ketik Nombor Binaan tujuh kali sehingga pemberitahuan muncul.

10. Root telefon anda

Bagi pengguna lanjutan, membuka kunci pilihan pembangun hanyalah rasa kuasa semata-mata, langkah pertama dalam laluan ke seni arkane sebenar-mengakar telefon.

Dengan peranti berakar, anda mempunyai kebebasan untuk memasang ROM yang lebih bersih yang boleh berjalan dengan lebih lancar daripada persediaan semasa anda, dan juga overclock pemproses, memecahkan cemeti pada perkakasan anda untuk menjadikannya berjalan lebih pantas.

Perlu diingat kaedah ini bukan tanpa risiko. Mengakar telefon anda adalah proses yang rumit, dan ia boleh membatalkan jaminan anda. Pengguna yang cuai boleh merosakkan sistem pengendalian telefon mereka. Tetapi ganjarannya melebihi risiko untuk ramai orang.

Jika anda berasa cukup yakin untuk mengakar telefon anda, kami mengesyorkan membaca panduan kami terlebih dahulu:

 • Cara root Android: Panduan lengkap
 • 10 sebab untuk root telefon pintar anda

11. Tetapan Semula Kilang

Ya, pilihan terakhir lama yang setia itulah yang boleh menyelamatkan hari apabila segala-galanya hilang (dan jika anda melakukan ini, semua yang lain akan hilang). Tetapan semula kilang akan memulihkan telefon kepada keadaan pengilang menghantarnya, yang boleh melakukan keajaiban untuk membersihkan sisa perisian dan kod kereta yang tidak jelas yang boleh menyumbat prestasi.

Masalahnya, sudah tentu, anda akan kehilangan semua data anda. Tetapi jika anda telah mencuba semua petua kami yang lain dan masih tidak berpuas hati dengan kelajuan telefon anda, maka sudah tiba masanya untuk mengambil langkah drastik.

Pertama sekali, anda perlu membuat sandaran:

 • Cara membuat sandaran Android dan memastikan data anda selamat
 • Cara membuat sandaran data apl

Kemudian, ikut arahan ini untuk menjalankan tetapan semula kilang:

 • Cara melakukan tetapan semula kilang pada telefon Android anda

Kami berharap anda mendapati petua ini berguna untuk mendapatkan peranti anda dengan pantas dan cergas semula! Kami juga telah berkongsi beberapa apl hebat lain untuk memantau prestasi sistem pada Android, apl untuk meningkatkan prestasi Android anda dan petua untuk meningkatkan RAM yang tersedia pada Android. Daripada apa yang kita dapat lihat, Trepn Profiler berhak mendapat tempat yang sah di kalangan A-lister lain ini.

Jika anda sedang mencari lebih banyak petua kelajuan khusus peranti untuk peranti yang lebih lama, lihat penyelesaian ini:

 • Bagaimana untuk mempercepatkan Galaxy Note 4

 • Bagaimana untuk mempercepatkan Galaxy Note 3
 • Bagaimana untuk mempercepatkan Galaxy S5
 • Bagaimana untuk mempercepatkan Galaxy S4
 • Bagaimana untuk mempercepatkan LG G3
 • Bagaimana untuk mempercepatkan LG G2
 • Bagaimana untuk mempercepatkan Nexus 5
 • Bagaimana untuk mempercepatkan Nexus 4
 • Bagaimana untuk mempercepatkan Nexus 7 2013
 • Bagaimana untuk mempercepatkan Moto X
 • Bagaimana untuk mempercepatkan Moto G (2014)

Adakah anda mempunyai sebarang petua dan teknik yang anda gunakan untuk mempercepatkan telefon anda? Adakah anda mempunyai sebarang apl yang anda gunakan mengoptimumkan proses? Beritahu kami dalam ulasan!