Bagaimana untuk memuat turun beta pembangun macOS Sonoma

15
Bagaimana untuk memuat turun beta pembangun macOS Sonoma

Perkara yang perlu diketahui sebelum memuat turun beta pembangun macOS 14 Sonoma:

 • Pastikan anda menyandarkan Mac anda sebelum memasang macOS Sonoma.
 • Kami mengesyorkan memuat turun dan memasang kemas kini beta pembangun macOS 14 Sonoma pada partition untuk memastikan data anda selamat.

Penantian akhirnya berakhir. Apple telah melancarkan sistem pengendalian terbaharunya, macOS Sonoma. Penuh dengan pelbagai ciri dan peningkatan yang menarik, lelaran baharu sistem pengendalian Mac ini menjanjikan untuk mentakrifkan semula cara anda berinteraksi dengan Mac anda. Sama ada anda peminat teknologi atau pengguna biasa, daya tarikan macOS 14 tidak dapat dinafikan.

Jika anda ingin meneroka ciri baharu dan mendapatkan pengalaman langsung dengan generasi macOS seterusnya, berikut ialah cara anda boleh memuat turun dan memasang beta pembangun macOS Sonoma pada Mac anda.

Apakah yang baharu dalam macOS Sonoma beta?

 • Screen Saver: Dengan pengenalan Screen Saver pada Mac, anda kini boleh menikmati imej bergerak hebat yang dipaparkan pada skrin Mac anda apabila ia tidak digunakan.

 • Widget Desktop: Kini anda boleh menambah widget pada skrin Mac anda, mengakses widget iPhone anda pada Mac, menukar kedudukan widget tersebut dan banyak lagi.

 • Tindanan Penyampai: macOS Sonoma baharu juga menambah ciri khas untuk penyampai dan membolehkan anda mempunyai lebih ramai orang dalam panggilan jika anda kerap menggunakan persidangan video.

 • Ciri berita untuk apl Messages: Pada Mac anda, Anda kini boleh mencari mesej tertentu dengan mudah menggunakan penapis carian, mengikuti perbualan yang mungkin anda terlepas dan membalas mesej dengan meleret. Selain itu, salah satu ciri yang paling menarik ialah anda boleh menyusun semua pelekat anda di satu tempat.

 • PDF dan Nota: Terdapat juga ciri khas untuk bekerja dengan PDF dan Nota, penambahbaikan pada penyemak imbas web Safari, autopembetulan yang lebih baik pada papan kekunci, pengalaman permainan yang dipertingkatkan pada Mac anda dan privasi dan keselamatan yang dipertingkatkan.

    Secara ringkasnya, kemas kini macOS Sonoma menambah satu tan ciri baharu yang hebat dan peningkatan pada Mac anda yang akan meningkatkan pengalaman anda.

    senarai Mac yang serasi dengan macOS Sonoma

    • MacBook Air – 2018 atau lebih baru

    • MacBook Pro – 2018 atau lebih baru

    • iMac – 2019 atau lebih baru

    • iMac Pro – 2017

    • Mac mini – 2018 atau lebih baru

    • Studio Mac – 2022

    • Mac Pro – 2019 atau lebih baru

     Anda boleh mengklik logo Apple () → pilih Perihal Mac Ini untuk menyemak nama Mac anda. Anda kini akan menerima gambaran keseluruhan Mac anda, dengan maklumat tentang model, versi macOS dan cip. Selain itu, senarai MacBook yang dinyatakan di atas akan menerima sokongan untuk macOS 14.

     Cara membuat sandaran Mac anda

     Adakah anda tidak sabar-sabar untuk menerokai ciri baharu macOS 14 beta yang menarik tetapi mengambil berat tentang keselamatan Mac anda? Mengutamakan keselamatan data adalah penting sebelum menikmati ciri macOS terkini. Untuk mengelakkan sebarang kemungkinan kehilangan data, menyandarkan Mac anda ialah langkah berjaga-jaga yang penting. Untuk membuat sandaran Mac anda dengan cepat, patuhi arahan yang disenaraikan di bawah.

     1. Klik pada logo Apple () → Pergi ke Tetapan Sistem.

      Klik Logo Apple dan Tetapan Sistem dalam macOS Ventura

     2. Pilih Umum → Pilih Mesin Masa.

      Pilih Umum dan pilih Mesin Masa

     3. Klik Tambah Cakera Sandaran.

      Klik Tambah Cakera Sandaran

     4. Pilih cakera anda → Pilih Sediakan Cakera.

      Pilih cakera anda dan pilih Sediakan Cakera

     5. Masukkan Kata Laluan untuk melindungi cakera sandaran anda → Pilih Had Penggunaan Cakera → Pilih Selesai.

      Masukkan Kata Laluan untuk melindungi cakera sandaran anda, Pilih Had Penggunaan Cakera dan pilih Selesai

     Walau bagaimanapun, jika anda mendapati kaedah yang disebutkan di atas terlalu rumit, kami mempunyai penyelesaian alternatif untuk anda. Jangan ragu untuk meneroka artikel kami, yang menyediakan alternatif yang lebih mudah untuk menyandarkan Mac anda dengan berkesan.

     Bagaimana untuk memuat turun beta pembangun macOS Sonoma pada Mac

     1. Pergi ke developer.apple.com dalam Safari pada Mac anda dan navigasi ke tab Discover.
     2. Pilih macOS → Klik pada Muat Turun.
     3. Jika digesa, log masuk menggunakan kelayakan akaun pembangun anda.
     4. Cari pilihan untuk memuat turun macOS 14 Sonoma terkini → Klik pada Pasang Profil.
     5. Buka folder Muat Turun (atau folder lalai tempat fail disimpan).
     6. Cari fail bernama macOSDeveloperBetaAccessUtility.dmg dan klik dua kali padanya untuk membukanya.
     7. Di dalam imej cakera, anda akan menemui fail yang dipanggil macOSDeveloperBetaAccessUtility.pkg. Klik dua kali padanya untuk menjalankan pemasang.
     8. Dalam tetingkap gesaan, klik pada Teruskan, bersetuju dengan terma dan syarat, → Klik pada Pasang.
     9. Ikut arahan pada skrin untuk melengkapkan pemasangan beta pembangun macOS.
     10. Sekarang, anda sepatutnya melihat skrin Kemas Kini Perisian. Jika tidak, klik logo Apple () → Tetapan Sistem → Kemas Kini Perisian.

     Di sini anda akan melihat pilihan beta pembangun macOS 14 Sonoma; klik Naik Taraf Sekarang. Bergantung pada kelajuan internet anda, muat turun mungkin mengambil sedikit masa.

     Nota: Jika anda tidak melihat tetingkap kemas kini, mulakan semula komputer anda dan lawati semula bahagian kemas kini Perisian.

     Cara memasang beta pembangun macOS Sonoma

     Selepas mendapatkan sandaran data anda dan berjaya menambah profil beta, kini tiba masanya untuk meneruskan pemasangan beta pembangun macOS 14. Setelah memulakan pemasang beta, tetingkap gesaan akan muncul, meminta anda memulakan proses pemasangan.

     Mac menjalankan Ventura 13.3 atau lebih awal

     1. Klik pada butang Teruskan.
     2. Pilih pilihan untuk Setuju dengan Terma dan Syarat Apple.
     3. Teruskan dengan mengklik butang Pasang.
      Mungkin perlu mengosongkan sedikit ruang storan untuk pemasangan.
     4. Ikut arahan pada skrin untuk melengkapkan pemasangan macOS Sonoma.

     Mac menjalankan Ventura 13.4 atau lebih baru

     Anda boleh memuat turun dan memasang kemas kini beta dengan mudah bermula dengan macOS 13.4 Ventura tanpa pergi ke portal pembangun. Ikuti langkah-langkah yang digariskan di bawah.

     1. Klik pada logo Apple () pada bar menu → Pilih Tetapan Sistem.
     2. Pergi ke Umum → Kemas Kini Perisian.
     3. Klik pada butang “i” di sebelah Kemas Kini Beta.
     4. Pilih salah satu daripada pilihan yang dinyatakan di bawah:
      • Pembangun Beta
      • Beta Awam
     5. Pilih macOS Sonoma Developer Beta.

     Sila ambil perhatian bahawa proses pemasangan mungkin mengambil masa yang lama, jadi sila bersabar. Untuk panduan tambahan, anda boleh merujuk bahagian permulaan di bawah. Walau bagaimanapun, jika anda berhasrat untuk memasang beta pembangun macOS Sonoma pada peranti utama anda, anda dinasihatkan untuk memasangnya pada partition yang berasingan.

     Pasang beta pembangun macOS 14 Sonoma pada partition

     Versi beta perisian tertakluk kepada pepijat atau masalah lain, seperti yang telah saya nyatakan di atas. Oleh itu, adalah pilihan yang baik untuk memasang beta pada peranti kedua atau mencipta partition dalam storan Mac untuk melindungi data anda.

     Baca artikel kami untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara membuat partition pada Mac anda jika anda belum memilikinya. Selain itu, gunakan langkah yang digambarkan di atas untuk memuat turun beta pembangun juga.

     1. Daripada tetingkap pemasangan, pilih Teruskan selepas muat turun selesai.
     2. Klik Setuju dan Sahkan.
     3. Tekan Tunjukkan Semua Cakera dan pilih partition yang anda mahu.
     4. Klik Pasang untuk memulakan prosedur.

     Di sini, anda mempunyai pilihan untuk memilih pemasangan yang bersih dan bermula dari awal atau menggunakan pembantu pemasangan untuk memindahkan data OS semasa.

     Bermula dengan beta pembangun macOS Sonoma pada Mac

     Mac anda akan dimulakan semula dengan versi terbaharu macOS Sonoma selepas pemasangan selesai. Anda mesti menyelesaikan beberapa tugas dahulu sebelum anda boleh mula meneroka sistem pengendalian baharu.

     1. Pilih Teruskan.
     2. Log masuk dengan Apple ID dan Kata Laluan anda, dan biarkan iCloud menyegerakkan data anda dan maklumat lain.
     3. Klik Bermula.

     Mungkin ini sahaja yang anda perlukan!

     Versi macOS terbaharu kini akan dipasang pada Mac anda. Perlu diingat untuk memamerkannya dengan bangga dan menghantar tangkapan skrin kepada kami melalui kami Twitter atau Instagram muka surat.

     Anda boleh kembali ke macOS Ventura dan tunggu keluaran stabil jika anda tidak menyukai macOS Sonoma terbaharu atau menghadapi masalah dengan versi beta.

     Baca lebih lanjut:

     • Mac Pro dengan cip M2 Ultra diumumkan di WWDC 2023
     • Apple mengumumkan macOS Sonoma dengan Mod Permainan, widget desktop & penyelamat skrin
     • Bagaimana untuk memuat turun dan memasang beta pembangun iOS 17 pada iPhone

     Profil Pengarang

     Bhaskar

     Bhaskar adalah ahli keluarga iGB dan gemar bereksperimen dengan kata-kata dan irama. Dia juga mempunyai kemahiran dalam pembangunan web dan aplikasi. Jika tidak menulis, anda mungkin mendapati dia bertali arus atau terlibat dalam sukan. Dan menjelang petang, petikan beliau akan dipaparkan pada suapan Instagram anda.