Bagaimana untuk Memulakan PS4 dalam Mod Selamat

72
 • Petua dan kiat PS4 2018: Manfaatkan PS4 anda sepenuhnya

 • Cara menstrim permainan PS4 ke Mac atau PC

 • Cara menggunakan Kongsi Main pada PS4

 • Bagaimana untuk berkongsi permainan pada PS4

 • Bagaimana untuk menaik taraf cakera keras PS4

 • Bagaimana untuk menukar jenis NAT pada PS4

 • Bagaimana untuk boot PS4 dalam Safe Mode

 • Cara menggunakan pengawal PS4 DualShock 4 dengan PC

 • Set kepala PS4 terbaik pada tahun 2018

 • Permainan PS4 terbaik pada tahun 2018

 • Permainan PlayStation VR terbaik pada tahun 2018

 • Permainan perlumbaan PS4 terbaik pada tahun 2018

 • Bagaimana untuk menjadi penguji beta Sony PS4

Dikemas kini 16 Jan. 2022, oleh Steve Larner

Bagaimana untuk Memulakan PS4 dalam Mod Selamat

Walaupun dengan keluaran PS5, PS4 kekal popular. Setiap hari, pengguna log masuk untuk bermain permainan kegemaran mereka, menstrim filem dan banyak lagi. Walau apa pun, perkara masih boleh menjadi salah. Ia tidak kerap berlaku, tetapi kadangkala, PS4 anda ranap atau tersekat, dan apabila ia berlaku, anda perlu but PS4 anda dalam Mod Selamat.

Mod Selamat sering digunakan sebagai alat diagnostik untuk menyelesaikan masalah perisian atau menyelesaikan masalah tanpa gangguan daripada perisian pihak ketiga.

Memulakan PS4 anda melalui Safe Mode harus dilihat sebagai pilihan terakhir. Jika anda tidak boleh menghidupkan konsol anda seperti biasa, Mod Selamat mungkin satu-satunya penyelesaian. Berikut ialah cara untuk but PS4 anda dalam Safe Mode.

Nota: Sebelum but dalam Mod Selamat, pastikan port USB anda berfungsi. Sebaik sahaja anda but PS4 anda, anda perlu menyambung semula pengawal anda. Jadi, jika port USB tidak berfungsi, anda perlu melakukan pembaikan fizikal sebelum menyambungkan pengawal anda semula.

Memulakan Mod Selamat

 1. Matikan PS4 sepenuhnya. Tekan butang kuasa seperti biasa, dan butang itu akan berkelip beberapa kali sebelum konsol anda dimatikan.

 2. Tekan dan tahan Butang Kuasa untuk menghidupkannya semula. Anda sepatutnya mendengar bunyi bip apabila ditekan dan satu lagi tujuh saat kemudian. Sebaik sahaja anda mendengar kedua-duanya, lepaskan butang kuasa.
 3. PS4 anda harus boot dalam Mod Selamat. Palamkan pengawal anda ke dalam PS4 seperti yang diarahkan dan klik butang PS4. Untuk mengawal PS4 anda dari sini, anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai pengawal DualShock yang disambungkan ke konsol anda melalui USB.

Hanya matikan PS4 anda dan hidupkan semula untuk keluar dari Mod Selamat. PlayStation anda sepatutnya but semula seperti biasa.

Cara Mod Selamat PS4 Berfungsi

Setelah PS4 anda telah but dalam Mod Selamat, anda akan melihat beberapa pilihan:

 • Mulakan semula menjadikan but PS4 anda normal (jika boleh),

 • Perubahan Resolusi memaksa PS4 anda untuk boot dalam 480p pada masa akan datang.

 • Kemas kini Perisian Sistem mengemas kini perisian tegar anda melalui pemacu USB, internet atau cakera.

 • Pulihkan Lalai meletakkan PS4 anda kembali ke tetapan kilangnya namun menyimpan data anda.
 • Bina Semula Pangkalan Data mengimbas pemacu dan pada asasnya mengindeks semula kandungannya.
 • Mulakan PS4 memadam SEMUA data anda daripada konsol dan pada dasarnya melancarkannya kembali ke hari anda mengeluarkannya dari kotak.
how_to_boot_ps4_safe_mode_4

Mod Selamat bermanfaat jika peranti anda menghadapi masalah semasa kemas kini. But semula PS4 anda dalam Mod Selamat sepatutnya membolehkan anda meneruskan, tetapi ia tidak selalu berfungsi seperti itu.

Perkara yang perlu dilakukan Apabila PS4 Anda Terperangkap dalam Gelung But Mod Selamat

Beberapa pengguna telah melaporkan bahawa PlayStation 4 mereka bergelung dalam Mod Selamat. Senario ini bermakna ia tidak akan boot dalam mod biasa. Jika masalah ini berlaku untuk anda, terdapat beberapa langkah untuk dicuba.

Sambungkan Kabel Pengecas USB PS4

Apabila PS4 anda tidak keluar dari Mod Selamat, sama ada anda but semula atau tidak, perkara pertama yang perlu anda cuba ialah menyambungkan pengawal PS4 anda ke konsol permainan menggunakan kabel pengecasan. Selepas pengawal dipasang dengan selamat, pilih pilihan yang keluar dari Mod Selamat.

ps4_vs_xbox_one_controller_ps

Kadangkala, kabel USB gagal disambungkan dengan betul ke konsol, terutamanya disebabkan oleh bahagian yang lebih rendah atau haus dan lusuh. Sambungan boleh kelihatan berjaya apabila pada hakikatnya, ia tidak. Cuba gunakan kabel pengawal PS4 yang berbeza untuk melihat sama ada Mod Selamat boleh keluar dengan jayanya.

Matikan PS4 Anda Selama Dua Puluh Minit

Gelung but Mod Selamat PS4 boleh mengecewakan, tidak kira siapa anda. Apabila sambungan terus ke konsol tidak menyelesaikan masalah, matikan PlayStation selama 20 minit. Kadangkala, konsol hanya memerlukan rehat yang baik untuk menetapkan semula segala-galanya dan menyejukkan diri.

Seterusnya, but semula konsol anda dalam Mod Selamat seperti biasa. Semak untuk sebarang kemas kini. Kemas kini ini mungkin mengandungi pembetulan kepada masalah biasa, ciri baharu dan prestasi yang lebih baik. Kemas kini adalah semua yang diperlukan oleh Playstation 4 untuk menyelesaikan isu biasa dalam banyak situasi.

Lakukan Tetapan Semula Kilang

Akhir sekali, terdapat pilihan untuk menetapkan semula PS4 anda sepenuhnya. Jika ia tersekat dalam gelung but Mod Selamat, anda boleh lakukan tetapan semula kilang PS4.

Pilihan ini memadamkan segala-galanya daripada konsol anda, termasuk permainan, kemajuan dan profil anda. Setelah memulakan semula peranti, log masuk menggunakan bukti kelayakan PlayStation anda. Anda sepatutnya boleh memuat turun semula semua kandungan anda kembali ke PS4 anda dari kedai.

Muat turun Kemas Kini PS4 Terkini ke USB

Dalam sesetengah kes, gelung but mungkin berlaku jika proses kemas kini gagal atau tidak lengkap. Muat turun kemas kini PS4 terkini dan cuba pasang melalui USB. Jika ia terbukti tidak berjaya, cuba pilihan fail pemasangan semula. Fail ini memasang perisian sistem yang mungkin rosak semasa turut menggunakan kemas kini terkini. Jika anda mencuba pilihan kedua, ambil perhatian bahawa ia menyegarkan sistem PS4 anda kepada lalai kilang, dan semua data akan dipadamkan.

Soalan Lazim Mod Selamat Playstation 4

Saya tidak boleh membuat PS4 saya but dalam Mod Selamat. Adakah terdapat apa-apa lagi yang boleh saya lakukan?

Adalah idea yang baik untuk memastikan semua kabel disambungkan dengan betul. Jika anda telah melakukannya, tetapi anda masih tidak boleh boot PS4 anda dalam Safe Mode, anda boleh melawati Laman web PlayStation Fix and Replace untuk langkah penyelesaian masalah lanjut dan bantuan tambahan.

Isu yang anda hadapi mungkin khusus untuk peranti anda sahaja. Jika itu berlaku, anda akan mendapat bantuan yang lebih diperibadikan menggunakan tapak web PlayStation.

Pengawal saya tidak akan menyambung menggunakan Mod Selamat. Apakah perjanjian nya?

Ramai pengguna telah menyatakan masalah dengan Mod Selamat dan pengawal. Sudah tentu, anda perlu memasangkan pengawal anda ke salah satu port USB pada konsol selepas but dalam Mod Selamat, seperti yang dinyatakan di atas. Pada asasnya, proses berpasangan ini berlaku kerana sambungan USB menghantar maklumat daripada pengawal ke konsol, memberitahu ia berfungsi.

Dengan mengandaikan pengawal anda mengecas (jika tidak, cuba port USB lain atau minta konsol anda menyemak perkakasan yang rosak), kemungkinan besar kabel yang anda gunakan adalah puncanya. Contohnya, jika anda masih mempunyai kabel USB yang disertakan bersama konsol anda, gunakan kabel itu. Tetapi, jika anda menggunakan pihak ketiga, cuba yang lain. Anda mungkin perlu mencuba beberapa kabel, tetapi anda memerlukan kabel pemindahan data dan bukan hanya kabel pengecasan.

Ia boleh menjadi sedikit mencabar untuk mengetahui kabel mana yang merupakan kabel pemindahan data, tetapi membandingkan dua sebelah menyebelah, sarung pada kabel pemindahan biasanya lebih tebal daripada kabel pengecas standard.

Bagaimanakah saya boleh mengeluarkan PS4 saya daripada Mod Selamat?

Sebaik sahaja anda selesai menyelesaikan masalah atau membaiki konsol anda, anda boleh keluar dengan cepat daripada Mod Selamat dengan memulakan semula konsol anda. Jika, atas sebab tertentu, ia but semula dalam Mod Selamat sekali lagi, lihat arahan di atas untuk isu gelung but Mod Selamat.