Bagaimana untuk memulihkan ID Apple yang dilumpuhkan

29
Bagaimana untuk memulihkan ID Apple anda yang dilumpuhkan

Apple ID adalah penting untuk menggunakan produk Apple sepenuhnya, kerana ia memudahkan semua perkhidmatan Apple pada peranti anda. Walau bagaimanapun, terkunci daripada Apple ID anda boleh menyusahkan. Jika anda mendapati Akaun Apple anda dilumpuhkan, jangan risau. Dalam artikel ini, saya akan berkongsi cara membuka kunci dan memulihkan ID Apple anda yang dilumpuhkan pada iPhone anda.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada Apple ID saya dilumpuhkan

Jika Apple memilih untuk menyahaktifkan Apple ID anda, anda akan melihat salah satu daripada mesej berikut dan tidak akan dapat mengakses sebarang perkhidmatan Apple.

 • Apple ID ini telah dilumpuhkan atas sebab keselamatan
 • Anda tidak boleh log masuk kerana akaun anda telah dilumpuhkan atas sebab keselamatan
 • ID Apple ini telah dikunci atas sebab keselamatan
 • Akaun anda telah dilumpuhkan di App Store dan iTunes Store
 • Anda tidak boleh log masuk kerana akaun anda telah dikunci

Sebab Apple ID dikunci atau dilumpuhkan

 • Kemasukan kata laluan yang salah: Memasukkan kata laluan Apple ID yang salah berulang kali atau memberikan jawapan yang salah kepada soalan keselamatan anda boleh menyebabkan akaun dilumpuhkan untuk tujuan keselamatan.

 • Kebimbangan keselamatan: Apple mengutamakan keselamatan pengguna, dan sebarang aktiviti yang mencurigakan atau kemungkinan pelanggaran boleh mengakibatkan akaun anda dilumpuhkan untuk melindungi data peribadi.

 • Masalah pembayaran: Bil yang belum dibayar atau isu pembayaran yang dipautkan ke Apple ID anda boleh menyebabkan kelumpuhan akaun sehingga diselesaikan.

 • Pelanggaran syarat perkhidmatan: Berkongsi kandungan yang tidak sesuai atau terlibat dalam aktiviti penipuan boleh menyebabkan Apple melumpuhkan ID anda.

 • Kegagalan proses pengesahan: Kegagalan pengesahan dua faktor boleh melumpuhkan akaun anda buat sementara waktu.

 • Penggunaan apl tanpa kebenaran: Menggunakan apl yang tidak diluluskan atau melanggar garis panduan Apple boleh mengakibatkan kelumpuhan akaun.

 • Ancaman pancingan data: Terjatuh untuk serangan pancingan data boleh menjejaskan keselamatan akaun, mendorong Apple untuk melumpuhkan akaun untuk menghalang akses tanpa kebenaran.

 • Gangguan peranti: Masalah berkaitan peranti seperti iOS yang tidak berfungsi atau isu perkakasan boleh mencetuskan ketidaktersediaan Apple ID.

Bagaimana untuk membuka kunci ID Apple anda yang dilumpuhkan

Mendapatkan dan menjalankan Akaun Apple anda yang dilumpuhkan adalah proses yang mudah. Cuma ikut arahan di bawah.

Kaedah 1: Tetapkan semula kata laluan anda untuk membuka kunci akaun Apple anda

 1. Buka pelayar web yang anda suka.
 2. Pergi ke iforgot.apple.com → Pilih Tetapkan Semula Kata Laluan.

  Pergi ke iforgot.apple.com dan klik Tetapkan Semula Kata Laluan

 3. Taip Apple ID anda → Lengkapkan captcha → Klik Teruskan.

  Skrin Log Masuk Apple ID

 4. Masukkan nombor telefon anda → Tekan Teruskan.

  Masukkan nombor telefon

 5. Klik Hantar Kod.

  Sahkan untuk menghantar kod

 6. Masukkan OTP yang anda dapat pada telefon anda dan e-mel → Tekan Teruskan.

  Masukkan OTP yang anda terima pada peranti anda

 7. Buat kata laluan baharu → Tekan Teruskan.

  Buat kata laluan baharu

Bagus! Anda telah menetapkan semula kata laluan akaun Apple anda dan membetulkan ID Apple anda yang dilumpuhkan. Sekarang, anda boleh cuba mengakses Apple ID anda pada iPhone atau Mac anda. Walau bagaimanapun, jika penyelesaian ini tidak berfungsi, lihat kaedah lain untuk menetapkan semula kata laluan Apple ID anda.

Kaedah 2: Hubungi Sokongan Apple

Jika akaun anda dikunci atau dilumpuhkan di App Store, anda mesti menyelesaikannya dengan Apple. Mereka menyediakan segera penyelesaian untuk isu ini.

Selain itu, jika anda tidak boleh mengakses perkhidmatan Apple anda dan telah mencuba segala-galanya, menghubungi Sokongan Apple ialah pilihan terakhir anda. Pakar mereka boleh membantu dalam menyelesaikan masalah, sama ada kesilapan anda atau pepijat di pihak Apple.

Bagaimana untuk menghalang ID Apple anda daripada dikunci semula

 • Simpan e-mel Apple ID anda secara peribadi: Elakkan berkongsi e-mel Apple ID anda untuk mengelakkan percubaan yang tidak dibenarkan untuk mengakses akaun anda.

 • Hanya gunakan saluran Apple rasmi untuk log masuk: Berwaspada terhadap gesaan palsu, e-mel pancingan data atau tapak web tiruan yang menyamar sebagai Apple. Hanya log masuk ke Apple ID anda melalui sumber Apple yang dipercayai.

 • Cipta kata laluan Apple ID yang kukuh: Tingkatkan keselamatan Apple ID anda dengan menggunakan kata laluan teguh yang meminimumkan peluang akses tanpa kebenaran dan mengganggu tetapan anda.

 • Dayakan pengesahan dua faktor: Apple kini mewajibkan pengesahan dua faktor untuk akaun Apple ID baharu. Jika anda mengaktifkan semula akaun lama, sediakan lapisan keselamatan tambahan ini untuk terus melindungi akaun anda.

 • Alih keluar peranti yang tidak diperlukan: Jika anda mempunyai berbilang peranti yang dilog masuk dengan Apple ID anda, ia mungkin membenderakan kebimbangan keselamatan. Jadi, alih keluar peranti yang anda tidak gunakan lagi daripada Apple ID anda.

 • Elakkan Jailbreaking: Jailbreaking peranti iOS anda boleh melemahkan keselamatannya, menjadikannya lebih terdedah kepada pelanggaran. Jadi, jangan sekali-kali melakukan jailbreaking untuk mengekalkan integriti keselamatan peranti anda.

Soalan Lazim

Bolehkah saya mendapatkan semula akses kepada Apple ID saya menggunakan Kunci Pemulihan saya?

Ya, jika anda telah mendayakan pengesahan dua faktor, anda boleh menggunakan Kunci Pemulihan anda untuk memulihkan akses kepada Apple ID anda apabila anda kehilangan akses kepada peranti dan nombor telefon anda yang dipercayai.

Adakah mungkin untuk memulihkan ID Apple yang dipadamkan?

Sebaik sahaja anda memadamkan Apple ID anda, ia tidak boleh dipulihkan. Anda mungkin perlu mencipta Apple ID baharu menggunakan alamat e-mel yang sama.

Bolehkah saya memulakan pemulihan Apple ID pada peranti lain?

Ya, anda boleh memulakan prosedur pemulihan daripada mana-mana peranti dengan sambungan internet. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa anda mungkin memerlukan akses kepada peranti atau nombor telefon anda yang dipercayai untuk pengesahan semasa pemulihan.

Itu sahaja!

Sistem Apple ID adalah sangat selamat, dan Apple telah mereka bentuknya untuk mengunci anda daripada akaun anda jika anda telah membuat terlalu banyak percubaan yang gagal semasa memasukkan kata laluan anda. Walau bagaimanapun, saya percaya kaedah di atas mesti telah membantu anda mendapatkan semula akses kepada Apple ID anda sekali lagi. Komen di bawah jika anda mengetahui cara lain untuk berbuat demikian.

Baca lebih lanjut:

 • Apa yang perlu dilakukan apabila iPhone anda dilumpuhkan?
 • Cara menetapkan kenalan pemulihan untuk Apple ID pada iPhone, iPad dan Mac
 • Bagaimana untuk memulihkan kata laluan yang Dipadam Baru-baru ini pada Mac

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.

Profil Pengarang


Ava

Penulis Kandungan
di

iGeeksBlog

Ava ialah seorang penulis teknologi pengguna yang bersemangat datang dari latar belakang teknikal. Dia suka meneroka dan menyelidik produk & aksesori Apple baharu serta membantu pembaca menyahkod teknologi dengan mudah. Bersama dengan belajar, rancangan hujung minggunya termasuk menonton anime pesta.