Bagaimana untuk menambah ID Wajah orang kedua pada iPhone

24
Tambahkan ID Wajah orang lain

Tertanya-tanya sama ada anda boleh menyediakan dua Face ID pada iPhone anda? Anda mungkin mempertimbangkan perubahan besar pada penampilan anda atau bahkan menyediakan Face ID untuk berbilang pengguna pada iPhone anda. Walau apa pun alasan anda, kami akan membimbing anda melalui langkah-langkah untuk menambah ID Wajah lain pada iPhone anda.

Mengapa menambah ID Wajah kedua pada iPhone?

Adakah anda telah mengubah penampilan wajah anda secara drastik? Mungkin anda telah menumbuhkan misai atau mencukur janggut anda. Dengan menyediakan ID Wajah lain pada iPhone anda, anda boleh memastikan telefon anda mengenali anda dan membenarkan anda mengakses walaupun anda menukar penampilan anda atau menukarnya semula.

Anda juga mungkin mahu menambah ID Wajah seseorang. Mungkin anda mengurus peranti anak anda dan mahu akses pantas untuk membuka kunci peranti itu. Atau, mungkin, anda ingin membenarkan akses cepat penting anda yang lain ke peranti anda sekiranya berlaku kecemasan.

Perlu diingat bahawa jika anda membenarkan orang lain menyediakan Face ID pada iPhone anda, mereka juga akan mempunyai akses kepada maklumat peribadi anda, keupayaan untuk membuat pembelian dan boleh log masuk ke apl yang menggunakan Face ID.

Perkara yang perlu diingat:

 • Anda hanya dibenarkan dua muka untuk Face ID pada iPhone.
 • Anda boleh melaraskan apl menggunakan Face ID dengan pergi ke Tetapan → Face ID & Kod Laluan.
 • Face ID tersedia pada siri iPhone X dan lebih baharu.
 • Lihat tutorial penuh kami jika anda berminat untuk menyediakan ID Wajah alternatif semasa memakai topeng.

Bagaimana untuk menambah ID Wajah kedua pada iPhone

Jika anda belum menyediakan ID Wajah awal anda lagi, anda mesti berbuat demikian sebelum anda boleh membuat penampilan alternatif. Dengan mengandaikan anda sudah mempunyai Face ID pada iPhone anda, ikut langkah ini untuk mencipta ID kedua.

 1. Buka apl Tetapan → Pilih ID Wajah & Kod Laluan.
 2. Masukkan kod laluan anda.
 3. Ketik Sediakan Penampilan Ganti

  Sediakan Penampilan Ganti

 4. Baca penerangan ringkas dan pilih Bermula untuk bermula.
 5. Ikut arahan pada skrin untuk menggerakkan kepala anda dalam bingkai dan ketik Teruskan.
 6. Apabila anda selesai, anda mungkin digesa untuk menyediakan Face ID dengan topeng. Buat pilihan anda daripada pilihan.
 7. Setelah anda berjaya menyediakan Face ID, anda akan melihat mesej yang memberitahu anda. Ketik Selesai untuk menyelesaikan dan kembali ke tetapan ID Wajah & Kod Laluan.

  Buat ID muka kedua

Bagaimana untuk mengalih keluar Face ID pada iPhone

Jika anda memutuskan kemudian untuk mengalih keluar penampilan alternatif yang anda sediakan pada iPhone anda, anda boleh menetapkan semula ID Wajah anda dalam beberapa langkah sahaja. Ambil perhatian bahawa ini mengalih keluar semua Face ID yang telah anda sediakan, bukan sahaja penampilan tambahan.

 1. Buka Tetapan → pilih Face ID & Kod Laluan.
 2. Masukkan kod laluan anda.
 3. Ketik Tetapkan Semula ID Wajah.

  Tetapkan semula ID Wajah

   Anda tidak akan diminta untuk mengesahkan tindakan ini. Jika anda suka, anda kemudian boleh memilih Sediakan ID Wajah untuk bermula semula dengan satu penampilan.

   Face ID untuk akses pantas!

   Menyediakan ID Wajah kedua pada iPhone adalah berguna jika anda menukar penampilan anda sepenuhnya. Jika anda memerlukan akses kepada peranti orang lain atau ingin memberikan akses kepada iPhone anda sendiri kepada orang lain, cuma perlu ingat perkara itu.

   Adakah anda akan menambah penampilan alternatif pada iPhone? Jangan ragu untuk berkongsi mengapa atau mengapa tidak!

   Baca lebih lanjut:

   • Face ID lwn Touch ID: Analisis perbandingan
   • Bagaimana untuk menjadikan Face ID Lebih Pantas pada iPhone dan iPad Pro
   • Face ID telah dilumpuhkan pada iPhone? 9 Pembetulan sebenar

   Profil Pengarang


   Sandy

   laman web

   Dengan BS dalam Teknologi Maklumat, Sandy bekerja selama bertahun-tahun dalam industri IT sebagai Pengurus Projek, Pengurus Jabatan dan Ketua PMO. Dia mahu membantu orang lain mengetahui cara teknologi boleh memperkayakan perniagaan dan kehidupan peribadi serta telah berkongsi cadangan dan caranya merentas beribu-ribu artikel.