Bagaimana untuk memulihkan foto yang dipadamkan pada Android

124

Jarang ada perasaan yang lebih buruk daripada membuka apl Galeri anda hanya untuk mendapati foto berharga yang anda pegang telah hilang. Sama ada anda memadamkannya secara tidak sengaja atau sesuatu berlaku dengan telefon anda dan foto anda hilang, Android memberi kami beberapa cara untuk menyimpan dan memulihkan foto.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memulihkan foto anda yang dipadamkan. Malangnya, ada kalanya foto anda hilang selama-lamanya, tetapi masa itu sebenarnya agak jarang berlaku.

Cara untuk Memulihkan Foto yang Dipadamkan pada Android

Terdapat beberapa cara untuk berpotensi memulihkan foto yang dipadamkan pada Android, kami akan membincangkannya bermula daripada penyelesaian yang paling mudah.

Semak Folder Sampah Anda

Perkara pertama yang anda mahu lakukan ialah menyemak folder Sampah anda. Apabila anda memadamkan foto daripada galeri telefon anda, ia disimpan dalam folder sampah selama 30 hari. Jadi, dengan mengandaikan bahawa anda baru-baru ini membuang imej itu, ia sepatutnya ada.

Berikut ialah cara untuk mengakses folder sampah anda:

 1. Buka apl Galeri pada telefon anda dan ketik pada tiga garisan menegak di sudut kanan bawah.
  Nota: Bergantung pada versi Android yang anda jalankan, pilihan Sampah mungkin muncul di bawah tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pilih Sampah.
 3. Foto anda yang hilang sepatutnya muncul dalam folder ini.
 4. Jika mereka melakukannya, anda boleh memulihkannya dengan mudah dengan mengetik pada ikon Pulihkan di sudut kiri bawah.

Jika foto anda tiada dalam folder ini, jangan risau, kami akan membantu anda terus mencari.

Semak Google Photos

Google Photos ialah aplikasi storan foto pramuat pada telefon anda. Apabila anda melog masuk ke akaun Gmail anda pada telefon anda, anda juga melog masuk ke Google Suite (apl Google asli telefon anda). Ini bermakna terdapat peluang yang sangat baik untuk foto anda disimpan dalam apl Google Photos.

Untuk sebahagian besar, Google Photos hanya akan memuat naik imej ke pemacu apabila telefon anda dipalamkan, disambungkan ke Wi-Fi dan apl dibuka. Jadi, jika anda ingin menggunakan ini sebagai pilihan sandaran, pastikan keperluan tersebut dipenuhi secara berkala.

Walau bagaimanapun, kami mungkin akan menemui foto anda yang dipadamkan dalam apl ini. Berikut ialah cara untuk menyemak:

 1. Buka apl Google Photos pada telefon anda. Pastikan anda log masuk ke akaun Gmail anda menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang sama yang akan menyimpan foto anda. Ini amat penting jika anda telah melakukan tetapan semula kilang pada peranti anda. Jika anda membuat akaun Gmail baharu, foto lama anda tidak akan muncul dalam apl.
 2. Dengan mengandaikan anda telah melog masuk ke akaun yang betul, foto anda yang dipadamkan akan muncul dalam apl. Seperti yang anda lihat di sini, kami telah berjaya mencari foto kami yang dipadamkan:

Walaupun anda mungkin perlu menatal sebentar, Foto Google menjadikannya agak mudah untuk mengecilkan carian anda. Katakan anda telah memadamkan foto dari percutian anda secara tidak sengaja. Ambil tab tarik di sebelah kanan dan tatal dengan cepat ke tarikh itu. Dengan mengandaikan anda telah menjumpai imej yang hilang, anda perlu memulihkannya kembali ke galeri telefon anda.

Berikut ialah cara untuk memulihkan Foto Google dan menyimpannya dalam galeri telefon anda:

 1. Buka Foto Google dan ketik pada imej yang anda ingin pulihkan. Kemudian, ketik pada tiga titik di penjuru kanan sebelah atas. Jika anda ingin berkongsinya dengan apl lain, ketik pada ikon Kongsi di bahagian bawah.
 2. Sekarang, ketik pilihan Muat turun dalam menu yang muncul. Jika pilihan muat turun tidak muncul, ia mungkin tertera seperti Padam daripada peranti. Ini bermakna Google Photos masih mengesan foto itu dalam galeri telefon anda.

Semoga foto anda kembali ke tempat yang sepatutnya dan anda boleh pergi. Tetapi, jika anda masih belum menemui imej yang sukar difahami, terdapat beberapa perkara lagi untuk dicuba. Jangan lupa untuk menyemak Google Drive juga; kadang-kadang gambar disimpan di sana.

Semak Cloud Backup

Kebanyakan pengeluar telefon mempunyai sejenis sandaran awan berasingan yang boleh menyimpan foto, video, teks, fail, dll. LG mempunyai sandaran LG, Samsung mempunyai Awan Samsung. Jadi mari kita semak awan pengilang untuk mencari imej yang hilang.

 1. Mula-mula, pergi ke Tetapan pada peranti anda (ini sepatutnya berfungsi tanpa mengira perkhidmatan awan yang kami cari) dan taip ‘Cloud’ ke dalam bar carian.
 2. Daripada senarai pilihan yang muncul, pilih perkhidmatan storan yang paling berkait rapat. Dalam kes ini, Samsung Cloud. Sudah tentu, jika anda melihat hasil carian berkaitan awan lain, semak hasil carian tersebut juga.
 3. Sekarang, anda perlu log masuk jika anda belum melakukannya. Dalam kes kami, maklumat log masuk adalah berbeza daripada Akaun Google kami kerana Awan Samsung sepenuhnya berasingan daripada Google Suite.
 4. Jika anda menggunakan peranti Galaxy, cuma klik pada Galeri. Tetapi, pilihan ini berbeza-beza bergantung pada pengilang telefon anda, jadi pilih Foto atau mana-mana pilihan yang diberikan kepada anda.
 5. Jika foto anda yang hilang ada di sini, anda boleh memulihkannya. Hanya ketik Muat turun.

Salah satu isu yang lebih biasa dengan kaedah ini ialah mengingati maklumat log masuk anda. Setiap pengilang menggesa anda untuk membuat akaun apabila anda mula-mula menyediakan telefon anda. Ini boleh menjadi isu jika anda tidak memberi perhatian atau anda mempunyai telefon untuk masa yang lama.

Nasihat terbaik kami; cari akaun e-mel anda untuk ‘LG,’ ‘Samsung,’ ‘HTC’ atau apa sahaja pengeluar yang anda gunakan. Apabila anda mendaftar untuk perkhidmatan tersebut, anda mendapat e-mel pengesahan. Itu akan membantu mengecilkan nama pengguna anda. Kemudian, anda hanya boleh menetapkan semula kata laluan anda.

Pada ketika ini, kami sangat berharap anda telah menemui dan memulihkan foto anda yang hilang. Tetapi kami belum selesai lagi jika anda belum melakukannya. Mari teruskan meneroka beberapa kaedah yang telah kami gunakan pada masa lalu untuk memulihkan imej yang hilang.

Semak Folder Fail Saya dan Kad SD Anda

Satu perkara yang kami gemari tentang Android ialah keupayaan untuk menyesuaikan; kebanyakan model akan mengambil kad storan luaran untuk lebih banyak ruang. Jika anda mempunyai satu, semoga foto anda yang dipadamkan ada di sana. Tetapi, bagaimana anda menyemak?

 1. Mulakan dengan mencari laci apl anda untuk folder Fail Saya jika anda belum tahu di mana ia berada.
 2. Sebaik sahaja ia dibuka, anda akan melihat beberapa folder. Ketik pada pilihan Kad SD, ia hanya menyatakan ‘Tidak dimasukkan,’ jika tiada satu dalam telefon ini. Jika ada Kad SD dimasukkan, ketik pada fail dan cari foto anda.
 3. Jika imej anda dipaparkan di sini, hanya ketik ikon Kongsi atau Muat Turun untuk memulihkan foto kembali ke galeri telefon anda.
 4. Dengan mengandaikan anda tidak mempunyai Kad SD, terdapat satu lagi folder di sini untuk diperiksa, dan itu ialah folder Imej. Apabila anda mengetik folder ini, anda akan melihat semua album foto anda.
 5. Sama seperti arahan di atas untuk memulihkan foto anda daripada sampah, ketik pada tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas dan ketik Sampah. Jika ia muncul di sini, cuma pulihkannya seperti yang kami lakukan di atas.

Semak Google Play

Jadi yang ini mungkin kelihatan agak pelik, tetapi percayalah, ia telah berjaya pada masa lalu. Jika anda masih bersama kami, ini bermakna anda masih belum memulihkan foto anda, jadi ada perkara lain untuk dicuba.

Kami akan mencari mana-mana apl pihak ketiga yang menyimpan foto dan yang telah anda muat turun sebelum ini. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka Gedung Google Play pada telefon anda dan ketik pada ikon profil anda di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Dalam submenu yang muncul, ketik Apl & Permainan Saya.
 3. Mula-mula, anda akan melihat semua aplikasi pada peranti anda. Mula menatal. Dalam carian kami, kami menemui beberapa apl galeri, Shutterfly, apl cap masa foto, Dropbox, dan juga Instagram. Semua ini mempunyai pilihan untuk menyimpan foto. Apa yang anda perlu lakukan ialah memuat turunnya, log masuk dan semak imej anda yang hilang.
 4. Untuk mencari semua aplikasi yang dikaitkan dengan Akaun Google anda, ketik Dipasang di bahagian atas sebelah kiri, kemudian ketik Dinyahpasang. Anda mungkin menemui apl storan foto seperti Dropbox yang tiada pada telefon anda tetapi masih menempatkan beberapa foto berharga anda.

Jika anda rasa kaedah ini membosankan, memang begitu. Tetapi, jika itu satu-satunya cara untuk memulihkan foto anjing zaman kanak-kanak anda, maka ia pasti berbaloi untuk dicuba. Sudah tentu, selepas anda memulihkan apl foto, anda perlu melog masuk. Lakukan carian pantas melalui akaun e-mel anda untuk e-mel pengesahan dengan menaip nama apl untuk mengecilkan nama pengguna.

Perkhidmatan Pemulihan Pihak Ketiga

Jika anda pernah mencari “Cara memulihkan foto yang dipadamkan pada Android”, anda sudah pasti melihat banyak iklan untuk perkhidmatan pihak ketiga yang menjanjikan untuk memulihkan foto anda. Kami tidak akan terlalu banyak menyemak perkhidmatan ini di sini kerana ia benar-benar situasi “pembeli berhati-hati”.

Kami telah menguji pelbagai alat pemulihan data dan mempunyai artikel untuk pengguna Mac dan Windows di sini. Tetapi, beberapa alatan ini akan berfungsi untuk peranti Android juga. Walau bagaimanapun, terdapat banyak tapak web yang berjanji untuk mendapatkan semula foto anda yang hilang tetapi sebenarnya tidak berfungsi. Jadi, kaedah ini sudah pasti situasi “pembeli berhati-hati”.

Jika imej benar-benar hilang, maka tiada cara untuk memulihkannya. Tidak kira apa yang anda janjikan. Jadi, perlu diingat jika ia kedengaran terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, ia mungkin benar.

Soalan Lazim

Kami sangat berharap anda telah memulihkan foto anda yang hilang. Tetapi jika anda mempunyai lebih banyak soalan, teruskan membaca.

Apakah yang perlu saya lakukan jika apl galeri saya tiada?

Katakan anda membuka laci apl telefon anda dan apl galeri tiada. Sebelum anda panik, ia tidak akan hilang selama-lamanya. Apl foto asli peranti anda ialah lekapan kekal pada peranti anda.

1. Untuk membawa apl kembali ke laci apl anda, pergi ke tetapan peranti anda.

2. Ketik pada Apl, kemudian tapis mengikut Apl Lalai.

3. Tatal senarai dan ketik pada apl galeri anda.

4. Seterusnya, ketik Dayakan.

Adakah kad SIM saya menyimpan gambar?

Malangnya tidak. Pada satu masa, kad SIM akan menyimpan kenalan telefon, tetapi bukan gambar. Walau bagaimanapun, anda tidak akan menemui banyak data yang disimpan pada kad SIM pada hari ini.

Seperti yang dinyatakan di atas, anda mungkin mempunyai kad SD yang menyimpan foto anda selagi ia disediakan untuk berbuat demikian.

Fikiran Akhir

Mudah-mudahan, anda telah memulihkan imej anda yang hilang sekarang. Tetapi, ambil dari yang pakar; kadangkala, anda perlu benar-benar kreatif untuk memulihkan fail yang dipadam.

Adakah anda berjaya memulihkan foto anda yang dipadam menggunakan kaedah lain? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!