Bagaimana untuk mencari alamat IP penghala daripada iPhone atau iPad

16
Bagaimana untuk mencari alamat IP penghala daripada iPhone atau iPad

Ada kalanya menjadi penting untuk mengetahui alamat IP penghala anda, terutamanya jika anda perlu mengakses dan mengubah suai tetapan. Untuk membuat perubahan ini, anda perlu melawati halaman konfigurasi penghala, yang memerlukan mengetahui alamat IP penghala. Nasib baik, anda boleh mencari alamat IP penghala anda dengan mudah daripada iPhone atau iPad anda. Ini semua yang anda perlu tahu.

Apakah alamat IP?

Alamat IP (Internet Protocol) pada asasnya ialah alamat digital, rentetan nombor unik yang diberikan kepada setiap peranti yang disambungkan ke Internet. Ia berfungsi di bawah Protokol Internet, satu set peraturan komunikasi yang lebih luas yang mengawal penghantaran data melalui Internet.

Setiap peranti berkemampuan internet, termasuk tablet, telefon pintar, penghala dan komputer riba, diberikan alamat IP yang berbeza. Tugasan ini diuruskan oleh Pembekal Perkhidmatan Internet (ISP) anda.

Selanjutnya, alamat IP memainkan peranan penting dalam cara tapak web dan rangkaian komputer mengenali dan berinteraksi dengan iPhone, iPad atau rangkaian di Internet.

Fikirkan alamat IP sebagai cara untuk mengenal pasti dan mencari peranti dalam talian. Ia juga menunjukkan geolokasi anda, membolehkan penyedia kandungan menyampaikan kandungan khusus wilayah. Sebagai contoh, hasil carian Google yang anda akan perolehi selepas mencari kata kunci mungkin berbeza daripada hasil carian seseorang yang tinggal di seberang dunia.

Jika peranti anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang dihasilkan oleh penghala, anda sepatutnya dapat mencari alamat IP penghala anda terus pada iPhone atau iPad anda.

Bagaimana untuk mencari alamat IP penghala menggunakan iPhone atau iPad

  1. Buka Tetapan → Wi-Fi.
  2. Ketik butang Maklumat (i) di sebelah rangkaian Wi-Fi anda.
  3. Tatal ke bawah ke bahagian Alamat IPV4. Anda akan menemui alamat IP penghala anda di sebelah Penghala.

    Cari alamat IP penghala menggunakan iPhone

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya tahu jika iPhone saya disambungkan ke penghala saya?

Anda akan mengetahui sama ada iPhone anda disambungkan ke penghala Wi-Fi jika anda melihatnya disambungkan ke rangkaian Wi-Fi. Pada iPhone anda, pergi ke Tetapan → Wi-Fi. Anda akan melihat tanda semak biru di sebelah rangkaian Wi-Fi yang dihasilkan oleh penghala anda.

Berapa kerap penghala menukar alamat IP?

Penghala jarang menukar alamat IP luaran mereka (diberikan oleh ISP) – selalunya, hanya apabila penghala dimulakan semula atau selepas terputus sambungan yang berpanjangan. Alamat IP dalaman yang diberikan kepada peranti oleh penghala boleh berubah dengan lebih kerap, biasanya selepas penyambungan semula peranti atau penetapan semula penghala.

Adakah menetapkan semula penghala menukar alamat IP?

Menetapkan semula penghala kadangkala boleh menukar alamat IP luarannya, iaitu alamat yang diberikan oleh ISP. Walau bagaimanapun, ini bergantung pada dasar ISP dan cara mereka menetapkan alamat IP. Walau bagaimanapun, alamat IP Dalaman untuk setiap peranti yang disambungkan ke penghala lebih berkemungkinan berubah apabila ditetapkan semula, kerana penghala akan menetapkan semula alamat ini melalui DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).

Itu sahaja!

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda biasanya tidak perlu mengetahui alamat IP penghala anda, tetapi ia berbaloi untuk mengetahui cara mendapatkan alamat IP penghala anda daripada iPhone anda jika anda perlu mengakses tetapan penghala. Ini mungkin untuk tugas seperti menukar kata laluan Wi-Fi anda atau melaraskan konfigurasi rangkaian lain.

Untuk apa anda menggunakan alamat IP penghala anda? Kongsikan di bawah!

Baca lebih lanjut:

  • Penghala Wi-Fi terbaik: Kelajuan yang lebih pantas, jarak jauh dan lebih banyak ciri
  • Bagaimana untuk mencari alamat IP penghala pada Mac
  • Bagaimana untuk meningkatkan isyarat Wi-Fi pada iPhone dan iPad

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.