Bagaimana untuk memuat turun macOS 13 Ventura Developer Beta 4

92
Bagaimana untuk memuat turun macOS 13 Ventura Developer Beta

Perkara yang perlu diketahui sebelum memuat turun macOS 13 Ventura Developer Beta 4:

 • Pastikan anda menyandarkan Mac anda sebelum memasang macOS Ventura.
 • Kami mengesyorkan memuat turun dan memasang kemas kini macOS 13 Ventura Developer Beta 4 pada partition untuk memastikan data anda selamat.

Apple telah mengeluarkan versi terkini macOS: macOS 13 Ventura, dengan banyak ciri, termasuk Pengurus Pentas dan carian Spotlight yang dikemas kini. Pada masa ini, Apple telah mengeluarkan beta pembangun 4, dan seperti namanya, versi ini adalah untuk pembangun.

Jika anda ingin mendapatkan pengalaman praktikal anda dan meneroka ciri baharu macOS generasi seterusnya, berikut ialah cara anda boleh memuat turun dan memasang macOS 13 Ventura Developer Beta 4 pada Mac anda. Tetapi pertama, mari kita gali macOS baharu ini.

Apakah yang baharu dalam macOS Ventura beta?

macOS Ventura baharu disertakan dengan Pengurus Peringkat, menjanjikan untuk menyelamatkan anda daripada desktop yang bersepah. Spotlight kini mempunyai antara muka baharu dengan hasil carian yang lebih baik dan turut mempunyai sokongan untuk tindakan pantas.

Bersama-sama dengan itu, apl Mel kini membolehkan anda membuat asal dan menjadualkan mel. Sekarang, sebelum kita melihat langkah-langkah untuk memasang macOS Ventura, mari lihat sama ada anda mempunyai Mac yang menyokongnya.

macOS Ventura menyokong Mac

 • iMac – 2017 dan lebih baru

 • Studio Mac – 2022

 • Mac Pro – 2019 dan lebih baru

 • iMac Pro – 2017 dan lebih baru

 • Mac mini – 2018 dan lebih baru

 • MacBook Air – 2018 dan lebih baru

 • MacBook – 2017 dan lebih baru

 • MacBook Pro – 2017 dan lebih baru

Jika anda tidak tahu nama Mac anda, klik logo Apple → Perihal Mac Ini. Di sini anda boleh melihat gambaran keseluruhan Mac anda, termasuk nama model, versi macOS dan cip yang sedang dijalankan.

Memandangkan anda pasti Mac anda menyokong versi macOS terkini, mari lihat cara menyandarkan data dalam Mac anda sebelum kami memuat turun dan memasang macOS 13 Ventura Developer Beta 4.

Bagaimana untuk membuat sandaran Mac anda

Memandangkan anda akan mencuba beta pembangun, mungkin terdapat peluang untuk menemui pepijat dan isu lain. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk membuat sandaran untuk memastikan data anda kekal selamat dan kukuh. Selain itu, anda boleh menurunkan taraf kepada macOS Big Sur jika anda menghadapi sebarang masalah semasa kemas kini atau kemudian.

Begini cara anda boleh melakukannya:

 1. Sambungkan pemacu keras luaran atau SSD ke Mac anda.

 2. Klik ikon Apple → pilih Keutamaan Sistem.

  Log masuk dengan Apple ID dan kata laluan anda pada Mac

 3. Di sini, pilih Mesin Masa → klik Pilih Cakera Sandaran untuk memilih pemacu anda.
 4. Klik Gunakan Cakera untuk memulakan proses; adalah disyorkan untuk menandakan kotak di sebelah Encrypt Backups sebelum meneruskan.
 5. Semak Show Time Machine dalam bar menu.
 6. Sekarang, pilih ikon Mesin Masa di bar menu atas → pilih Sandaran Sekarang.

Dan itu sahaja; Mesin Masa akan memulakan proses sandaran dalam 1-2 minit. Tidak mempunyai peranti storan luaran, semak siaran ini untuk mengetahui cara lain untuk membuat sandaran peranti macOS anda dengan selamat.

Bagaimana untuk memuat turun macOS Ventura Developer Beta 4

 1. melawat developer.apple.com dan buka tab Temui.
 2. Pilih macOS → klik Muat turun.
 3. Log masuk dengan kelayakan akaun pembangun anda jika digesa.

 4. Untuk memuat turun beta pembangun macOS Ventura terkini, klik Pasang Profil.
 5. Buka Muat Turun (atau folder tempat fail folder disimpan secara lalai).
 6. Klik dua kali macOSDeveloperBetaAccessUtility.dmg untuk membukanya.
 7. Seterusnya, klik dua kali macOSDeveloperBetaAccessUtility.pkg untuk menjalankan pemasang.
 8. Dalam tetingkap gesaan, klik Teruskan, bersetuju menerima terma dan syarat → klik Pasang.
 9. Ikut arahan pada skrin untuk memasang beta pembangun macOS.

Sekarang, anda sepatutnya melihat skrin Kemas Kini Perisian. Jika tidak, klik logo Apple → Keutamaan Sistem → Kemas Kini Perisian.

Di sini anda akan melihat macOS 13 Ventura Pilihan Pembangun Beta 4; klik Naik Taraf Sekarang. Bergantung pada kelajuan internet anda, muat turun mungkin mengambil sedikit masa.

Nota: Jika anda tidak melihat tetingkap kemas kini, mulakan semula komputer anda dan lawati semula bahagian kemas kini Perisian.

Cara memasang macOS 13 Ventura Developer Beta 4

Kini, selepas menyandarkan data anda dan memasang profil beta, tiba masanya untuk memasang pembangun macOS 13 beta 4. Memandangkan anda telah memasang pemasang beta, tetingkap gesaan akan meminta anda memulakan proses pemasangan.

 1. Klik Teruskan.
 2. Pilih Setuju dengan Terma dan Syarat Apple.
 3. Klik Pasang.
  Anda mungkin perlu mengosongkan sedikit ruang untuk pemasangan.
 4. Sekarang, ikut arahan pada skrin untuk memasang macOS Ventura.

Proses pemasangan mungkin mengambil masa yang agak lama, jadi bersabarlah. Untuk arahan lanjut, lompat ke bahagian permulaan di bawah. Tetapi jika anda bercadang untuk memasang macOS Ventura Pembangun Beta 4 pada peranti utama anda, sebaiknya anda memasangnya pada partition.

Pasang macOS 13 Ventura pembangun beta 4 pada Partition

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, versi beta perisian mudah terdedah kepada pepijat atau isu berkaitan. Jadi, memasang beta pada peranti kedua anda atau mencipta partition dalam storan Mac untuk memastikan data anda selamat adalah lebih bijak.

Jika Mac anda tidak mempunyai partition, baca artikel ini dan buatnya dengan mudah. Juga, muat turun Beta Pembangun seperti yang digambarkan di atas.

 1. Selepas muat turun selesai, klik Teruskan dari tetingkap pemasangan.
 2. Klik Setuju dan sahkan.
 3. Sekarang, tekan Tunjukkan Semua Cakera dan pilih partition.
 4. Klik Pasang untuk memulakan proses.

Di sini, anda boleh sama ada memilih pemasangan yang bersih dan bermula dari awal atau memindahkan maklumat OS semasa dengan bantuan pembantu pemasangan.

Bermula dengan macOS Ventura Pembangun Beta 4 pada Mac

Setelah pemasangan selesai, Mac anda akan but semula dengan macOS yang serba baharu Ventura. Tetapi sebelum anda boleh meneroka OS baharu, berikut ialah beberapa langkah yang perlu anda selesaikan dahulu.

 1. Klik Teruskan
 2. Log masuk dengan Apple ID dan Kata Laluan anda dan biarkan iCloud menyegerakkan data anda dan maklumat lain.
 3. Klik Bermula.

Kini, Mac anda akan mempunyai versi macOS terkini. Jangan lupa untuk memamerkannya dan berkongsi tangkapan skrin dengan kami di laman web kami Instagram atau Twitter muka surat.

Tetapi jika anda bukan peminat macOS terkini Ventura atau sedang menghadapi beberapa isu dalam versi beta? Anda boleh menurunkan taraf kepada macOS Monterey dan tunggu sehingga binaan yang stabil dikeluarkan.

Bolehkah saya mendapatkan macOS Ventura beta jika saya bukan pembangun?

Nah, laman web pihak ketiga seperti betaprofiles.com menawarkan profil pembangun secara percuma. Anda hanya boleh memuat turun dan memasang profil melalui langkah-langkah yang dinyatakan sebelum ini. Walau bagaimanapun, pilihan ini boleh berisiko untuk data dan peranti anda, dan saya amat mengesyorkan agar tidak melakukannya.

Saya cadangkan anda sama ada sertai Program pembangun Apple atau langkau beta pembangun dan pilih beta awam, yang akan dikeluarkan pada bulan Julai.

Jadi, apakah pandangan anda tentang kemas kini macOS terbaharu ini? Kongsikan pandangan anda di ruangan komen di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk memuat turun iOS 16 Developer Beta pada iPhone
 • Muat turun iPadOS 16 Developer Beta pada iPad
 • Muat turun kertas dinding M2 MacBook Air