Bagaimana untuk mencari aplikasi percuma untuk Android atau iOS tanpa ditipu

62
Apl PERCUMA AndroidPIT
© NextPit

Bagaimanakah seseorang mencari tawaran apl untuk peranti Android atau iOS tanpa ditipu? Dalam panduan ini, saya akan menerangkan cara anda boleh mencari apl percuma (sementara) – dan cara anda mengelakkan penipuan di Gedung Google Play atau Apple App Store.

Jika anda seorang pembaca tetap di NextPit, kemungkinan besar anda akan terjumpa pilihan aplikasi percuma eksklusif kami. Secara peribadi, saya menghabiskan beberapa jam setiap minggu menjejaki kedai apl di kedua-dua platform untuk mendapatkan tawaran yang baik, yang tidak bermakna memandangkan bilangan apl yang tersedia di Gedung Google Play dan Apple App Store. Pada penghujung carian saya, saya akan melakukan semua kerja asas yang diperlukan bagi apl percuma tertentu untuk memastikan ia tidak termasuk sebarang perisian hasad terbina dalam atau mengandungi sebarang kod hasad. Hari ini, saya akan memperincikan metodologi yang saya gunakan yang mungkin berguna untuk anda dalam penyelidikan anda sendiri.

Isi kandungan:

Bagaimana untuk mencari aplikasi percuma?

Seperti yang anda boleh bayangkan, terdapat banyak sumber berbeza yang berbeza dari segi kebolehpercayaan dan kecekapan semasa mencari apl percuma. Saya akan menyenaraikan beberapa alatan, tapak dan apl yang saya gunakan untuk menyediakan pilihan saya di sini.

Alat yang berbeza ini tidak perlu digunakan sekaligus, jadi anda tidak perlu berbuat demikian apabila mencari aplikasi percuma. Walau bagaimanapun, saya lebih suka memberi anda pilihan antara beberapa alternatif yang sesuai dengan keperluan anda.

Bagaimana untuk mencari aplikasi percuma untuk Android dan iOS

Jika anda pengguna kedua-dua sistem pengendalian mudah alih dan tidak mahu menggunakan berbilang alatan, saya akan menasihati anda untuk melalui Dealabs.

Mari kita mulakan dengan platform Pepper. Ia sememangnya alat yang paling terkenal dan paling kerap digunakan untuk perkara ini, dan bukan sahaja oleh ahli teknologi. Terdapat banyak versi lain mengenainya di pelbagai wilayah seperti Mydealz di German, Hotukdeals di UK atau Pelando di Brazil, dan kesemuanya dipautkan kepada Pepper dan berkongsi antara muka yang sama dan fungsi yang serupa.

Dari segi konkrit, ia adalah platform komuniti untuk berkongsi tawaran yang baik. Pengguna, kebanyakannya individu seperti anda dan saya, akan menyiarkan tawaran yang telah kami temui, dan sistem undian membenarkan pengguna untuk mengundi naik atau menolak tawaran bergantung pada sama ada mereka menganggapnya menarik atau tidak.

bagaimana untuk mencari dealabs aplikasi percuma

Di sini anda boleh melihat kedai Lada Perancis “Dealabs” Penapis carian kurang maju pada apl berbanding tapak web itu sendiri. / © NextPit

Sistem maklum balas pengguna juga membantu untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang promosi tertentu. Selalunya, ulasan telah mengulangi elemen menarik dalam apl percuma yang saya terlepas. Aplikasi ini dilakukan dengan sangat baik tetapi saya lebih suka menggunakan tapak web kerana alat carian dan penapis lebih halus di sana.

Hanya pilih kategori yang anda minati dalam bar carian: Apl Android atau iOS dan anda akan menerima suapan berita tentang promosi yang sepadan.

Bagaimana untuk mencari aplikasi percuma untuk Android sahaja

Jika anda hanya mahukan apl dan promosi percuma untuk Android, saya mengesyorkan apl AppSales di Gedung Google Play (yang juga mempunyai tapak web yang sepadan).

Ia berfungsi sama seperti Pepper.com. Anda mempunyai suapan apl percuma dan/atau apl jualan. AppSales tidak menawarkan aspek komuniti yang sama seperti yang dilakukan oleh Pepper dengan fungsi undian dan ulasan, tetapi suapan menunjukkan maklumat asas untuk setiap apl. Harga asal akan dicoret, bilangan ulasan, penilaian, bilangan muat turun, kehadiran pembelian dalam apl, dsb.

Tetapi apa yang menarik terutamanya tentang AppSales ialah ciri penjejak harga. Anda boleh melihat sejarah harga setiap apl sepanjang 60 hari lalu atau tahun lalu. Ini memudahkan untuk melihat sama ada apl didiskaun setiap minggu atau tidak (yang boleh menjadi petunjuk bahawa ia tidak begitu berjaya dan ini, tidak begitu baik – oleh itu tawaran yang kerap).

bagaimana untuk mencari appales aplikasi percuma

AppSales menonjol dengan penjejak harga bersepadunya / © NextPit

Bagaimana untuk mencari aplikasi percuma untuk iOS sahaja

Jika anda ingin mengehadkan carian anda untuk apl percuma kepada iPhone, malangnya saya tidak mempunyai apl untuk disyorkan melainkan tapak web: App Sliced.

Sekali lagi, platform ini sangat terkenal di kalangan pangkalan penggunanya. Anda boleh menggunakan banyak penapis pada carian anda (populariti, tarikh ditambah, kategori, percuma atau dijual). Hasilnya dipaparkan dalam bentuk suapan berita, secara semula jadi. Setiap apl mempunyai halaman terperinci dengan penerangan yang sepadan, sejarah harga di App Store, apl lain daripada pembangun yang sama, dsb.. Cuma pastikan anda menetapkan bahasa dengan betul untuk mendapatkan yang sesuai untuk Geolokasi anda.

bagaimana untuk mencari aplikasi percuma ios appliced

App Sliced ​​ialah alat terbaik untuk mencari apl percuma untuk iPhone / © NextPit anda

Apakah yang perlu saya perhatikan sebelum memuat turun aplikasi percuma?

Bergantung pada sama ada anda menggunakan Android atau iOS, istilah mungkin berbeza-beza tetapi kriteria untuk mengelakkan penipuan tetap sama dari satu platform ke platform yang lain. Kriteria ini tidak semestinya lengkap dan tidak menjamin secara sistematik bahawa aplikasi percuma boleh dipercayai. Walau bagaimanapun, ia adalah tempat yang baik untuk bermula sambil mengehadkan pendedahan anda kepada risiko.

Semak kehadiran iklan dan pembelian dalam apl

Pertama sekali, jelas perlu untuk menyemak sama ada aplikasi itu benar-benar percuma. Biasanya, apl yang percuma buat sementara waktu atau dijual sepatutnya menjadi apl premium. Dalam erti kata lain, aplikasi yang anda biasanya membayar harga penuh tetapi menawarkan kandungan premium sebagai pertukaran. Jadi sekurang-kurangnya, apl itu hendaklah bebas daripada iklan atau sebarang bentuk pembelian dalam apl, melainkan ia merupakan kandungan tambahan semata-mata (elemen kosmetik dalam permainan) yang tidak mengurangkan pengalaman utama atau mengalih keluar apa-apa daripada teras. kandungan.

Pada kedua-dua App Store dan Play Store, elemen ini dinyatakan dalam perihalan setiap aplikasi. Jumlah purata untuk setiap item yang dijual melalui transaksi mikro juga mesti dinyatakan. Secara peribadi, jika aplikasi yang dikatakan dijual mengandungi iklan, saya lebih suka memberikannya.

cara mencari aplikasi percuma semak adds iaps

Secara umum, apl premium yang percuma buat sementara waktu tidak menawarkan pembelian dalam apl / © NextPit

Semak ulasan

Nah, nasihat ini agak terlalu jelas tetapi saya mahu menyebutnya. Jangan hanya membaca beberapa ulasan pertama yang disiarkan pada halaman penerangan apl. Bot dan ulasan berbayar masih wujud pada tahun 2021, saya tidak perlu mengingatkan anda tentang perkara ini.

Di Gedung Play, anda boleh mengisih ulasan untuk menunjukkan ulasan negatif sahaja atau menapisnya mengikut rating pengguna. Jika anda melihat beberapa ulasan positif yang ditulis dengan jenis struktur ayat janggal yang sama seperti biasa terjemahan mesin, ia sudah menjadi petunjuk yang agak mudah bahawa aplikasi itu bersifat meragukan dan harus dielakkan pada semua kos.

bagaimana untuk mencari aplikasi percuma semak komen negatif

Seperti di mana-mana sahaja di web, jangan ambil komen secara literal dan fokus pada ulasan negatif / © NextPit

Ketahui lebih lanjut tentang pembangun dan baca dasar privasi mereka

Anda boleh mengakses halaman pembangun aplikasi dengan mudah. Ini membolehkan anda melihat sama ada mereka telah menerbitkan aplikasi lain, atau sama ada ia diterima baik oleh pengguna, dsb. Ini juga merupakan satu cara untuk mengetahui sama ada pembangun itu boleh dipercayai atau tidak. Kadang-kadang, tetapi tidak selalu, pembangun akan mengarahkan anda ke halaman rasmi, repositori Github, atau sekurang-kurangnya alamat e-mel.

Ketiadaan halaman rasmi tidak semestinya menunjukkan bahawa pembangun adalah rendang. Sesetengah pembangun bebas hanya tidak mempunyai masa untuk mencipta tapak rasmi, contohnya (atau mereka hanya malas).

Walau bagaimanapun, pembangun hendaklah sekurang-kurangnya mempunyai dasar privasi yang tersedia. Di App Store, ini mudah kerana pembangun perlu memperincikan jenis data yang dikumpul oleh aplikasi mereka dan cara ia digunakan. Saya masih menjumpai beberapa apl di mana kewajipan ini tidak dihormati, tetapi ia masih kecil. Google juga mahu melaksanakan kewajipan yang sama tetapi belum ada yang berkuat kuasa lagi.

Walau apa pun, jika pembangun tidak menyediakan dasar privasi, jangan ambil risiko dan elakkan memasang apl itu. Sesetengah pembangun juga memilih untuk menggunakan templat yang dipaparkan sebagai dasar privasi generik yang dijual secara beramai-ramai dalam talian.

bagaimana untuk mencari aplikasi percuma apple att

Maklumat privasi sedikit lebih jelas di App Store berbanding di Play Store. / © NextPit

Semak sama ada apl itu tidak mengandungi penjejak

Jika ia percuma, anda adalah produknya. Kami tahu pepatah itu, dan ia lebih benar untuk aplikasi percuma. Pengumpulan data adalah sebahagian daripada model perniagaan kebanyakan pembangun yang senjata pilihannya ialah penjejak yang kini terkenal.

Tidak semua penjejak semestinya berniat jahat dan digunakan untuk mengumpul dan menjual data anda. Malah ada yang sangat penting untuk pembangun, seperti penjejak log (aktiviti anda pada apl) yang kemudiannya digunakan untuk data analisis (berapa ramai orang memuat turun/memasang apl saya, berapa ramai yang membukanya, kekerapan dan berapa lama, dsb. ).

Tetapi penjejak iklan dan juga pemprofilan (mengaitkan data peribadi anda dengan ID iklan anda untuk menyasarkan anda dengan iklan yang berkaitan dengan lebih baik) yang menjadi masalah.

bagaimana untuk mencari aplikasi percuma semak pengesan exodus

Exodus.org ialah alat yang hebat terhadap aplikasi percuma yang berniat jahat. / © NextPit

Secara peribadi, saya menggunakan platform Exodus.org. Maaf peminat Apple, tetapi alat ini hanya berfungsi dengan aplikasi Android. Khususnya, ia adalah platform yang membolehkan anda “mengimbas” kod apl dan mengesan sama ada mengandungi penjejak, dan mengenal pasti penjejak tersebut. Ia juga berfungsi untuk keizinan dan Exodus.org juga memaparkan “tandatangan” atau cap jari APK.

Exodus menggambarkan dirinya sebagai NGO yang dibentuk oleh hacktivists. Tapaknya menawarkan banyak sumber untuk memaklumkan dan mendidik diri sendiri tentang keselamatan telefon pintar seseorang dan bahaya penjejak. Dengan pengakuan sendiri, organisasi mengakui bahawa alatnya tidak dapat memberikan kadar pengesanan risiko 100%. Walau bagaimanapun, ia masih merupakan alat yang sangat baik pada pendapat saya dan lebih baik daripada tiada.

Cuma taip nama apl anda atau URLnya daripada Gedung Play ke dalam bar carian dan anda boleh pergi! Anda juga boleh memilih daripada bahasa yang berbeza untuk disesuaikan dengan keadaan anda.

Jangan benarkan terlalu banyak kebenaran untuk apl anda

Saya tidak akan menerangkan secara terperinci tentang kepentingan memastikan apl percuma yang anda idamkan tidak meminta kebenaran yang terlalu mengganggu. Apl mengambil nota yang meminta untuk bertindih dengan apl lain dan mengawal skrin anda secara logik akan menimbulkan syak wasangka anda. Ini adalah sesuatu yang sangat asas dan bukan sahaja terpakai pada apl percuma, sehinggakan saya rasa saya tidak perlu membincangkannya dengan lebih lanjut.


Pusat aplikasi NextPit

Apl Android terbaik Apl iPhone terbaik
Apl Android percuma terbaik
Apl pemesejan terbaik Apl muat turun muzik percuma terbaik
Apl penstriman muzik terbaik Apl penstriman filem dan video terbaik
Aplikasi kamera terbaik Editor foto terbaik
Apl kecergasan terbaik Aplikasi temu janji terbaik
Aplikasi pengiraan kalori terbaik Aplikasi pedometer terbaik
Apl penyesuaian Android terbaik Pelancar Android terbaik
Papan kekunci Android terbaik Pengurus fail Android terbaik
Pelayar Android terbaik Apl skrin kunci Android terbaik
Apl kalendar Android terbaik Apl e-mel Android terbaik
Aplikasi pengambilan nota terbaik Apl storan awan terbaik
Apl cuaca terbaik Apl peta luar talian Android terbaik
Apl pesanan makanan Android terbaik Apl runcit Android terbaik
Bagaimana untuk mencari aplikasi percuma untuk Android atau iOS tanpa ditipu

Adakah panduan ini membantu anda mencari apl percuma sendiri dan dengan lebih mudah? Apakah pendapat anda tentang petua yang dikongsi dalam artikel ini? Adakah anda mendapati mereka berguna? Adakah anda mempunyai sebarang cadangan lain tentang cara mencari apl yang percuma buat sementara waktu tanpa ditipu? Beritahu saya semua tentangnya dalam komen!