Bagaimana Untuk Menambah Rekod DNS dalam CloudFlare

104

Cloudflare dilengkapi dengan alatan yang mengimbas rekod DNS secara automatik untuk tapak web anda dan memaparkannya pada papan pemuka akaun anda. Walau bagaimanapun, imbasan ini jauh dari sempurna.

Bagaimana Untuk Menambah Rekod DNS dalam CloudFlare

Jika rekod DNS anda tidak lengkap atau tidak tepat, pelayan DNS Cloudflare mungkin tidak dapat mencari tapak web anda dan pengguna akan melihat mesej ralat dan bukannya tapak web anda. Ini boleh menjadi masalah besar jika anda cuba membina jenama yang kukuh dan senarai tetamu berulang.

Tutorial ini akan memandu anda melalui langkah-langkah untuk menambah DNS pada Cloudflare menggunakan alat pengurusan DNS Cloudflare.

Cara Menambah Rekod DNS dalam Cloudflare pada PC

Cloudflare menawarkan panel kawalan berasaskan web yang boleh diakses dari mana-mana PC, menjadikannya mudah untuk mengurus domain anda dari mana-mana sahaja.

Berikut ialah cara menambah rekod DNS dalam Cloudflare pada PC:

 1. Buka penyemak imbas anda dan lawati Papan pemuka Cloudflare.
 2. Masukkan kelayakan log masuk anda untuk log masuk ke akaun anda.
 3. Klik pada tab “DNS” untuk membuka bahagian pengurusan DNS.
 4. Klik pada “Tambah Rekod.”
 5. Klik pada “Jenis” dan pilih jenis rekod yang anda ingin tambah.
 6. Isikan medan yang diperlukan. Setiap jenis rekod disertakan dengan satu set medan yang unik, jadi pastikan anda bekerja pada rekod yang betul.
 7. Tekan butang “Simpan” untuk mengesahkan perubahan.

Dan itu sahaja. Cloudflare telah menjadikan pengurusan DNS sebagai tugas mudah yang boleh diselesaikan semasa dalam perjalanan. Walau bagaimanapun, perubahan mungkin mengambil masa beberapa jam untuk disebarkan ke seluruh internet.

Adalah penting untuk memilih jenis rekod yang betul dalam langkah 5 kerana setiap jenis disertakan dengan set medan yang unik dan sebarang perubahan yang tidak diingini boleh menimbulkan masalah kepada pengguna yang cuba mengakses domain anda. Bidang berikut amat penting:

Status proksi: Pastikan anda menentukan sama ada anda mahu trafik nama hos diproksikan melalui Cloudflare.

Masa untuk Hidup (TTL): Medan ini membolehkan anda menentukan berapa lama rekod kekal sah. Semakin lama TTL, semakin lama masa yang diperlukan untuk kemas kini rekod untuk mencapai pengguna.

Cara Menambah Rekod DNS dalam Cloudflare pada iPhone

Apple mempunyai hubungan profesional yang panjang dan berjaya dengan Cloudflare. Sebagai contoh, kedua-duanya baru-baru ini membuat perjanjian yang membenarkan pengguna Apple yang menjalankan iOS 16 untuk membeli nama domain baharu secara terus dari dalam apl Tetapan. Oleh itu, tidak hairanlah anda sebenarnya boleh mengurus rekod DNS anda pada iPhone.

Berikut ialah cara untuk menambah rekod DNS dalam Cloudflare jika anda menggunakan iPhone:

 1. Buka penyemak imbas pilihan anda dan lawati Papan pemuka Cloudflare.
 2. Masukkan e-mel dan kata laluan anda untuk log masuk ke akaun anda. Sebagai alternatif, anda boleh mengklik pada butang “Log masuk dengan Apple” di bahagian bawah skrin dan log masuk dengan Apple ID anda. Tetapi ini hanya berfungsi jika anda menggunakan e-mel yang sama untuk akaun Apple dan Cloudflare anda.
 3. Pilih “DNS” untuk melancarkan bahagian pengurusan DNS.
 4. Ketik pada “Tambah Rekod.”
 5. Ketik pada “Jenis” dan kemudian pilih jenis rekod yang anda mahu tambah daripada menu lungsur.
 6. Isi medan yang diperlukan.
 7. Ketik butang “Simpan” untuk mengesahkan perubahan.

Et voila! Anda telah berjaya menukar rekod DNS untuk domain anda.

Cara Menambah Rekod DNS dalam Cloudflare pada Peranti Android

Jika anda ingin mengurus rekod DNS dalam Cloudflare tetapi anda mempunyai telefon pintar Android, anda akan gembira mengetahui bahawa panel kawalan berasaskan web Cloudflare menyokong peranti Android. Sama ada anda ingin menjalankan imbasan baharu rekod DNS anda atau menambah yang baharu secara manual, anda boleh melakukan semuanya dalam beberapa langkah mudah.

Untuk menambah rekod DNS baharu:

 1. Lawati Papan pemuka Cloudflare dan masukkan bukti kelayakan anda untuk log masuk ke akaun anda.
 2. Ketik pada tab “DNS” untuk membuka bahagian pengurusan DNS.
 3. Ketik pada “Tambah Rekod” dan kemudian pilih jenis rekod yang anda ingin tambah.
 4. Berhati-hati mengisi medan yang diperlukan.
 5. Tekan “Simpan.”

Rekod DNS baharu anda kini akan ditambahkan pada domain anda dalam Cloudflare.

Panel kawalan berasaskan web Cloudflare berfungsi dengan baik dengan kedua-dua PC dan peranti mudah alih, tetapi ada juga CloudMare – apl yang direka khusus untuk peranti Android yang boleh membantu anda menambah rekod DNS dalam beberapa ketikan sahaja.

Pemilik domain dengan akaun Cloudflare boleh menggunakan CloudMare untuk menukar rekod DNS tapak web mereka, peraturan halaman dan konfigurasi lain. CloudMare mengambil data daripada akaun Cloudflare pemilik tapak web dan kemudian memaparkannya dalam format yang boleh diedit. Ini membolehkan anda menukar, mengedit atau menambah rekod DNS baharu untuk tapak web anda tanpa perlu melawati panel kawalan berasaskan web rasmi.

Untuk menambah rekod DNS dalam Cloudflare menggunakan apl Android CloudMare:

 1. Muat turun dan pasang apl pada peranti anda.
 2. Masukkan e-mel anda dan kunci API Cloudflare untuk log masuk ke akaun anda.
 3. Sebaik sahaja anda berjaya melog masuk, anda sepatutnya dapat melihat semua domain yang dikonfigurasikan. Untuk mengubah suai domain, pilihnya dan kemudian ketik pada “DNS.”
 4. Masukkan maklumat yang diperlukan dan kemudian ketik “Simpan” di penjuru kanan sebelah atas.

Mungkin perkara terbaik tentang CloudMare ialah ia mempunyai antara muka pengguna ringkas yang mudah dinavigasi, walaupun untuk pengguna kali pertama. Walau bagaimanapun, CloudMare bukanlah apl rasmi daripada Cloudflare melainkan alat pihak ketiga yang dibangunkan untuk membantu mengurus domain tapak web yang berjalan di Cloudflare. Oleh itu, anda harus menggunakannya dengan sedikit langkah berjaga-jaga.

Optimumkan Kebolehcapaian Domain Anda

Rekod DNS adalah bahagian penting dalam mengkonfigurasi tapak web anda. Mereka memberitahu dunia tempat tapak web anda dihoskan. Dengan menambahkannya pada akaun Cloudflare anda, anda boleh meningkatkan prestasi dan keselamatan tapak web anda.

Untuk mengurus rekod DNS anda pada Cloudflare, anda perlu melawati papan pemuka Cloudflare anda atau memasang apl android CloudMare. Sebaik sahaja rekod DNS berita telah ditambahkan, Cloudflare akan mula menghalakan trafik untuk tapak web anda secara automatik melalui rangkaian pusat data globalnya.

Menambah rekod DNS secara manual boleh membantu mengoptimumkan kebolehcapaian tapak web anda sambil memastikan tetamu dalam talian anda dilindungi daripada serangan perisian hasad.

Adakah anda peminat Cloudflare? Apakah pengalaman anda dengan papan pemuka Cloudflare berasaskan web?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.