Bagaimana untuk mencerminkan skrin iPhone anda ke Android TV: 4 cara mudah

44
Bagaimana untuk mencerminkan skrin iPhone anda ke Android TV

iPhone menjadikan kehidupan kita mudah — anda boleh menstrim, bermain permainan dengan rakan, bersembang video dan menghadiri kuliah terus dari skrin anda. Walau bagaimanapun, satu kelemahan kecil ialah skrin kecil.

Perkara yang baik ialah anda boleh mencerminkan skrin iPhone anda dengan mudah ke TV Android atau mana-mana TV pintar lain yang serasi. Ini semua yang anda perlu tahu.

Bagaimana untuk mencerminkan skrin iPhone anda kepada TV pintar yang serasi dengan AirPlay

Ciri Apple ini membolehkan anda menstrim atau berkongsi kandungan daripada peranti anda ke Mac, Apple TV atau mana-mana TV pintar yang serasi dengan AirPlay. Jika anda tidak pasti sama ada TV anda menyokong AirPlay, berikut ialah senarai TV yang serasi dengan AirPlay2.

Sekarang, untuk memulakan pencerminan, lakukan perkara berikut:

  1. Pastikan iPhone, Android TV atau mana-mana TV pintar serasi AirPlay anda berada pada rangkaian Wi-Fi yang sama.
  2. Buka Pusat Kawalan → Ketik Pencerminan Skrin.
  3. Pilih TV anda daripada senarai. Jika kod laluan AirPlay muncul pada TV, masukkan kod laluan pada iPhone anda.

Untuk menghentikan pencerminan skrin daripada iPhone anda ke TV, cuma ketik Hentikan Pencerminan di bahagian atas skrin anda atau pergi ke Pusat Kawalan, ketik Pencerminan Skrin dan ketik Hentikan Pencerminan.

Bagaimana untuk mencerminkan skrin iPhone anda ke Android TV menggunakan kabel HDMI

Jika TV anda tidak menyokong AirPlay, penyambungan secara wayarles tidak akan dapat dilakukan. Jangan risau; pertaruhan anda yang seterusnya ialah menyambungkan peranti anda ke TV menggunakan kabel HDMI.

Satu-satunya kelemahan ialah anda terhad secara fizikal dengan kabel, jadi anda tidak akan dapat membawa iPhone anda bersama anda. Tetapi jika berpisah daripada peranti anda tidak menjadi masalah, pilihan ini sangat baik. Untuk hasil yang lebih baik, cari kabel HDMI berkelajuan tinggi.

Kemudian lakukan perkara berikut:

  1. Palamkan penyesuai ke dalam port pengecasan iPhone anda. Anda memerlukan ini untuk menyambungkan iPhone anda ke kabel HDMI.
  2. Sambungkan penyesuai anda ke kabel HDMI.
  3. Sambungkan kabel HDMI ke TV Android.

Cara menghantar iPhone ke Android TV menggunakan apl pihak ketiga

Walaupun model TV yang lebih baharu mempunyai label “berfungsi dengan Apple AirPlay”, TV Android yang lain tidak. Walau bagaimanapun, apl yang disokong Chromecast seperti Netflix dan apl Google membolehkan anda menghantar skrin iPhone anda ke Android TV anda dengan mudah tanpa mengira sama ada TV anda serasi dengan AirPlay. Cuma buka apl yang disokong dan ketik butang Hantar, biasanya di penjuru kanan sebelah atas atau bawah.

Jika anda masih tidak dapat mencerminkan skrin iPhone anda ke Android TV anda, anda mungkin mahu mencuba menggunakan apl pihak ketiga. Apl seperti Web Cast AirDroid atau AirPlayMirror boleh membantu pengguna Apple dengan mudah mencerminkan skrin peranti Apple mereka pada Android TV.

Tidak kira aplikasinya, anda masih perlu mengikuti proses yang sama. Muat turun apl dan pastikan iPhone dan TV anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama. Pastikan mereka berdekatan dengan penghala untuk mendapatkan pengalaman tontonan yang terbaik.

Bagaimana untuk menstrim video dari iPhone anda ke TV pintar

Selain daripada penyiaran skrin, anda boleh menstrim video daripada iPhone anda ke TV. Prosesnya adalah serupa dan melibatkan perkara berikut:

  1. Sambungkan iPhone anda ke rangkaian Wi-Fi yang sama dengan TV pintar anda.
  2. Cari video yang ingin anda strim pada iPhone anda.
  3. Ketik AirPlay. Sesetengah apl mungkin mempunyai langkah tambahan. Contohnya, jika video berada dalam Foto, ketik Kongsi → AirPlay.
  4. Pilih TV anda daripada senarai.

Untuk menghentikan penstriman, pilih AirPlay dalam apl dan ketik iPhone anda daripada senarai yang akan dipaparkan.

Apa yang perlu dilakukan jika video iPhone anda distrim secara automatik ke peranti Airplay?

Jika anda kerap menstrim pada TV anda dengan iPhone anda, terdapat kecenderungan untuknya menstrim video daripada iPhone anda secara automatik.

Jika anda melihat ikon AirPlay di penjuru kiri sebelah atas apabila anda membuka apl video anda, peranti AirPlay dipilih dan akan menstrim video pada TV anda sebaik sahaja anda menekan main.

Untuk menggunakan AirPlay pada peranti lain, ketik ikon AirPlay, kemudian pilih peranti lain. Sebagai alternatif, ketik untuk menghentikan penstriman melalui AirPlay.

Mengakhiri…

Pencerminan mungkin kedengaran rumit, tetapi anda hanya memerlukan peranti iOS dan TV yang serasi untuk mencerminkan skrin iPhone anda. Sambungkan peranti anda ke rangkaian Wi-Fi yang sama dan anda sudah bersedia. Dan jika sambungan wayarles tidak tersedia, anda tidak akan tersilap menggunakan kabel HDMI.

Adakah anda dapat mencerminkan skrin iPhone anda ke TV pintar anda? Beritahu kami dalam ulasan!

Baca lebih lanjut: