Bagaimana untuk menambah widget pada Skrin Utama iPhone dalam iOS 17

19
bagaimana untuk menambah dan menggunakan widget skrin utama dalam ios 14 pada iphone

Dari masa ke masa, Apple telah membawa perubahan reka bentuk radikal pada Skrin Utama iPhone dengan widget interaktif, Pustaka Apl dan banyak lagi. Mari terokai lebih lanjut tentang ciri tersebut dan fahami cara menambahkan widget pada Skrin Utama iPhone dalam iOS 17.

 1. Bagaimana untuk menambah widget interaktif pada Skrin Utama iPhone
 2. Bagaimana untuk menambah widget tindanan pada Skrin Utama iPhone
 3. Bagaimana untuk menambah widget tindanan pintar pada Skrin Utama iPhone

Bagaimana untuk menambah widget interaktif pada Skrin Utama iPhone anda

 1. Tekan lama pada ruang kosong Skrin Utama anda sehingga apl mula bergoyang, atau tekan lama pada mana-mana apl, ketik Edit Skrin Utama daripada menu kontekstual
 2. Di sini, ketik “+” dari sudut kiri atas skrin
 3. Daripada Galeri Widget, pilih widget pilihan anda untuk ditambah.

  ketik tambah pilih widget dari galeri widget dan ketik tambah widget pada iphone

 4. Sekarang, leret ke kiri/kanan untuk memilih saiz pilihan dan ketik Tambah Widget.
 5. Widget akan dipaparkan pada Skrin Utama iPhone anda. Seret untuk mengubah kedudukannya.
  Nota: Anda juga boleh menambah widget daripada galeri dengan menahan, menyeret dan menjatuhkannya terus ke Skrin Utama anda.
 6. Ketik Selesai dari penjuru kanan sebelah atas untuk menetapkan widget anda.

  susun semula widget dan ketik selesai untuk menambah widget dari galeri widget ke skrin utama iphone

Bersama-sama dengan pelbagai apl, anda juga mempunyai pilihan untuk memilih saiz widget – kecil, sederhana atau besar. Pilih saiz dengan bijak, kerana ketumpatan maklumat widget bergantung padanya.

Jika anda sudah mempunyai beberapa widget apl stok pada paparan Today, anda boleh memindahkan widget dari sana juga. Hanya tahan & seret widget dari Skrin Hari Ini ke Skrin Utama.

Petua: Adakah ini menarik? Kemudian anda mesti mempertimbangkan untuk menambah widget interaktif pada Skrin Kunci iPhone dan Skrin Siap Sedia juga!

Cara menambah widget tindanan pada Skrin Utama iPhone anda

Walaupun bermain dengan widget adalah menyeronokkan, ia boleh mengambil banyak ruang skrin anda. Tetapi bagaimana jika kita boleh menyusunnya untuk menjimatkan ruang dan meleretnya apabila diperlukan. Bunyi bagus, kan? Anda boleh membuat tindanan sehingga 10 widget. Ini caranya:

 1. Buka Galeri Widget → Tambah salah satu widget yang anda ingin tambahkan pada timbunan pada Skrin Utama.
 2. Ketik pada “+”, tahan & seret widget lain yang ingin anda tambahkan, dan lepaskannya pada widget pertama untuk mencipta tindanan.

  Nota: Anda hanya boleh menambah widget saiz yang sama pada timbunan. Jadi sebelum anda seret, & lepaskan widget pilih saiz yang betul

  tambah widget dari skrin hari ini ke skrin utama pada iphone

 3. Ulangi langkah kedua untuk menambah lebih banyak widget pada timbunan

Dan walaupun ini agak pintar, bagaimana pula dengan timbunan yang lebih pintar, itu intuitif dan lebih membantu.

Bagaimana untuk menambah widget tindanan pintar pada Skrin Utama iPhone anda

Apple telah menggabungkan ciri Tindanan Pintar yang menggunakan kecerdasan pada peranti untuk memberikan anda widget yang betul pada masa yang sesuai.

Contohnya, widget Berita atau Cuaca pada waktu pagi, Kalendar pada siang hari dan Peta satu semasa waktu berulang-alik biasa anda.

 1. Buka Galeri Widget → Ketik pada Tindanan Pintar.
  Nota: Biasanya, anda akan menemui pilihan terlebih dahulu dalam galeri Widget, jika tidak tatal ke bawah, dan pilih Tindanan Pintar daripada penyenaraian.
 2. Pilih saiz timbunan → Ketik Tambah Widget.
 3. Seretnya merentasi peranti untuk menetapkannya dalam kedudukan yang diingini dan kemudian ketik Selesai.
  tambah widget timbunan pintar ke skrin utama iphone

Itu sahaja! Anda akan mempunyai timbunan apl stok penting yang membimbing, membantu dan menyampaikan data kepada anda sepanjang hari.

Tetapi bagaimana jika anda mahu menyesuaikan apl dalam Tindanan Pintar, syukurlah, Apple telah membolehkannya juga!

Bagaimana untuk menyesuaikan widget tindanan pada iPhone

Anda boleh mengedit widget Stack agar sesuai dengan keperluan anda dengan sempurna. Daripada keutamaan apl kepada data yang mereka pinjamkan kepada anda.

 • Tambah Widget Baharu pada Tindanan – Buka Galeri Widget, seret dan lepaskan widget bersaiz serupa pada tindanan.

 • Matikan Putaran Pintar – Jika anda tidak mahu peranti anda mengocok widget secara automatik bergantung pada penggunaan anda, maka terdapat jalan keluar yang mudah. Tekan lama Tindanan → Edit Tindanan → Togol matikan Putar Pintar.

  matikan putar pintar untuk timbunan widget pada iphone

 • Susun semula Apl – Tekan lama widget Tindanan dan pilih Edit Tindanan daripada menu kontekstual. Sekarang tahan dan seret ikon tiga baris di hadapan widget ke kedudukan yang dikehendaki.

  susun semula aplikasi dalam widget tindanan pada iphone

 • Alih keluar Apl daripada Widget Tindanan – Tekan lama widget Tindanan → Edit Tindanan, leret ke kiri dan ketik padam. Kaedah lain ialah menatal melalui Tindanan, tekan lama apabila widget berada pada skrin, dan ketik pada Alih keluar “nama”.

  alih keluar apl daripada widget timbunan pada iphone

 • Padam Widget Tindanan – Tekan lama pada Tindanan dan ketik pada Alih Tindanan daripada menu kontekstual. Ingat, anda boleh menggunakan kaedah yang sama untuk memadam sebarang widget daripada Skrin Utama iPhone.

  ketik pada alih keluar tindanan untuk memadam widget tindanan pada skrin utama iphone

Itu sahaja buat masa ini!

Ringkasnya, menambah widget pada Skrin Utama iPhone anda dalam iOS 17 adalah mudah, dan ia menawarkan cara yang hebat untuk memperibadikan dan mengoptimumkan pengalaman pengguna peranti anda. Sama ada anda mahukan akses pantas kepada apl kegemaran anda, kemas kini masa nyata atau sepintas lalu kalendar anda, ciri widget iOS 17 membolehkan anda menyesuaikan Skrin Utama anda mengikut pilihan anda.

Saya harap anda mendapati panduan ini membantu. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan lanjut, beritahu saya dalam komen di bawah!

Anda juga mungkin suka membaca:

 • Petua dan kiat iOS 17 terbaik yang perlu anda ketahui
 • Cara menggunakan NameDrop pada iPhone
 • Bagaimana untuk menetapkan Poster Kenalan yang diperibadikan pada iPhone

Profil Pengarang


Jibin

Jibin Joseph ialah seorang editor di iGeeksBlog dan mempunyai perhatian yang sangat baik terhadap perincian. Dia seorang pembaca yang rakus, dengan minat yang terdiri daripada falsafah dan sejarah kepada geopolitik dan teknologi. Apabila tidak membaca atau membetulkan tatabahasa, anda akan mendapati dia terlibat dalam perbincangan tentang bola sepak. Anda boleh mengikutinya di Twitter dan Instagram di @4ibin.