Bagaimana Untuk Mencari Siapa yang Tidak Mengikuti Anda di Instagram

79

Walaupun Instagram memberitahu anda setiap kali pengguna lain mengikuti anda, anda tidak akan tahu jika seseorang menyahikut anda melainkan anda menyemak profil anda. Walaupun tiada cara langsung untuk mengetahui siapa yang menyahikut akaun anda kerana dasar privasi Instagram, terdapat beberapa penyelesaian yang boleh membantu anda.

Bagaimana Untuk Mencari Siapa yang Tidak Mengikuti Anda di Instagram

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara mengetahui siapa yang berhenti mengikuti akaun Instagram anda.

Bagaimana untuk mengetahui siapa yang telah menyahikut anda di Instagram

Anda melawat profil Instagram anda, dan anda mendapati anda mempunyai seorang pengikut kurang berbanding kali terakhir anda menyemak. Dalam erti kata lain, seseorang menyahikut anda.

Walaupun pengguna Instagram dengan ratusan ribu pengikut mungkin tidak peduli jika seseorang menyahikut mereka, orang yang mempunyai akaun tidak terkenal dan hanya seratus pengikut mungkin ingin tahu. Maklumat jenis ini juga boleh menjadi penting untuk pengurus media sosial, pengaruh dan perniagaan dalam talian kecil. Dalam kes ini, nisbah berikut kepada pengikut boleh menerangkan banyak perkara tentang akaun anda. Bagi yang lain, tidak mengetahui siapa yang menyahikut anda boleh mengecewakan.

Apabila seseorang mengikuti akaun Instagram anda, anda akan menerima pemberitahuan serta-merta. Jika anda mempunyai profil Instagram peribadi, anda akan mendapat permintaan ikutan yang boleh anda terima atau tolak. Walau bagaimanapun, apabila seseorang menyahikut akaun anda, Instagram tidak menghantar sebarang jenis pemberitahuan kepada anda untuk melindungi privasi dalam talian pengguna tersebut. Peraturan yang sama digunakan untuk aktiviti anda. Jika anda menyahikut seseorang, mereka tidak akan tahu melainkan mereka mencari anda dalam senarai “Pengikut” mereka dan tidak menjumpai anda.

Salah satu ciri terbaharu Instagram ialah kategori “Akaun yang Anda Tidak Ikut Balik” dalam senarai pengikut anda. Anda juga boleh melihat akaun mana yang paling kurang anda berinteraksi. Walau bagaimanapun, tiada kategori untuk orang yang tidak mengikuti anda kembali.

Terdapat dua cara anda boleh mengetahui siapa yang menyahikut anda di Instagram. Yang pertama dilakukan secara manual, dan yang kedua adalah melalui aplikasi pihak ketiga. Kedua-dua kaedah ini juga boleh digunakan untuk menyemak siapa yang tidak pernah mengikuti anda kembali.

Cara Mengetahui Siapa yang Nyahikut Anda di Instagram Secara Manual

Kaedah ini adalah pilihan yang baik untuk akaun Instagram yang tidak mempunyai bilangan pengikut yang besar. Jika anda mempunyai lebih daripada seribu pengikut, anda akan mengambil masa yang lama untuk menyemak keseluruhan senarai “Pengikut” anda. Jika terdapat perbezaan besar antara bilangan akaun yang anda ikuti dan bilangan akaun yang mengikuti anda, ini mungkin bukan penyelesaian terbaik untuk anda.

Pada asasnya, anda boleh menyemak siapa yang berhenti mengikuti anda dengan membandingkan senarai Pengikut dan Mengikuti anda. Mula-mula, pergi ke senarai Mengikuti anda, pilih satu akaun, dan kemudian cari mereka dalam senarai Pengikut.

Jika anda ingin menyemak sama ada seseorang menyahikuti akaun Instagram anda secara khusus, inilah yang perlu anda lakukan.

  1. Buka apl Instagram pada peranti mudah alih anda.
  2. Ketik pada gambar profil anda di sudut kanan bawah skrin anda.
  3. Pergi ke Pengikut di penjuru kanan sebelah atas profil anda.
  4. Ketik pada bar Carian di bahagian atas halaman.
  5. Masukkan nama pengguna orang yang anda syak telah berhenti mengikuti anda.

Jika mereka tiada dalam senarai Pengikut, ini sama ada bermakna mereka menyahikuti anda atau mereka tidak pernah mengikuti anda kembali pada mulanya.

Cara Mengetahui Siapa yang Nyahikut Anda di Instagram Melalui Apl Pihak Ketiga

Memandangkan kaedah manual mungkin memakan masa, terutamanya jika anda mempunyai bilangan pengikut yang ramai, adalah lebih cekap untuk memasang apl pihak ketiga.

Terdapat beberapa apl pihak ketiga yang boleh anda gunakan untuk menyemak siapa yang berhenti mengikuti anda, dan kebanyakannya adalah percuma. Perlu diingat bahawa tidak semua apl ini boleh dipercayai atau selamat untuk digunakan, kerana ia mungkin menawarkan maklumat yang salah. Apatah lagi bahawa banyak aplikasi ini tidak dapat menjejaki API baharu Instagram. Jadi adalah penting untuk memuat turun satu yang akan menghasilkan keputusan yang tepat.

Sebaik sahaja anda memuat turun apl penjejakan pengikut, anda perlu melog masuk ke akaun Instagram anda melalui apl tersebut dan memberikannya kebenaran untuk mengakses data berkaitan Instagram anda. Jika anda tidak selesa memberikan data anda, lebih baik anda melangkau kaedah ini.

Apl jenis ini menjejaki aktiviti profil anda, bukan hanya orang yang menyahikuti anda. Contohnya, sesetengah apl akan memberitahu anda siapa yang tidak mengikuti anda kembali, siapa yang anda tidak ikuti semula, siapa yang menyekat anda, siapa yang mengikuti anda baru-baru ini dan sebagainya. Sesetengah ciri ini memerlukan pembelian dalam apl atau naik taraf kepada versi premium apl.

Berikut ialah beberapa apl pihak ketiga yang boleh dipercayai yang boleh anda gunakan untuk melihat siapa yang menyahikut Instagram anda.

Laporan: Penjejak Pengikut

Apl ini bukan sahaja berguna untuk menjejak siapa yang menyahikuti anda tetapi juga untuk pelbagai statistik penglibatan lain. Ia boleh menjadi sangat berguna untuk pengurus media sosial dan pengaruh. Apl ini mudah digunakan, tetapi ia disertakan dengan beberapa pembelian dalam apl.

Laporan: Penjejak Pengikut membolehkan anda melihat siapa yang mengikuti dan menyahikut anda, profil mana yang berinteraksi dengan akaun anda, profil yang tidak mengikuti anda kembali, dsb. Malah ia membolehkan anda menggunakan berbilang akaun Instagram sekaligus. Anda akan menerima pemberitahuan tentang sebarang aktiviti akaun. Anda juga boleh menyahikut sesiapa sahaja yang anda mahu terus daripada apl.

Trek Pengikut untuk Instagram

Apl ini membolehkan anda melihat siapa yang mengikuti dan menyahikut anda, serta akaun yang anda tidak ikuti semula atau yang tidak mengikuti anda. Jika anda mempunyai lebih daripada satu akaun Instagram, anda boleh menggunakan aplikasi pengikut ini untuk memantau kesemuanya sekali gus. Ia juga mendedahkan pengikut anda yang terlibat dengan profil anda dan yang tidak.

Apl Jejak Pengikut hanya tersedia untuk peranti iOS. Ia datang dengan versi premium yang memberi anda akses kepada ciri eksklusif.

Wawasan Pengikut: Profil +

Jika anda ingin mengetahui siapa yang berhenti mengikuti profil Instagram anda, aplikasi ini boleh membantu anda. Anda juga boleh menggunakannya untuk melihat siapa yang tidak mengikuti anda kembali dan siapa yang menyekat anda. Ia mendedahkan jenis maklumat lain, seperti orang yang melihat Cerita Instagram anda dan paling banyak melawat profil anda dan orang yang mengikuti anda tetapi tidak berinteraksi dengan akaun anda.

Wawasan Pengikut: Profil + tersedia untuk iPhone dan peranti Android, dan ia disertakan dengan pembelian dalam apl.

FollowMeter

FollowMeter tersedia untuk kedua-dua peranti iOS dan Android. Ia mempunyai papan pemuka yang ringkas, dan ia mudah digunakan. Dengan apl ini, anda akan dapat menjejak siapa yang berhenti mengikuti anda dan siapa yang tidak mengikuti anda kembali, siapa yang paling banyak melihat Cerita Instagram anda, akaun yang paling suka siaran anda, pengguna yang menyekat anda dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, beberapa ciri ini hanya tersedia untuk Langganan Plus.

Anda juga boleh menggunakan apl ini untuk menjejak pengikut “hantu”—akaun Instagram yang mengikuti anda tetapi tidak berinteraksi dengan profil anda dalam apa jua cara.

Pengikut

Apl Pengikut tersedia di App Store dan Google Play. Ia membolehkan anda melihat siapa yang menyahikut anda, siapa yang mengikuti anda baru-baru ini, siapa yang anda tidak ikuti semula dan siapa yang tidak mengikuti anda kembali.

Harap maklum bahawa apl ini tidak akan memberitahu anda apabila seseorang berhenti mengikuti anda. Anda perlu membuka apl dan menyegarkannya, dan ia akan mendedahkan pengguna yang menyahikuti anda. Jika anda ingin menyahikuti orang yang menyahikuti anda, anda tidak akan dapat melakukannya terus daripada apl. Sebaliknya, anda perlu mencari mereka di Instagram dan menyahikut mereka di sana.

Jika anda mendaftar untuk versi premium, anda akan mendapat akses kepada ciri eksklusif, seperti laporan harian, keupayaan untuk mengurus berbilang akaun, suka dan komen yang dipadamkan, pengguna yang menyekat anda dan banyak lagi.

Jejaki “Penyahpengikut” Anda

Walaupun anda sentiasa boleh menyemak siapa yang mengikuti anda di Instagram, mengetahui siapa yang menyahikut anda adalah agak sukar. Satu pilihan ialah menyemak senarai “Pengikut” anda secara manual, dan yang lain ialah memasang apl penjejakan pengikut pihak ketiga. Tidak kira pilihan yang anda pilih, anda akan dapat mengetahui siapa yang berhenti mengikuti anda dengan satu cara atau yang lain.

Pernahkah anda mencuba untuk mengetahui siapa yang menyahikuti anda di Instagram sebelum ini? Bagaimana anda mengetahuinya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.